Википедија:Избрана слика/2020/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2020 година.


1 декември 2020 2 декември 2020
Iglesia de San Juan el Real, Calatayud, España, 2017-01-08, DD 16-18 HDR.jpg
Внатрешност на црквата „Св. Јован Царски“ (XVII-XVIII в.) во градот Калатајуд, Сарагоса, Шпанија. Овде се чуваат најраните опстанати дела на сликарот Франциско Гоја.
Baldy Hill from Snowslide Valley, Craigieburn Range, Canterbury, New Zealand.jpg
Ридот Болди во венецот Крејгиберн. Кантербери, Нов Зеланд.
3 декември 2020 4 декември 2020
Chimney Rock Trail Point Reyes December 2016 009.jpg
’Ртот Поинт Рејес во Калифорнија, САД.
Colorful neon street signs in Kabukichō, Shinjuku, Tokyo.jpg
Разнобојни светлечки табли во Кабукичо. Округ Шинџуку, Токио.
5 декември 2020 6 декември 2020
Groove and needle in close embrace from beginning to end.jpg
Почетна и завршна положба на грамофонска игла.
Red and white tulip at Myddelton House, Enfield, London.jpg
Црвено-бела сорта на лале во Булс Крос, Лондон.
7 декември 2020 8 декември 2020
Pingüinos de El Cabo (Spheniscus demersus), Playa de Boulders, Simon's Town, Sudáfrica, 2018-07-23, DD PAN 40-42.jpg
Колонија на африкански пингвини (Spheniscus demersus) кај Сајмонстаун, ЈАР.
Linz Neuer Dom Rudigier-Orgel 01.jpg
Оргули на катедралата „Безгрешно зачетие“ („Нова катедрала“) во Линц, Горна Австрија.
9 декември 2020 10 декември 2020
Wroclaw- Ratusz, wieza.jpg
Градскиот дом и банката „Сантандер“ во Вроцлав, Полска.
Catedral II.jpg
Пештера во државниот парк Тера Ронка, Гојас, Бразил.
11 декември 2020 12 декември 2020
Princes Road Synagogue Nave.jpg
Говорница на главната синагога во Ливерпул, Англија.
PK Chaukhandi Necropolis near Karachi asv2020-02 img07.jpg
Турбиња кај Карачи, Пакистан.
13 декември 2020 14 декември 2020
Lago Kluane, Destruction Bay, Yukón, Canadá, 2017-08-25, DD 70-76 PAN.jpg
Широк поглед на езерото Клуејн во Јукон, Канада.
Lymantria dispar MHNT Chenille.jpg
Гасеница на губар (Lymantria dispar).
15 декември 2020 16 декември 2020
Great Egret during mating season at Smith Oaks Sanctuary, High Island.jpg
Голема бела чапја (Ardea alba)
Acavus haemastoma fastuosa 01.JPG
Куќарки на полжави Acavus haemastoma fastuosa од Шри Ланка.
17 декември 2020 18 декември 2020
Moscow Gorky Park main portal 08-2016 img1.jpg
Колонада на главниот влез во паркот „Горки“, Москва.
ISS035-E-007148 Nile - Sinai - Dead Sea - Wide Angle View.jpg
Нил и Синај, до Израел и подалеку. Поглед на човековата историја — фотографија на космонаутот Крис Хедфилд направена од Меѓународната вселенска станица.
19 декември 2020 20 декември 2020
Princetown (AU), Port Campbell National Park, Twelve Apostles -- 2019 -- 0969.jpg
„Дванаесетте Апостоли“ во Националниот парк Порт Кемпбел, Викторија, Австралија.
Museo de la Catedral de Quito, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 91-93 HDR.JPG
Капитулар во денешниот музеј на Митрополската катедрала во Кито, Еквадор.
21 декември 2020 22 декември 2020
Pied kingfisher (Ceryle rudis rudis) female 2.jpg
Шарено рибарче (Ceryle rudis rudis, женка) во Етиопија. За разлика од другите видови, шареното рибарче лови лебдејќи над водата.
Dyker Lights (62317).jpg
Божиќни украси во Дајкер Хајтс, Бруклин, Њујорк.
23 декември 2020 24 декември 2020
Gold rim swallowtail (Battus polydamas jamaicensis) underside worn 2.JPG
Златорабна ластовичарка (Battus polydamas jamaicensis) во Јамајка.
View of a frosty evening through a window on a Scottish farm.jpg
Квечерина со иње низ прозорец во Тросахс, Шкотска.
25 декември 2020 26 декември 2020
Nürnberg St. Lorenz Dreikönigsaltar Geburt 01.jpg
Рождество Христово од Ханс Плајденвурф, о. 1460 г. Олтарен живопис во црквата „Св. Лаврентиј“ во Нирнберг, Баварија.
Münster, St.-Paulus-Dom, Chorumgang -- 2019 -- 3920.jpg
Статуа на Елисавета Тириншка во катедралата „Св. Павле“. Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
27 декември 2020 28 декември 2020
Glaciar Margerie, Parque Nacional Bahía del Glaciar, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-19, DD 33.jpg
Ледникот Марџери во Националниот парк Глејсиер Беј, Алјаска.
Rue des Marchands depuis le Koïfhus (Colmar) (4).jpg
Стара улица во Колмар, Горна Рајна, Франција.
29 декември 2020 30 декември 2020
Bleu de Gex.jpg
Сино кравјо сирење од планинскиот крај Јура во Франција.
Lutter 10 Pfg 1920.jpg
Вонредна банкнота (10 фенинзи) од Лутер на Баренберге, Германија, издадена пред точно сто години.
31 декември 2020
Cityscape and skyline by the Copenhagen Lakes, Denmark - (36018109956).jpg
Крајезерска глетка од Копенхаген, Данска.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец декември 2020 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот