Википедија:Избрана слика/2022/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2022 година.


1 јануари 2022 2 јануари 2022

Планинската долина Дукоња. Верховински природен парк, Ивано-Франковска област, Украина.

Викториините Водопади на реката Замбези — граница помеѓу Замбија и Зимбабве.
3 јануари 2022 4 јануари 2022

Вентили кај Дујсбург, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.

Планината Шеќерна Глава (1.238 м) крај езерото Херон. Јужен Остров, Нов Зеланд.
5 јануари 2022 6 јануари 2022

Статуа на воен чиновник со коњ кај гробницата на кралот Сенгчонг, Јужна Кореја.

„Поклонение на мудреците“ во олтарот на енориската црква во Кефермаркт, Горна Австрија. Непознат мајстор, о. 1497 г.
7 јануари 2022 8 јануари 2022

Божиќна трпеза: печено свинско, руска салата, таратор, црвено вино „вранец“, кифли и штрудла.

Капење во Обама (префектура Фукуи, Јапонија). Туристички рекламен плакат на Железничка управа на Осака и Нагоја, 1930-ти.
9 јануари 2022 10 јануари 2022

Пајак-скитач (Cupiennius getazi) со плен во Панама.

Цвет на растението јатрва (Hippeastrum).
11 јануари 2022 12 јануари 2022

Самотна бела бреза (Betula pendula) на рид кај Илсфелд, Германија.

Мавзолејската капела на семејството Потоцки во Печера, Виничка област, Украина.
13 јануари 2022 14 јануари 2022

Кипарска водна жаба (Pelophylax cypriensis) на Кипар.

Јурофајтер Тајфун EF2000 на Геманското воено воздухопловство. Берлински аеромитинг, 2016 г.
15 јануари 2022 16 јануари 2022

Африкански савански слон (Loxodonta africana, младенче). Национален парк „Кругер“, ЈАР.

Дрво во природниот резерват во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 јануари 2022 18 јануари 2022

Јато жерави (Grus grus) во долината Хула, северен Израел.

Атлас од XIV век припишан на мајорканскиот картограф Авраам Крескес.
19 јануари 2022 20 јануари 2022

Тркачкиот едреник „Сапата II“ на регата во 2013 г.

Вонредна банкнота (50 фенинзи) со бродоградител и макета. Издадена од градот Кицинген, 1921 г.
21 јануари 2022 22 јануари 2022

Брезова габа (Piptoporus betulinus) на скршена гранка.

Планината Петрос, Карпатски биосферен резерват, Украина.
23 јануари 2022 24 јануари 2022

Смог над Нова Руда, Полска.

Висечки мост преку реката Кали Гандаки со планината Нилгири Југ (6.839 м) во позадина.
25 јануари 2022 26 јануари 2022

Мурал на кој се претставени елементи од Лисабон и Сао Паоло сместен на улицата „Паулиста“ во Сао Паоло. Градот е основан на денешен ден во 1554 г.

Темносина тигрица (Tirumala septentrionis dravidarum, мажјак).
27 јануари 2022 28 јануари 2022

Образби од сулфур и сол на вулканот Далол во регионот Афар, Етиопија.

Залез над Екатеринбург гледан од облакодерот „Висоцки“.
29 јануари 2022 30 јануари 2022

Пупки на зимски кукурек (Eranthis hyemalis) во растопен снег.

Мравка во мало парче колумбиски килибар.
31 јануари 2022

Зимски залез над Ајпетринската Висорамнина, Крим.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот