Википедија:Избрана слика/2022/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2022 година.


1 јули 2022 2 јули 2022
Líneas de Nazca, Nazca, Perú, 2015-07-29, DD 55.JPG
Воздушен поглед на геоглифот „Кондор“, една од Насканските линии во јужно Перу.
Street crowd reflecting in the polyhedral mirrors of the station Tokyu Plaza Omotesando, Harajuku, Tokyo, Japan.jpg
Улична толпа одразена во полиедарските огледала пред станицата „Хараџуку“ во Токио.
3 јули 2022 4 јули 2022
Dülmen, Kreuzkapelle, Treppe zur Empore -- 2021 -- 7409.jpg
Скалиште на галеријата во капелата „Св. Крст“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Tanguar haor, Bangladesh 01.jpg
Тангуар Хаор — уникатен моклиштен екосистем во Бангладеш.
5 јули 2022 6 јули 2022
Water reflection of stringy gray and white clouds in a pond on a sand beach of Don Khon at sunrise in Laos.jpg
Пругави облаци на изгрев одразени во езерце. Си Пан Дом, Лаос.
Bloem van een Astrantia major 'Roma'. 24-06-2021 (actm.) 01.jpg
Цвет на голема ѕвезда (Astrantia major)
7 јули 2022 8 јули 2022
Bush canopy during sunset in Lake Kaniere Scenic Reserve, West Coast, New Zealand.jpg
Крошни од широколисен змејолисник (Dracophyllum latifolium) крај езерото Каниере, Нов Зеланд.
August Macke - Three girls in yellow straw hats I - Google Art Project.jpg
„Три девојки со жолти сламени шешири I“ од Август Маке, 1913. Ликовен музеј, Хаг.
9 јули 2022 10 јули 2022
Thibaut Pinot - TDF 2012.jpg
Тибо Пино на поединечниот хронометар помеѓу Арк ет Сенан и Безансон (Етапа 9 на Тур де Франс 2012).
Sacred ibis (Threskiornis aethiopicus).jpg
Свет ибис (Threskiornis aethiopicus). Езеро Зивај, Етиопија.
11 јули 2022 12 јули 2022
Holy SURP Hovhannes Church.jpg
Ерменската католичка црква „Св. Јован Сохролски“ (V - VI век) кај Шабестар, Иран.
Wooden boomerang asv2021-05.jpg
Дрвен бумеранг на трева.
13 јули 2022 14 јули 2022
Spb StMichael Castle asv2019-09 img11.jpg
Овалната сала во Михајловскиот замок, Санкт Петербург, Русија.
Argynnis paphia Mitterbach 01.jpg
Обична седефка (Argynnis paphia) кај Митербах на Ерлауфзе, Долна Австрија.
15 јули 2022 16 јули 2022
Puesta de sol, desierto de Namib, Namibia, 2018-08-05, DD 84-90 PAN.jpg
Залез над пустината Намиб, Намибија.
Dülmen, Rorup, NSG Roruper Holz -- 2021 -- 8187-91.jpg
Природниот резерват „Рорупска Шума“ кај селото Роруп, Германија.
17 јули 2022 18 јули 2022
Helenium 'El Dorado'. Bloeiwijze. 18-07-2021. (d.j.b).jpg
Оман (Helenium) од сортата „Ел Дорадо“.
Environmental disaster in Levikha Village, Sverdlovsk region of Russia DJI.jpg
Еколошка катастрофа предизвикана од сулфидниот рудник во селото Левиха, Свердловска област, Русија.
19 јули 2022 20 јули 2022
Генуезька фортеця. Панорама.jpg
Џеновската тврдина во Судак, Крим.
Jane M. Byrne Interchange 4-1-22.jpg
Клучката „Џејн М. Берн“ во Чикаго, САД.
21 јули 2022 22 јули 2022
20141025 Shockwave Truck Alliance Air Show 2014-3.jpg
Млазен камион на аеромитинг во Форт Ворт, Тексас, САД.
Great egret in GWC (43539).jpg
Голема бела чапја (Ardea alba) како лови риба во Бруклин, Њујорк.
23 јули 2022 24 јули 2022
2017 - Київ - Місячний вечір на Замковій горі.jpg
Црквата „Св. Андреја“ и Андреевскиот спуст во Киев.
Guard at the Prague castle, Prague - 7620 (cropped).jpg
Стражар пред Прашкиот град.
25 јули 2022 26 јули 2022
Esslingen a.N. - Altstadt - Altes Rathaus - nördlicher Giebel und Glockenspiel mit Abendsonne.jpg
Калкан на Стариот градски дом во Еслинген на Некар, Германија.
Zhuravlyne ozero.jpg
Езерото Журавлине — споменик на природата во Сумската Област, Украина.
27 јули 2022 28 јули 2022
Escale à Sète 2022 G.jpg
Романскиот брод „Мирча“ закотвен во Сет, Франција.
Newly eclosed individual of Pachliopta aristolochiae – Common Rose.jpg
Новоизведена обична трендафилка (Pachliopta aristolochiae) во Харинави, Западен Бенгал.
29 јули 2022 30 јули 2022
Close wing Mud puddle of Delias agostina (Hewitson, 1852) – Yellow Jezebel (Male) WLB IMG 2640.jpg
Жолта језавела (Delias agostina agostina) во Сиким, Индија.
Tree-climbing lions (Panthera leo).jpg
Лавови качени на дрво во Националниот парк Кралица Елизабета, Уганда.
31 јули 2022
Yellow-bellied sapsucker in CP (40484).jpg
Жолтомев смукач (Sphyrapicus varius) во Централниот парк на Њујорк.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јули 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот