Национален парк Кругер

Координати: 24°0′41″S 31°29′7″E / 24.01139° ЈГШ; 31.48528° ИГД / -24.01139; 31.48528
Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален Парк Кругер
Берчелова зебра во областа во Кругер
МестоЛимпопо и Мпумаланга провинции, Јужна Африка
Најблизок градМбомбела (јужно)
Фалаборва (централно)
Координати24°0′41″S 31°29′7″E / 24.01139° ЈГШ; 31.48528° ИГД / -24.01139; 31.48528
Површина19.485 km2 (7,523 sq mi)[1][2][3]
Воспоставен(а)31 Мај 1926[4][5](1898)
Посетители1,659,793 (1.277.397 дневни посетители, 382.396 ноќевања)[6]
Управно телоЈужноафрикански национални паркови
Мрежна страницаhttp://www.sanparks.org/parks/kruger/

Националниот парк Кругер е јужноафрикански национален парк и еден од најголемите резервати на дивеч во Африка. Зафаќа површина од 19.485 км2 во провинциите Лимпопо и Мпумаланга во североисточна Јужна Африка и се протега на 360 км од север кон југ, и 65 км од исток кон запад. Административниот штаб е во Скукуза. Областите на паркот биле заштитени од владата на Јужноафриканската Република во 1898 година, а тој станал првиот национален парк во Јужна Африка во 1926 година.

На запад и југ од националниот парк Кругер се наоѓаат двете јужноафрикански провинции Лимпопо и Мпумаланга, соодветно. На север е Зимбабве, а на исток е Мозамбик. Сега е дел од паркот Голем Лимпопо, прекуграничниот заштитен парк што го поврзува националниот парк Кругер со националниот парк Гонарежу во Зимбабве и со националниот парк Лимпопо во Мозамбик.

Паркот е дел од биосферата Кругер до Кањони, област предвидена од Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) како меѓународен резерват за луѓе и биосфера.[7]

Паркот има девет главни порти што овозможуваат влез во различните кампови.

Историја[уреди | уреди извор]

Предрезерват (пред 1898 година)[уреди | уреди извор]

Над 420 запишани археолошки наоѓалишта во паркот Кругер сведочат за неговото населување пред модерното време. Сепак, повеќето локации имаа релативно кратки периоди на населување, бидејќи присуството на грабливци и мувите цеце го ограничиле сточарството. На ридот Масорини, покрај патеката H9, се практикувало топење на железо до ерата на Мфекане. Реконструираната Туламела на врвот на ридот јужно од реката Левуву била населена од 13-ти до 16-ти век и имала врски со трговци од африканскиот источен брег.

Пред Втората англо-бурска војна, областа што сега била опфатена со паркот бил далечен дел од последната дива граница на источна Јужноафриканска Република. Пол Кругер, претседател на Јужноафриканската Република во тоа време, ја прогласил областа, во која живееле луѓето од Цонга, за светилиште за заштита на нејзиниот див свет. Џејмс Стивенсон Хамилтон забележал многу краали покрај реката Саби и исто така северно над реката Летаба[8] иако северот бил ретко населен во споредба со југот. Многу од локалните домородци биле вработени во железнички компании за изградба на железнички врски, особено помеѓу Преторија (сега во Јужна Африка) и Лоренчо Маркес (сега Мапуто, Мозамбик) кон крајот на 19 век. Абел Чепмен, еден од ловџиите кој забележал дека областа била претерано ловена кон крајот на 19 век, го изложил овој факт на пошироко внимание.

Резерват Саби (1898 – 1926)[уреди | уреди извор]

Во 1895 година, Јакоб Луис ван Вик вовел во Волксрад на старата јужноафриканска Република предлог за создавање резервати. Предложената област се протегала од реката Крокодил до реката Саби на север. Тој предлог, воведен заедно со друг член на Фолксрад со име РК Ловдеј, и прифатен за дискусија во септември 1895 година со мнозинство гласови од еден глас, резултирало со прогласување од страна на Пол Кругер, на 26 март 1898 година, за „Владин парк за диви животни“. Овој парк подоцна бил познат како резерват Саби.

Паркот првично бил создаден за да го контролира ловот, и да го заштити намалениот број на животни во паркот.

Џејмс Стивенсон-Хамилтон станал првиот управник на резерватот во 1902 година. Резерватот се наоѓал во јужната третина од модерниот парк.[9] Резерватот Сингвици, именувана по реката Шингвеџи и сега во северниот национален парк Кругер, била прогласена во 1903 година.[10] Во текот на следните децении, сите домородни племиња биле отстранети од резерватот, а во текот на 60-тите години на минатиот век, последните биле отстранети во Макулеке во триаголникот Пафури. Во 1926 година, резерватот Саби Гејм, соседниот резерват Шингвеџи и фармите биле комбинирани за да се создаде Националниот парк Кругер.

Во текот на 1923 година, првите големи групи туристи започнале да го посетуваат Резерватот Саби Гејм, но само како дел од популарните турнеи на Јужноафриканските железници „Тркалезна во девет“. Туристички возови кои се користат на железничката линија помеѓу Селати Коматипорт на Мозамбик граница и Ѕанен во провинцијата Лимпопо. Турнејата опфати една ноќна постојка на мостот Саби (сега Скукуза) и кратка прошетка, придружувана од вооружени ренџери, во грмушката. Наскоро стана главна точка на турнејата и даде драгоцена поддршка за кампањата за прогласување на резерватот Саби игра за национален парк.[11][12]

Национален парк Кругер (1926 – 1946)[уреди | уреди извор]

По прогласувањето на Националниот парк Кругер во 1926 година, првите три туристички автомобили влегле во паркот во 1927 година, скокајќи на 180 автомобили во 1928 година и 850 автомобили во 1929 година. Управникот Џејмс Стивенсон-Хамилтон се пензионирал на 30 април 1946 година, по 44 години управител на паркот Кругер и неговиот претходник, резерватот Саби.

1946 – 1994 година[уреди | уреди извор]

Плакета во паркот. Сега и тогаш луѓето навистина се убивале, сепак, ова е исклучително ретко.

Стивенсон-Хамилтон бил заменет како управник од полковник ЈАБ Саденберг од јужноафриканските воздухопловни сили.[11] Во текот на 1959 година започна работата за целосно оградување на границите на паркот. Работата започна на јужната граница долж реката Крокодил и во 1960 година беа заградени западните и северните граници, проследено со источната граница со Мозамбик. Целта на оградата беше да се спречи ширењето на болести, да се олесни патролирањето на границите и да се инхибира движењето на ловокрадците.

Областа Макулеке во северниот дел на паркот беше насилно одземена од народот Макулеке од страна на владата во 1969 година и околу 1500 од нив беа преместени да слетаат на југ за да можат нивните оригинални племенски области да бидат интегрирани во поголемиот национален парк Кругер.[13][14]

1994 година – денес[уреди | уреди извор]

Група лавови на туристички пат

Во 1996 година племето Макулеке поднесе барање за (198.42 км2), имено регионот Пафури или Макулеке во најсеверниот дел на паркот.[15] Земјиштето им било вратено на луѓето од Макулеке, сепак, тие избрале да не се населуваат на земјата, туку да се вклучат во приватниот сектор за да инвестираат во туризам. Ова резултирало во изградба на неколку ложи од кои заработуваат авторски права.[16][17]

Кон крајот на 90-тите години, оградите помеѓу Паркот Кругер и Резервниот Класери, Резерва Олифантс Гем и Резерва Бале Бале биле исфрлени и вметнати во Паркот Голем Кругер со 400.000 хектари додадени на резерватот. Во 2002 година, Националниот парк Кругер, Националниот парк Гонарежу во Зимбабве и Националниот парк Лимпопо во Мозамбик биле вклучени во мировниот парк, прекуграничниот парк Големиот Лимпопо.

Во 2009 година, САНПаркс предвидел хотел со четири ѕвезди североисточно од Малелане на брегот на реката Крокодил, како дел од стратегијата за опстанок, со кој паркот ќе стане помалку зависен од државните субвенции.[18] На крајот, Радисон Блу доби мандат да управува со сафари одморалиште со 104 соби, почнувајќи од 2019 година,[19][20] што ветува помал еколошки отпечаток од оној на претходните, постоечки кампови. Ложата „Скукуза Сафари“ со три ѕвезди, со 128 соби, што требал да се заврши до крајот на 2018 година,[21] била неопходна од соседниот конференциски центар „Номболо Мдхули“, отворен во 2011 година, кој привлекува гости кои пристигнуваат со чартер летови или со автобуски превоз. Поранешниот шеф на паркот Саломон Џоуберт предупредил дека овие случувања го загрозуваат карактерот, етосот и оригиналните цели на паркот но министерката за еколошки работи, Една Молева, смета дека развојот на 0,3% од паркот е прифатлив. Паркот бил привремено затворен поради пандемијата КОВИД-19 на 25 март 2020 година. Повторно бил отворен на 08 јуни 2020 година.[22]

Локација и географија[уреди | уреди извор]

Паркот лежи на североисток од Јужна Африка,[9] во источните делови на провинциите Лимпопо и Мпумаланга. Фалаборва, Лимпопо е единствениот град во Јужна Африка што се граничи со Националниот парк Кругер. Тој е еден од најголемите национални паркови во светот, со површина од 19.485 км2. Паркот е приближно 360 километри долг, и има просечна ширина од 65 километри. На својата најширока точка, паркот е 90 километри широк од исток кон запад. На север и југ од паркот две реки, Лимпопо и Крокодил, соодветно, дејствуваат како негови природни граници. На исток, планините Лебомбо го одделуваат од Мозамбик. Неговата западна граница се одвива паралелно со овој опсег, приближно 65 километри далечен. Паркот варира во висина помеѓу 200 метри на исток и 840 метри на југозапад во близина на Берг-ен-Дал. Највисоката точка во паркот е тука, рид наречен Канџалив. Неколку реки течат низ паркот од запад кон исток, вклучувајќи го и Сабие, Ојлфант, крокодил, Летаба, Лувувху и реката Лимпопо.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата на националниот парк Кругер и елевацијата е суптропска / тропска, поточно топла полусушна клима (Köppen). Летните денови се влажни и жешки. Сезоната на дождови е од септември до мај. На веб-страницата на Националниот парк Кругер се наведени септември и октомври како најсуви периоди, кои кулминираат со почетокот на сезоната на дождови кон крајот на октомври. Бидејќи паркот се протега на 360 километри од север кон југ, климата може да варира низ целиот парк. Скукуза во јужниот дел на паркот е околу 2 до 3 °C поладно во текот на целата година од Пафури на север, со значително повеќе врнежи од дожд.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Вегетација[уреди | уреди извор]

Животниот свет на растенијата се состои од четири главни области, кои одговараат приближно на четирите квадранти на паркот. Главните видови на велд се одредуваат според градиентот на врнежи и геолошките подлоги.

Грмушка мопан велд[уреди | уреди извор]

Мопанот од грмушки го опфаќа скоро целиот североисточен дел на паркот.

Црвена грмушка-врба и мопан велд[уреди | уреди извор]

Оваа област лежи во западната половина на паркот, северно од реката Олифантс. Двата најистакнати видови тука се црвената врба (Combretum apiculatum) и дрвото мопан (Colophospermum mopane).

Дрвја од трње и црвена грмушка-врба[уреди | уреди извор]

Оваа област се наоѓа помеѓу западната граница и приближно центарот на паркот јужно од реката Олифантс. Комбретумите, како што е црвената врба од врба ( Combretum apiculatum) и видовите на багрем преовладуваат додека има голем број на дрвја марула (Sclerocarya caffra). Багремите се доминантни покрај реките и потоците, многу густиот грмушка Нватимихири покрај реката Сабие помеѓу Скукуза и Долна Саби е многу добар пример.

Копче-трн и марула велд[уреди | уреди извор]

Јужно од реката Олифантс во источната половина на паркот, оваа област ја обезбедува најважната пасиште. Видовите како што се црвената трева (Themeda triandra) и биволската трева (Panicum максимум) преовладуваат, додека трнот (Acacia nigrescens), оловно дрво (Combretum imberbe) и марула (Sclerocarya caffra) се главните видови дрвја.

Локални вегетациони заедници[уреди | уреди извор]

Постојат неколку помали области во паркот кои носат карактеристична вегетација. Сувелдот Преториускоп и планинските грмушки Малелане добиваат релативно големи врнежи од дожд. Тука се истакнати српеста грмушка и сребрениот лист од кластери (Terminalia sericea). Песочните светски заедници североисточно од Пунда Марија се подеднакво карактеристични, со широк спектар на уникатни растителни видови. Ридовите прекриени со грмушки покрај реката Левуву, исто така, засолнуваат интересна цветна разновидност и некои скоро ендемски видови.

Цицачи[уреди | уреди извор]

Сите пет големи дивеч животни се наоѓаат во Националниот парк Кругер, кој има повеќе видови големи цицачи од кој било друг резерват на африкански дивеч (со 147 видови). Постојат веб-камери поставени за набљудување на дивиот свет.[23]

Паркот престанал да ги убива слоновите во 1994 година и се обиде да ги премести, но до 2004 година населението се зголеми на 11.670 слонови, до 2006 година на приближно 13.500, до 2009 година на 11.672 и до 2012 година на 16.900. Живеалиштата на паркот можат да издржат само околу 8.000 слонови, иако тоа не е сосема јасно. Слоновите навистина го менуваат растот и густината на растенијата во паркот, а некои видови, како што се шумите, секако имаат корист од зголемувањето на пасиштата. Паркот започна обид за употреба на контрацепција во 1995 година, но го запре тоа поради проблеми со испорака на контрацептивни средства и вознемирување на стадата.

Кругер поддржува групи на загрозено африканско диво куче, за кое се смета дека има само околу 400 во цела Јужна Африка.[24]

Население од диви животни од 2011
Видови Гроф (2009) Гроф (2010) [25] Гроф (2011) [26]
Црн носорог 350 година 590–660 -
Сино најлесно 9.612 11.500 6.400–13.100
Рамни зебра 17.797 26.500 23.700–35.300
Антилопа 500 500 -
Африкански бивол 27.000 37.500 37.130
Заедничка еланд 300 460 година 460 година
Слон од африканска грмушка 11.672 13.700 13.750
Жирафа 5.114 9000 6.800–10.300
Поголема антилопа 5.798 9.500 11.200–17.300
Нилски коњ 3.000 3.100 3.100
Импала 150 000 120 000 132.300–176.400
Хартибест - 50 -
Планинска антилопа - 150 150
Њала (антилопа) - 300 300
Роан антилопа - 90 90
Сабелова антилопа - 290 290
Често диво прасе - 3.500 3.100-5.700
Голема мочуришна антилопа 5.000 5.500 3.100-7.800
Бел носорог 7.000 до 12.000 [27] 10.500 -
Африканско диво куче 240 - 120
Гепард 120 120 120
Нилски крокодил - 4.420 4.420
Леопард 2.000 1.000 1.000
Лав 2.800 1.600 1.620–1.720
Забележана хиена 2.000 3.500 5.340

Птици[уреди | уреди извор]

Од 517 видови птици пронајдени во Кругер, 253 се жители, 117 мигранти кои не се размножуваат и 147 номади. Некои од поголемите птици бараат големи територии или се чувствителни на деградација на живеалиштата. Шест од овие видови, кои во голема мера се ограничени на Кругер и другите широки области за зачувување, се доделени на необична група наречена „Големи шест птици“.[28] Тие се мршојадец со вовлечена форма, воен орел, штрк,гавче и единствениот рибарскиот був, кој е локализиран и ретко се гледа. Во воздушното истражување од 2011 година се откриени 22 места за гнездење на воени орли, од истражувањето за 2015 година дополнителни 17, додека истражувањето за 2020 година открило 70 локации на гнездо,[29] иако активноста на овие сè уште не е утврдена. Во паркот има 25 до 30 парови одгледување штрк на седло, покрај неколку поединци кои не се одгледуваат. Во 2012 година во паркот шетаа 178 семејни групи подметнувани гасови и беа познати 78 гнезда, од кои 50% биле активни.[30]

Други ’рбетници[уреди | уреди извор]

Кругер е населен со 126 видови на рептил, вклучувајќи црни мамби, африкански питони и 3.000 Нилски крокодили. Сè уште, знаењето за густината и дистрибуцијата на влекачите, особено на помалите просторни размери, е ограничено со пристрасност за земање мостри и евидентно е силното зависнење од јавната инфраструктура на паркот.[31] Триесет и три видови водоземци се наоѓаат во Паркот,[32] како и 50 видови риби. Ајкула Замбеси, Carcharhinus leucas, позната и како бик ајкула, била фатена на сливот на реките Лимпопо и Лувуву во јули 1950 година. Ајкулите Замбези толерираат свежа вода и можат да патуваат далеку по реките како Лимпопо.[33]

Безрбетници[уреди | уреди извор]

219 видови пеперутка и капетан се родени во паркот.[34] Најбрзите и најцврстите од нив припаѓаат на родот Charaxes [35] од кои се запишани 12 видови.[36] Genera Papilio и Acraea се исто така добро претставени, со околу 10 и 15 видови, соодветно. Вкупниот број на видови Пеперуги во паркот е непознат, но може да биде од 7.000, од кои многу се движат во африканската савана. Молецот во северната половина од паркот е еден од најпознатите, а на заедниците надвор од паркот на моменти им беа дадени дозволи за берба на своите гасеници.[37][38][39] Паркот има голема разновидност на термитите и 22 родови се познати да се случи, вклучувајќи го и Могила градење родови Macrotermes, Cubitermes, Amitermes, Odontotermes и Trinervitermes.[40] Нов вид на изопод, Ctenorillo meyeri, е откриена во термит гнездата, источно од Пхалаборва и во близина кампот за одмарање Мопани.[41] Тоа е прва инстанца на термитофилен вид од семејството Armadillidae. Многу видови комарци се појавуваат во паркот, вклучувајќи ги родовите Кулекс, Аеди и Анофелес кои се насочени кон цицачи. A. arabiensis е најраспространет од 9 или повеќе видови Anopheles во паркот, а нивните женки пренесуваат маларија.[42] Почнувајќи од 2018 година, од Кругер се познати 350 видови арахниди, со исклучок на крлежи и грини.[43] Овие се претежно вистински пајаци, вклучувајќи 7 видови пајакци, но и 9 видови скорпија и 7 псевдоскорпија, 18 солифугидни видови (сончеви и римски пајаци), 2 вида на жетвари и 1 вид на скорпија без опашка.[44]

Закани[уреди | уреди извор]

Екосистемот на паркот е подложен на неколку закани, вклучувајќи интензивно ловокрадство, урбан развој на неговите граници,[45] глобално затоплување и суши,[46] пренаселение на животните,[47] и рударски проекти.[48]

Загадувањето на светлината произведено од кампови за одмор и околните градови влијае на биоразновидноста на Националниот парк Кругер. Особено, тоа го менува составот на ноќниот див свет и ловечкото однесување на грабливците.[49]

Мерки против ловокрадството[уреди | уреди извор]

Кругер не е ослободен од заканата за ловокрадство со која се соочиле многу други африкански земји. Многу ловокрадци се во потрага по слонова коска од слонови на или рогови на носорог, кои според составот се слични на човечките нокти.[50] Единицата за борба против ловокрадството на паркот се состои од 650 Ренџери (SANParks), потпомогнати од SAPS и SANDF (вклучувајќи го и SAAF). Од 2013 година, паркот е опремен со два беспилотни летала позајмени од „ Денел“ и два хеликоптери „Аероспатијале Газел“, донирани од РАФ за да го зголеми своето присуство во воздушниот простор.[51][52] Автоматските сензори за движење пренесуваат упади по границата со Мозамбик до контролниот центар,[53] и воведена е специјализирана единица за кучиња.[54] Воспоставени се тампон-зони по границата со Мозамбик,[55] од каде многу ловокрадци се инфилтрираат во паркот, како алтернатива на скапите нови огради.[56] Оригиналните огради, долги 150 километри биле исфрлени во 2002 година за да се воспостави прекуграничен парк Големиот Лимпопо.[57][58] Националниот комитет за борба против ловокрадство ги надгледува сите активности и ги координира заинтересираните страни.[59][60]

Ловокрадците[уреди | уреди извор]

Големите ловокрадци на Кругер работат со инструменти за ноќно гледање и пушки со голем калибар, опремени со супресори и софистицирани телескопски знаменитости.[61][62] Тие се претежно граѓани на Мозамбик кои ги иницираат своите внимателно испланирани упади од пограничниот регион на Јужна Африка и Мозамбик.[63][64] Во 2012 година биле приведени околу 200 ловокрадци,[65] додека околу 30 биле убиени во престрелки.[66][67]

Во јули 2012 година, еден ренџер и полицаец во паркот Кругер први починале во операција против ловокрадството,[68] додека другите вработени пријавиле заплашување од ловокрадците.[69][70][71] Штрајкот на персоналот Кругер влијаел на некои активности против ловокрадството,[72] и некои вработени биле директно вмешани.[73][74][75][76][77][78] Ренџерите во и околу паркот биле под притисок или уцени од страна на синдикати за ловокрадство за да обезбедат разузнавање за тоа каде се наоѓаат носорозите и анти-ловокрадните операции.[79]

Во декември 2012 година, Кругер започнал да користи дрон „Сикер II“ против рибокрадците. Беспилотното летало е позајмено на властите во Националните паркови на Јужна Африка од неговиот производител Денел Динамикс, Јужна Африка.[80][81]

Во јуни 2019 година, систем за набљудување на авиони Хеликс бил распореден во ноќните мисии во паркот и приведел половина дузина осомничени ловокрадци.[82]

Другите закани за ловокрадците вклучуваат опасна природа на самиот парк. Во февруари 2018 година, се верувало дека ловокрадец бил прегазен од слонови, а потоа бил изеден од лавови, оставајќи ги чуварите подоцна да најдат само човечки череп и пар панталони, заедно со наполнета ловечка пушка.[83][84]

Носорог[уреди | уреди извор]

Ловокрадците не прават разлика помеѓу бели и црни носорози,[69][85] но загубите на црни носорози се ниски заради нивната повлечена и агресивна природа. Рогот од носорог достигнува цена од 66.000 до 82.000 УСД за килограм,[64][70][86][87][88] и забраната на ЦИТЕС се покажа во голема мера неефикасна во однос на трговијата со рог на носорог.[89][90] Вториот рог понекогаш е хакиран и од черепот за да се добие околу 100 мл влага што се продава локално како традиционална медицина.

Ловот на носорог ескалирал во 21 век, со убиени 949 носорози во Кругер во првите 12 години,[51] и повеќе од 520 само во 2013 година.[91][92] Меморандумот за договор се смета за неопходна пресвртница во спречување на бранот меѓу Јужна Африка и Виетнам, покрај оној со Кина,[56][93][94] додека преговорите сè уште не се започнати со Тајланд.[95] Количината на рог носорог што се чува во складиште не е јавно позната.[96] Од 2009 година, на некои носорози во Кругер им биле вградени невидливи уреди за трагање во телата и роговите што им овозможуваат на официјалните лица да ги лоцираат своите трупови и да ги следат шверцуваните рогови преку сателит.[97] 22.000 бели и црни носорози во Јужна Африка претставуваат околу 93% од светската популација на овие видови, од кои 12.000 се наоѓаат во Кругер.[69][90]

Слон[уреди | уреди извор]

Кругер доживеал значителен лов на слонови во 80-тите години на минатиот век.[97] Поради меѓународните и националните напори, вклучително и светската забрана за продажба на слонова коска, почнувајќи од 1989 година, ловокрадството било намалено многу години, но продолжи силниот пораст во 2014 година и бројот на слонови кои се ловеле годишно во паркот расте застрашувачки стапка.[98][99]

По одобрување од ЦИТЕС, 47 метрички тони сложена слонова коска од Кругер биле на аукција на 6 ноември 2008 година. Продажбата достигна приближно 6,7 милиони УСД, наменети за зголемени мерки против ловокрадството. Намерата била да се преплави пазарот, да се срушат цените и да се направи ловокрадството помалку профитабилно. Но, наместо тоа, легалната продажба била проследена со „нагло, значително, трајно, робусно и географски распространето зголемување“ на ловокрадството на слоновите, како што покажаа следните истражувања.[100][101]

На најновата Конвенција за меѓународна трговија со загрозени видови на дива флора и фауна (CITES), на самитот биле изгласани предлозите за понатамошна еднократна продажба на слонова коска од залихи, што доведе до зголемување на ловокрадството низ целиот континент.[102][103] Низ целиот континент, популацијата на африканските слонови се намалил за 30% во периодот помеѓу 2007-2014 година.[104][105]

Друго[уреди | уреди извор]

Предвидено е поставувањето жички стапици за набавка на месо на крајот да стане најпредизвикувачката форма на ловокрадство.[106] Предложена е шема за наградување на соседните заедници со приходите од продажба на игри за возврат за нивната соработка во зачувување на игрите. Поголемите заедници вклучуваат Босбокранд, Акорнхоек, Хазивју, Хоедпрут, Коматипорт, Малелајн, Парк Марлот, Нелспрут и Фалаборва.[90] Заедниците по должината на северната граница се жалат на голем број проблеми што ги засегаат, вклучувајќи го и добитокот убиен од избегани грабливци.[107]

Кампови за одмор[уреди | уреди извор]

Паркот Кругер содржи дванаесет главни кампови за одмор, како и неколку помали кампови расфрлани низ паркот.[108] Исто така, постојат неколку концесии лиценцирани на приватни компании со свои кампови.[109]

Главните кампови во паркот се поголеми кампови кои содржат продавници, ресторани или кафетерии, бензински пумпи и станици за прва помош. Најголемиот камп, кој служи и како штаб на Кругер, е Скукуза.

Скукуза[уреди | уреди извор]

Бистата „Нашите основачи“ на рецепција во Скукуза

Скукуза е најголемиот камп во Кругер, бидејќи содржи и административни штабови за паркот. Сместено е на јужниот брег на реката Саби 12 км Пол Кругер Гејт и 39 км од портата Фабени.[110] Покрај сместувањата, Скукуза содржи конференциски центар и е на кратко возење од аеродромот Скукуза, единствениот комерцијален аеродром во паркот.

Берг-ен-Дал[уреди | уреди извор]

Берг-ен-Дал е еден од најпристапните кампови во Кругер. Тоа е 12 км од Портата Малелајн, што е на еден час возење од Нелспрут преку N4.[111] Кампот содржи 69 бунгалови кои спијат 2-3, 23 семејни куќи со повеќе спални соби кои спијат 4-6, 2 куќи за гости и 72 места за кампување или камп-приколки.[112] Движејќи се по должината на границата на кампот е патеката Рино, патека за пешачење, која трае околу еден час. Кампот содржи и неколку погледи и базен.[113]

Малелајн[уреди | уреди извор]

Во близина на Берг-ен-Дал и портата Малелајн се наоѓа малиот сателитски камп Малелајн. Одликувајќи се со 15 места за шатори, 4 четворокреветни рондавели и 1 трокреветни рондавели, Малелајн обезбедува само една активност на дискови за игри.[114] Пријавувањето се врши преку портата Малелајн.[115]

Мост крокодил[уреди | уреди извор]

Мостот крокодил е директно долж јужната граница на паркот во близина на градот Коматипорт. Тој е помал од другите главни кампови и како таков нема посебен ресторан. Кампот, исто така, има лесен пристап до границата со Мозамбика, од другата страна на Коматипорт.

Летаба[уреди | уреди извор]

Статуа на слон пред салата за слонови Летаба

Кампот за одмор Летаба гледа на кривина во реката Летаба, многу близу до географскиот центар на паркот. Неговите сместувачки капацитети вклучуваат 86 рондавели, 20 опремени шатори, 10 куќи со шест кревети, 5 трокреветни колиби со комунална абдесија, 60 места за шатори или каравани и две големи куќи за гости, Мелвил и Рибниот орел. Куќа за гости „Рибниот орел“, исто така, содржи приватно скривалиште на птици. Летаба е домаќин и на салата за Слонови, мал музеј посветен на слоновите, особено на Величествените седум.

Долна Саби[уреди | уреди извор]

Долна Саби лежи околу 45 км низводно од Скукуза на јужниот брег на реката Сабие. Сместено е во близина на еден од трите моста за преминување на реката Сабие во паркот (и двајцата други се наоѓаат во близина на Скукуза). Поради својата локација, има големи количини на вода, рамни рамнини и ридови лесно достапни од кампот.[116]

Мопани[уреди | уреди извор]

Мопани седи на северниот брег на Пионерска Дам, веднаш јужно од тропскиот јарец и 50 км северно од Летаба. Мопани е исто така административна локација на птичјиот скриен сон над Шипандани, скривалка што може да се резервира за ноќевања за 2-6 лица.

Други кампови[уреди | уреди извор]

Порта на кампот Мопани

Другите главни кампови се:[108]

 • Олифанти и неговиот сателитски камп Балуле
 • Орпен и неговите сателитски кампови Мароела и Тамботи
 • Преториускоп
 • Панда Марија
 • Сатара
 • Шингвеџи

Јужноафриканските национални паркови управуваат и со неколку грмушки кампови: Баталер, Бијамити, Шимувини, Сирхени и Таламати. Дополнително, може да се резервираат две скривки преку ноќ, Сејбл Хајд и Шипандани Слиповер Хајд. Неколку приватни ложи, вклучувајќи и некои луксузни домови, се исто така расфрлани низ паркот.

Порти до паркот Кругер[уреди | уреди извор]

Патоказ во паркот

Паркот Кругер ги има следниве порти:

Име Патот Од градот Координати
Порта за мост од крокодил на продолжението на Рисикстрит од Коматипоорт 25°21′30″S 31°53′37″E / 25.35833° ЈГШ; 31.89361° ИГД / -25.35833; 31.89361
Малелајн Гејт на R570 надвор од N4 во близина на Малелајн 25°27′43″S 31°31′59″E / 25.46194° ЈГШ; 31.53306° ИГД / -25.46194; 31.53306
Порта Нумби на патот Р569 од Хазивју 25°9′19″S 31°11′51″E / 25.15528° ЈГШ; 31.19750° ИГД / -25.15528; 31.19750
Порта Фабени на патот надвор од R536 од Хазивју 25°01′30″S 31°14′29″E / 25.02500° ЈГШ; 31.24139° ИГД / -25.02500; 31.24139
Пол Кругер Гејт на патот Р536 од Хазивју 24°58′53″S 31°29′7″E / 24.98139° ЈГШ; 31.48528° ИГД / -24.98139; 31.48528
Орпен Гејт на патот Р531 од Класерие 24°28′33″S 31°23′27″E / 24.47583° ЈГШ; 31.39083° ИГД / -24.47583; 31.39083
Порта Фалаборва на патот Р71 од Фалаборва 23°56′44″S 31°9′54″E / 23.94556° ЈГШ; 31.16500° ИГД / -23.94556; 31.16500
Панда Марија Гејт на патот Р524 од Тохојанду 22°44′18″S 31°0′33″E / 22.73833° ЈГШ; 31.00917° ИГД / -22.73833; 31.00917
Порта Пафури на патот Р525 од Мусина 22°24′1″S 31°2′29″E / 22.40028° ЈГШ; 31.04139° ИГД / -22.40028; 31.04139

Патеки по дивината[уреди | уреди извор]

Девет различни патеки се нудат во Националниот парк Кругер.[117] Некои од нив се преку ноќ и траат неколку дена во области на пустината, практично недопрени од луѓето. Нема наместени патеки во областите на пустината, посетител оди по патеките направени од животни или бара нови патишта низ грмушката.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Carruthers, Jane (1995). The Kruger National Park: A Social and Political History. Natal: University of KwaZulu-Natal Press. ISBN 9780869809150.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Карта на сите координати: OpenStreetMap 
Преземи координати како: KML · GPX

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Rob East, уред. (1989). „Chapter 10: South Africa“. Antelopes: Southern and South-Central Africa Pt. 2: Global Survey and Regional Action Plans. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, roughly the Size of Wales. Antelope Specialist Group. стр. 60. ISBN 978-2-88032-970-9.
 2. Merriam Webster's Collegiate Encyclopedia. Merriam-Webster. January 2001. стр. 902. ISBN 978-0-87779-017-4.
 3. „The Official SADC Trade, Industry and Investment Review 2006“ (PDF). Southern African Development Community. 2006. стр. 217. Посетено на 23 July 2011.
 4. House of Assembly Debates, cols 4366-81, 31 Мај 1927.
 5. Stevenson-Hamilton, James. (1937). South African Eden: The Kruger National Park 1902-1946. Struik Publishers, 1993.
 6. Modise, Albi (2015-05-24). „Foreign visitor numbers to Kruger National Park on the rise in 2014/2015 financial year“. South African Dept. of Environmental Affairs. Архивирано од изворникот на 2019-07-14. Посетено на 2020-01-06.
 7. „UNESCO - MAB Biosphere Reserves Directory“. www.unesco.org.
 8. Stevenson-Hamilton, James (1939). South African Eden. London.
 9. 9,0 9,1 Foxcroft, Llewellyn C.; Richardson, DM; Wilson, JR (2008). „Ornamental Plants as Invasive Aliens: Problems and Solutions in Kruger National Park, South Africa“. Environmental Management. 41 (1): 32–51. Bibcode:2008EnMan..41...32F. doi:10.1007/s00267-007-9027-9. PMID 17943344.
 10. McNeely, Jeffrey A., International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, 2001, The Great Reshuffling, IUCN, ISBN 2-8317-0602-5.
 11. 11,0 11,1 Bulpin, T.V., Treasury of Travel Series: Kruger National Park, Creda Press, 1974.
 12. Pienaar, U. de V., Neem uit die Verlede, Sigma Pers, 1990.
 13. Steenkamp, C. (2000). „The Makuleke Land Claim“ (PDF). IIED Evaluating Eden Programme. Архивирано од изворникот (PDF) на 22 July 2011.
 14. Kruger National Park (2007). „Kruger History“. Посетено на 2007-08-04.
 15. „COMMISSION ON THE RESTITUTION OF LAND RIGHTS MEDIA STATEMENT ON A CLAIM BY THE MAKULEKE TRIBE ON A PORTION OF THE KRUGER NATIONAL PARK AND OTHER AREAS“. South African Commission on Restitution of Land Rights. 6 August 1996. Архивирано од изворникот на 4 June 2011. Посетено на 9 December 2009.
 16. Siyabona Africa (2007). „Pafuri Camp“. Kruger Park. Архивирано од изворникот на 2007-02-14.
 17. Siyabona Africa (2007). „Outpost“. Kruger Park.
 18. Viljoen, Buks (4 March 2011). „Duur hotels 'sal einde van Krugerpark wees'“. Beeld.
 19. „RADISSON BLU SAFARI RESORT KRUGER NATIONAL PARK“ (PDF). www.sanparks.org. Посетено на 23 July 2018.
 20. „Radisson Blu Safari Resort Kruger Park“. south-african-lodges.com. Посетено на 23 July 2018.
 21. Lombard Steyn, Louzel (21 February 2017). „New R269.5m Skukuza Safari Lodge to open in Kruger in 2018“. traveller24.com. Архивирано од изворникот на 23 July 2018. Посетено на 23 July 2018.
 22. „South African National Parks - SANParks - Official Website - Accommodation, Activities, Prices, Reservations“. www.sanparks.org (англиски). Посетено на 2020-07-12.
 23. „SANParks - Nature Conservation, Accommodation, Activities, Reservations“. www.sanparks.org.
 24. C. Michael Hogan. 2009.
 25. „Kruger Statistics & Animal Numbers » Big 5, Kruger National Park » Dreamfields Guesthouse“. dreamfieldsguesthouse.com (англиски). Архивирано од изворникот на 5 October 2017. Посетено на 2017-10-05.
 26. „Kruger National Park: Biodiversity Statistics“. www.sanparks.org (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-08-03. Посетено на 2019-11-09.
 27. „Response from SANParks to Misleading Reports and Claims about Rhino Sales and Hunting in National Parks“. 2009-07-15. Архивирано од изворникот на 21 January 2010. Посетено на 2009-10-16.
 28. Engelbrecht, Derek. „Kruger National Park's Big 6 Birds“. Birders. Sanparks. Посетено на 9 January 2013.
 29. Murgatroyd, Dr. Megan (19 August 2020). „Bird's Eye View in Kruger National Park“. HawkWatchInternational. hawkwatch.org. Архивирано од изворникот на 2021-04-11. Посетено на 27 August 2020.
 30. Jackson, Neels (27 December 2012). „Wildtuin help sy bromvoëls só“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 9 January 2013.
 31. Barends, Jody M.; Pietersen, Darren W.; Zambatis, Guinevere; Tye, Donovan R.C.; Maritz, Bryan (11 May 2020). „Sampling bias in reptile occurrence data for the Kruger National Park“. Koedoe. 62 (1). doi:10.4102/koedoe.v62i1.1579.
 32. Pienaar, Passmore & Carruthers, Die Paddas van die Nasionale Krugerwildtuin.
 33. Pienaar, U. de V., The Freshwater Fishes of the Kruger National Park, Koedoe Vol 11, No 1 (1968)
 34. Williams, Mark C. „Checklist of the butterflies and skippers of the Kruger National Park“ (PDF). sanparks.org. Посетено на 20 November 2018.
 35. Otto, Herbert. „Butterflies of the KNP“. krugerpark.co.za. Посетено на 19 January 2019.
 36. Kloppers, Johan; Van Son, G. (1978). Butterflies of the Kruger National Park. Pretoria: Board of Curators for National Parks. стр. 79–84. ISBN 0-86953-021-6.
 37. „Mopane Worm Harvest“. krugerpark.co.za. Посетено на 21 January 2019.
 38. Maota, Ray (2010-12-20). „Mopane worms to alleviate hunger“. brandsouthafrica.com. Посетено на 21 January 2019.
 39. Masuku, Dumisile (2012-12-17). „Mopani worms harvested in KNP“. News24. Посетено на 21 January 2019.[мртва врска]
 40. Meyer, Victor W.; Braack, L.E.O.; Biggs, H.C.; Ebersohn, Colleen (March 1999). „Distribution and density of termite mounds in the northern Kruger National Park, with specific reference to those constructed by Macrotermes Holmgren (Isoptera: Termitidae)“. African Entomology. 7 (1): 123–130. Посетено на 20 November 2018.
 41. Taiti, Stefano (2018). „A new termitophilous species of Armadillidae from South Africa (Isopoda: Oniscidea)“. Onychium. 14: 9–15. Посетено на 15 September 2019.
 42. Munhenga, Givemore; Brooke, Basil D; Spillings, Belinda; Essop, Leyya; Hunt, Richard H; Midzi, Stephen; Govender, Danny; Braack, Leo; Koekemoer, Lizette L (2014). „Field study site selection, species abundance and monthly distribution of anopheline mosquitoes in the northern Kruger National Park, South Africa“. Malaria Journal. 13 (1): 27. doi:10.1186/1475-2875-13-27. PMC 3925985. PMID 24460920.
 43. Dippenaar-Schoeman et al., 2018
 44. „Kruger Park Times | New Baboon Spider Discovered | Online News Publication...“. www.krugerpark.co.za.
 45. „Human Impacts“. Kruger National Park.
 46. „South African national park to kill animals in response to severe drought“. The Guardian. 14 September 2016.
 47. „Southern Africa has too many elephants and lions. Is contraception the answer?“. The Globe and Mail. 2016.
 48. „Residents determined to stop mining near Marloth Park“. Corridor Gazette. 9 August 2018. Архивирано од изворникот на 2019-06-03. Посетено на 2021-05-06.
 49. Wild, S. (2019). „Lights from rest camps and nearby towns are threatening wildlife in the Kruger National Park“. BusinessInsider South Africa. Архивирано од изворникот на 2020-08-03. Посетено на 2020-07-12.
 50. „Elephant Poachers Take Aim at South Africa's Famed Refuge“. 2015-11-13. Посетено на 2018-02-23.
 51. 51,0 51,1 Viljoen, B. (2012). „Stropers: R100 000 vir inligting“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 52. Tempelhoff, Elise (7 November 2012). „Oë in die lug teen park se stropers“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 53. Tempelhoff, Elise (11 November 2012). „Wildtuin is slagveld“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 54. Viljoen, Buks (24 October 2012). „Honde deel van stryd teen stropers“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 55. Tempelhoff, Elise (26 June 2012). „Kruger: Staat sê ja vir 2 buffers: Sones sal ook help om stropery te keer“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 56. 56,0 56,1 Tempelhoff, Elise (30 March 2012). „Nee vir draad tussen wildtuin, buurland“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 57. „Kruger-heining terug?: Regering wil renosterstropers só uit wildtuin hou“. Beeld. 17 January 2012. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 58. „Heining kan skans bied teen stropers“. Beeld. 18 January 2012. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 59. Jani Meyer, Jani Meyer (25 September 2012). „Dragtige koei, nog 7 renosters gestroop“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 60. Tempelhoff, Elise (27 June 2012). „Stropery: Minister moet bedank, eis groep“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 61. Buks Viljoen, Buks Viljoen (15 February 2012). „Stropers raak ál beter, meer waaghalsig“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 62. Tempelhoff, Elise (22 December 2012). „Stropers slaan veral híér toe: Gebied van SANParke loop meeste deur“. Volksblad. Архивирано од изворникот на 29 April 2015. Посетено на 27 August 2013.
 63. Viljoen, Buks (29 November 2012). „SANW gryp báie meer aan grens“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 64. 64,0 64,1 Viljoen, Buks (12 January 2011). „5 renosterstropers in Krugerwildtuin doodgeskiet“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 65. Tempelhoff, Elise (1 November 2012). „Twee doodgeskiet wat glo wil stroop“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 66. Viljoen, Buks (13 January 2012). „2 stropers doodgeskiet“. Beeld. Архивирано од изворникот на 19 February 2013. Посетено на 25 January 2013.
 67. Tempelhoff, Elise (9 October 2012). „Stroper geskiet in wildtuin, 1 gewond“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 68. Tempelhoff, Elise (25 July 2012). „Skietery in Kruger eis twee: Wildtuin is 'n 'oorlogsone'. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 69. 69,0 69,1 69,2 South Africa's 18,780 white and 1,916 black rhinos were still increasing in 2012, see: Otto, H. (2012). „Minister is 'optimisties' oor stropery“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 70. 70,0 70,1 Viljoen, B. (5 April 2012). „Veldwag met dood gedreig in 4 se saak“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 71. Viljoen, Buks (14 April 2012). „Horings: Vroue vas oor hulle dreig“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 72. Viljoen, Buks (9 February 2012). „Afgetredes ingeroep om te help in wildtuin“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 73. Viljoen, Buks (28 March 2012). 'Verkeerslid help met stropery': Hof hoor hoe vier beplan“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 74. Viljoen, Buks (1 March 2012). „Vier van Kruger vas oor stropery: Voertuie uitgesnuffel“. Beeld. Архивирано од изворникот на 19 February 2013. Посетено на 25 January 2013.
