Википедија:Избрана слика/2022/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец април 2022 година.


1 април 2022 2 април 2022
Hipopótamos (Hippopotamus amphibius), parque nacional de Chobe, Botsuana, 2018-07-28, DD 79.jpg
Нилски коњи (Hippopotamus amphibius) во Националниот парк Чобе, Боцвана.
Dülmen, Hausdülmen, eisbedeckter Strauch -- 2021 -- 5033-7.jpg
Растенија со иње кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 април 2022 4 април 2022
Tübingen - Altstadt - Stiftskirche - Chorraum - Chorscheitelfenster unten.jpg
Витраж во црквата „Св. Ѓорѓи“ во Тибинген, Германија, изработен во 1478 г.
Common kingfisher (Alcedo atthis ispida) female.jpg
Рибарче (Alcedo atthis ispida, женка) кај Кондор Тања, Унгарија.
5 април 2022 6 април 2022
Жовна зелена (Picus viridis).jpg
Зелен клукајдрвец (Picus viridis) во Черновци, Украина.
Flicker hole in CP (31848).jpg
Златен клукајдрвец (Colaptes auratus, мажјак) во Централниот парк на Њујорк.
7 април 2022 8 април 2022
Henry Scott Tuke - Beach Study.jpg
„Студија на плажа“ од Хенри Скот Тук, о. 1928 г.
Полонина Григорівка.jpg
Предели на планините Говерла и Петрос. Закарпатска Област, Украина.
9 април 2022 10 април 2022
Kirov Oblast Falyonki asv2019-05 img8.jpg
Напуштен силос за жито во Фаљонки, Кировска област, Русија.
Hattem, Gevelsteen van Stellingmolen De Hoop 13-09-2021. (actm.).jpg
Стара надвратна плоча во Хатем, Холандија.
11 април 2022 12 април 2022
1580 Lucas Janszoon Waghenaer Carte de l'ouest de la bretagne.jpg
Морепловна карта на западна Бретања од Лукас Вагенер о. 1580 г.
2013.07.01-14-Wustrow-Neu Drosedow-Erdbeerspinne-Maennchen.jpg
Портокалов крстач (Araneus alsine)
13 април 2022 14 април 2022
13-08-20-kiel.jpg
Кулата на Градскиот дом во Кил, Германија.
Dülmen, St.-Viktor-Kirche, Innenansicht -- 2020 -- 6115.jpg
Внатрешност на црквата „Св. Виктор“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
15 април 2022 16 април 2022
Ferrocarril Swakopmund-Walvis Bay, Namibia, 2018-08-05, DD 03.jpg
Товарен воз на линијата СвакопмундВолвис Беј, Намибија.
Blue Marble Eastern Hemisphere.jpg
Здружена снимка на источната полутопка направена од сателитите „Тера“ и „Аква“.
17 април 2022 18 април 2022
Fog around Lake Heron, Taylor Range, Canterbury, New Zealand.jpg
Магла околу езерото Херон во Кантербери, Нов Зеланд.
Helmeted guineafowl (Numida meleagris damarensis) head.jpg
Бисерка (Numida meleagris damarensis) во Зимбабве.
19 април 2022 20 април 2022
Maroon Bells (11553)a.jpg
Врвовите Марун Белс на венецот Елк во Колорадо, САД.
Bergtocht van Peio Paese naar Lago Covel (1,839 m) in het Nationaal park Stelvio (Italië). Lago Covel (1,839 m).jpg
Езерото Ковел (1.839 м) во Националниот парк Стелвио, Италија.
21 април 2022 22 април 2022
CoucheSoleilSaintGilles.jpeg
Залез над бранобран на островот Реинион.
Quedlinburg asv2018-10 img04 pano from Muenzenberg.jpg
Широк поглед на Кведлинбуршката опатија во Кведлинбург, Германија.
23 април 2022 24 април 2022
A girl putting flowers to Armenian Genocide memorial. View from top.jpg
Девојче како положува цвеќе на Споменикот на Ерменскиот геноцид во Ереван.
Pyrus communis mit geborstenem Stamm 01.jpg
Стара расцепена круша во цут.
25 април 2022 26 април 2022
Українська Моравія.jpg
Трактор Т-150К на поле во Касова Гора, Ивано-франковска Област, Украина.
Abandoned car in Marine Park (10852p).jpg
Напуштен автомобил крај моклиште кај градот Њујорк.
27 април 2022 28 април 2022
General Grant National Memorial New York November 2016 003.jpg
Мавзолејот на американскиот генерал и претседател Јулисиз Грант (1822 - 1885) во Њујорк.
Dish of blueberries.jpg
Боровинки од Аргентина.
29 април 2022 30 април 2022
Aythya novaeseelandiae, Lake Victoria, Christchurch, New Zealand.jpg
Новозеландски кожувар (Aythya novaeseelandiae) на езерото Викторија во Крајстчерч, Нов Зеланд.
140531 Forellen auf dem Grill.jpg
Четири калифорниски пастрмки на скара завиткани во станиол.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец април 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот