Прејди на содржината

Коронка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коронка
Коронка етикетирана лево на сликата.
Податоци
Назнаки
Латинскиcorona dentis
КодНевалиден TA код.
TAA05.1.03.009
FMAFMA:55623

Коронка (уште позната и како круна) претставува видливиот дел од забот, но исто така коронка може да претставува и фиксна протетска изработка која ја надополнува изгубената забна супстанција, делумно или во целост.

Анатомо-хистолошкиски коронката ја градат (одејќи од внатрешност кон надвор): пулпата и нејзината комора, потоа дентинот и на крајот доаѓа глеѓта (емајлот) кој го прекрива и заштитува дентинот од надворешни влијанија.

Бојата на природните забни коронки ја дава дентинот кој е жолтеникав, но во неа учествува и глеѓта, која е проѕирна, со нејзиното конкретно прекршување на светлината.Таа варира кај секоја личност, но и кај една иста личност постојат варијации во нијансите помеѓу одделни заби.

Формата и големината на коронката варира според местоположбата, функцијата на забот и дентицијата (млечна или трајана).