 75. Viljoen, Buks (2 March 2012). „Vier bly in Skukuza-selle“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 76. Viljoen, Buks, Jody Nel (27 July 2011). „Wildtuin-veldwagter vas weens renosterstropery“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 77. Viljoen, Buks (5 December 2006). „Húlle slaan nié bokke dood, sê drie van wildtuin“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 78. Citizen reporter (2019-01-16). „Three Kruger Park rangers arrested for alleged rhino poaching“. Environment. The Citizen. Посетено на 17 January 2019.
 79. Groenewald, Yolandi (23 August 2016). „Poaching syndicates target Kruger rangers“. Oxpeckers. Посетено на 25 August 2016.
 80. Conway-Smith, Erin (11 January 2013) South Africa sics drones on rhino poachers Global Post, Retrieved 19 March 2013
 81. Schlesinger, Fay (2013). „Animal activists to use drones in fight against illegal hunting“. The Times. стр. 17. Посетено на 22 August 2016.
 82. „Successful Kruger anti-poaching demonstration for Helix aircraft“. defenceweb. 2019. Посетено на 2019-08-09.
 83. „South Africa: Poacher killed by elephant then eaten by lions“. BBC News. 2019-04-07. Посетено на 2019-10-05.
 84. „Suspected rhino poacher killed by elephant, eaten by lions in South Africa“. globalnews. 2019. Посетено на 2019-09-28.
 85. Otto, H. (2012). „Hy kyk renoster in oë“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 86. Viljoen, B. (2012). „Toeriste kry gestroopte swartrenoster in Kruger“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 87. „Hoeders van die horing“. Beeld. 2012. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 88. Tempelhoff, E. (2013). „Kommentaar en ontleding: Stroop vir terreur-geld“. Beeld. Архивирано од изворникот на 26 August 2013. Посетено на 27 August 2013.
 89. Tempelhoff, E. (2012). „245 renosters al vanjaar gestroop; 161 in arres“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 90. 90,0 90,1 90,2 Cilliers, S. (13 August 2012). „5 gestroop in één park: Nuwe plan nodig vir renosters, sê kenners“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 91. „4 rhino poachers killed, 17 arrested in Kruger Park“. City Press. SAPA. 2013. Архивирано од изворникот на 27 November 2013. Посетено на 27 November 2013.
 92. De Sakutin, S. (2013). „Over 100 rhinos poached in S. Africa in past month“. Yahoo! News, South Africa. Архивирано од изворникот на 28 October 2013. Посетено на 29 October 2013.
 93. „SA, Viëtnam teken gou oor renosters“. Beeld. 2012. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 94. Zwecker, W. (2012). „Hof waarsku smokkelaars met vonnis: 'Bly weg uit SA!'. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 95. Tempelhoff, E. (2012). „Interpol se hulp ingeroep teen renosterstropery“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 96. Tempelhoff, E. (2012). „Nee vir draad tussen wildtuin, buurland“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 97. 97,0 97,1 Coetzee, C. (2009). 'Aanslag' op renosters in Krugerwildtuin se visier: Elektroniese skyfies in lyf en horings ingespan teen wilddiefstal“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 98. „PICS: Mounted unit protects elephants as poaching soars in KNP“. The Citizen. 2018. Посетено на 2019-09-28.
 99. „Elephant Poaching Statistics“. PoachingFacts.com. 2019. Посетено на 2019-09-28.
 100. „Legal ivory sale drove dramatic increase in elephant poaching, study shows“. The Guardian. 2016. Посетено на 2019-09-28.
 101. „Did a Legal Ivory Sale Increase Smuggling and Poaching?“. The National Bureau of Economic Research. 2016. Посетено на 2019-09-28.
 102. „Wildlife summit votes down plan to allow sale of huge ivory stockpile“. The Guardian. 2019. Посетено на 2019-09-28.
 103. „CITES: Elephant ivory ban upheld, but legal loopholes remain“. DW. 2019. Посетено на 2019-09-28.
 104. „African Elephant Numbers Plummet 30 Percent, Landmark Survey Finds“. National Geographic. 2016. Посетено на 2019-09-28.
 105. „Press Release: Great Elephant Census Final Results“. TheGreatElephantCensus. 2016. Посетено на 2019-09-28.
 106. Swart, Magda (13 November 2012). „Radikale reddingsplan“. Beeld. Архивирано од изворникот на 16 May 2013. Посетено на 25 January 2013.
 107. Ntlemo, Benson (25 November 2020). „Rural community threatens to shut down Kruger Park's Punda Maria gate“. dailymaverick.co.za. Mukurukuru Media. Посетено на 7 December 2020.
 108. 108,0 108,1 „South African National Parks - SANParks - Official Website - Accommodation, Activities, Prices, Reservations“. www.sanparks.org (англиски). Посетено на 2020-01-03.
 109. Campbell, Paul. „Private Safari Lodges Located Inside The Kruger National Park“. Travel Butlers Ltd (англиски). Посетено на 2020-01-03.
 110. „South African National Parks - SANParks - Official Website - Accommodation, Activities, Prices, Reservations“. www.sanparks.org (англиски). Посетено на 2020-01-04.
 111. „South African National Parks - SANParks - Official Website - Accommodation, Activities, Prices, Reservations“. www.sanparks.org (англиски). Посетено на 2020-01-04.
 112. „Berg-en-Dal Rest Camp | Kruger National Park | Accommodation“. www.krugerpark.co.za. Посетено на 2020-01-04.
 113. „Kruger accommodation review - Berg-en-Dal Rest Camp“. Getaway Magazine. 2013-05-01. Посетено на 2020-01-04.
 114. „South African National Parks - Malelane Camp Activities“. www.sanparks.org (англиски). Посетено на 2020-01-04.
 115. „South African National Parks - Malelane Camp Accommodation“. www.sanparks.org (англиски). Посетено на 2020-01-04.
 116. „Kruger accommodation review – Lower Sabie Rest Camp“. Getaway Magazine. 2013-05-17. Посетено на 2020-01-04.
 117. „Kruger National Park | South Africa“. Wild Safari Guide (англиски). Посетено на 2021-02-04.