Википедија:Избрана слика/2019/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2019 година.


1 јануари 2019 2 јануари 2019
NASA Unveils Celestial Fireworks as Official Hubble 25th Anniversary Image.jpg
Јатото Вестерлунд 2 кое ги содржи најмасивните и најсјајните ѕвезди познати за науката.
Faro del cabo Espartel, Marruecos, 2015-12-11, DD 02.JPG
Светилник на ’ртот Спартел кај Тангер, северно Мароко.
3 јануари 2019 4 јануари 2019
Galtür - Jamtal 01.jpg
Поглед на долината Јамтал со ледникот Јамталфернер и врвот Драјлендершпице во позадината. Сликано во околината на Галтир, Тирол, Австрија.
Roadside hawk (Rupornis magnirostris) immature 2.jpg
Млад крајпатен јастреб (Buteo magnirostris) во Пантанал, Бразил.
5 јануари 2019 6 јануари 2019
Paraboloide circular 02.jpg
Кружен параболоид изведен од функцијата
Maria Elend Kirche Nothelferaltar 01.jpg
Олтар на црквата „Четиринаесет свети помошници“ во Марија Еленд (Подгорје), општина Санкт Јакоб во Розентал, Корушка, Австрија.
7 јануари 2019 8 јануари 2019
Palacio CEC, Bucarest, Rumanía, 2016-05-29, DD 91-93 HDR.jpg
Вечерно време дворецот КЕК во Букурешт.
Sarracenia leucophylla at the Brooklyn Botanic Garden (81396)b.jpg
Месојадното растение бело бардаче (Sarracenia leucophylla).
9 јануари 2019 10 јануари 2019
Kyrenia 01-2017 img04 view from castle bastion.jpg
Поглед на старото пристаниште од калето во Киренија, Кипар.
Kruzenshtern (ship, 1926) - Sète 02.jpg
Рускиот брод „Крузенштерн“ во Сет, Франција.
11 јануари 2019 12 јануари 2019
Kuching Sarawak Dewan-Undangan-Negeri-Sarawak-01.jpg
Законодавното собрание на сојузната држава Саравак во Кучинг, Малезија.
Attacus taprobanis-Kadavoor-2018-06-06-001.jpg
Гасеница на Attacus taprobanis — молец од семејството на пауновците (Saturniidae) кој живее во јужна Индија и Шри Ланка
13 јануари 2019 14 јануари 2019
Wandelen over de Planken Wambuis vanuit Mossel 069 A.jpg
Утро во природен парк кај Еде во Гелдерланд, Холандија.
Silver-spotted skipper (Hesperia comma) underside Macedonia.jpg
Запирчеста дебелоглавка (Hesperia comma) кај Св. Наум, Охридско.
15 јануари 2019 16 јануари 2019
Mezquita de Nasirolmolk, Shiraz, Irán, 2016-09-24, DD 66-68 HDR.jpg
Витражи во џамијата Насир ел-Мулк во Шираз, Иран.
Münster, Westdeutsche Lotterie -- 2018 -- 0417.jpg
Фасада на Западногерманската лотарија во Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 јануари 2019 18 јануари 2019
Chirk Castle gates.jpg
Порти на замокот Черк во Велс.
Treppenturm, Deutsches Historisches Museum, Berlin, 150118, ako.jpg
Завојно скалиште на Изложбената сала во Германскиот историски музеј, Берлин.
Архитект: И. М. Пеј.
19 јануари 2019 20 јануари 2019
Ciri Cosplay (The Witcher 3 Wild Hunt) • 2.jpg
Девојка костимирана како лик од видеоиграта Вештерот 3: Дивиот лов.
Ogoy island in winter.jpg
Островот Огој во Бајкалското Езеро зиме.
21 јануари 2019 22 јануари 2019
Búho nival (Bubo scandiacus), Arcos de la Frontera, Cádiz, España, 2015-12-08, DD 03.JPG
Снежен був (Bubo scandiacus, женка)
El Capricho, Rillo de Gallo, Guadalajara, España, 2017-05-25, DD 18.jpg
Куќата „Ел капричо“ во Риљо де Гаљо, Гвадалахара, Шпанија. Дело на Антонио Мартинес во гаудијански стил, изградена во 2011 г.
23 јануари 2019 24 јануари 2019
Edvard Munch - Madonna - Google Art Project (495100).jpg
Мадона (1895–1902) — дело на норвешкиот експресионистички сликар Едвард Мунк (1863–1944).
Loxura atymnus-Kadavoor-2018-06-18-001.jpg
Пеперутка од видот Loxura atymnus, припадник на семејството на бакарците (Lycaenidae).
25 јануари 2019 26 јануари 2019
Praděd v Jeseníkách 03.jpg
Телевизиската кула на врвот Прадјед — највисока планина во венецот Хруби Јесеник, Чешка.
ET Afar asv2018-01 img11 Lake Karum area.jpg
Залез над езерото Карум во котлината Данакил, Етиопија.
27 јануари 2019 28 јануари 2019
Desierto de Lut, Irán, 2016-09-22, DD 44-49 HDR PAN.jpg
Залез над пустината Деште Лут во Иран, прогласена за светско наследство на УНЕСКО.
Pernegg Kirche Innenraum 02.jpg
Внатрешност на црквата во Пернег, Долна Австрија.
29 јануари 2019 30 јануари 2019
Passage des Princes, Paris 2e.jpg
Покриените дуќани „Пасаж де Пранс“ во Париз, прогласени за историски споменик на градот.
Match Cup Norway 2018 88.jpg
Едреник на натпревар во Рисер, Норвешка како прави маневар и избегнува превртување.
31 јануари 2019
Cat playing with a lizard.jpg
Мачка како си игра со гуштер во Лаос.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот