Википедија:Избрана слика/2010/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2010 година.


1 февруари 2010 2 февруари 2010
ComputerHotline - Lepidoptera sp. (by) (30).jpg
Молец од видот Атлас (Attacus atlas).
Euplectes orix 5 Luc Viatour.jpg
Северен црвен бискуп (Euplectes franciscanus)
3 февруари 2010 4 февруари 2010
Plinian Eruption-numbers.svg
Приказ на плинијанска ерупција.
Basilica of the Sacred Heart.jpg
Базиликата на Исусовото Срце во Брисел.
5 февруари 2010 6 февруари 2010
Garden of Eden ArchesNP MC.jpg
Панорама на таканаречената „Еденска градина“ во националниот парк Арки во Јута, САД.
Joseph Martin Kronheim - Foxe's Book of Martyrs Plate VIII - Prest's Wife and the Stonemason.jpg
„Попадијата и каменорезецот“, од „Книга на маченици“, илустрирана од Кронхајм, издад. 1887.
7 февруари 2010 8 февруари 2010
Kwiat Dalii.JPG
Далија, сорта „Грејсленд“.
F-18F after launch from USS Abraham Lincoln (CVN-72).jpg
Авион F/A-18F Супер Хорнет од ескадронот VFA-2 „Ловци на награди“ полетува од носачот „Абрахам Линколн (CVN-72)“.
9 февруари 2010 10 февруари 2010
Democratic presidential ticket 1864b.jpg
Постер од американските претседателски избори во 1864.
Fultondesign7.jpg
Надолжен пресек на подморница за амерканската влада од конструкторот Роберт Фултон. Молив, туш и акварел, 1806.
11 февруари 2010 12 февруари 2010
Gallinago-delicata-002.jpg
Вилсонова бекасина (Gallinago delicata) во Киркфилд, Онтарио, Канада
Hawaii Island topographic map-fr.svg
Топографска карта на островот Хаваи.
13 февруари 2010 14 февруари 2010
Saint Chely Tarn.jpg
Поглед на циркот Пуњадоар и селото Сен Шели ди Тарн во Тарнската Клисура, Франција.
Prang's Valentine Cards2.jpg
„Валентински честитки Пренгс“. Реклама за честитките „Пренгс“ (Prang's), со жена како држи закачени херувини што лебдат над неа како балони.
15 февруари 2010 16 февруари 2010
Agfa Click BW 1.JPG
Фотоапарат „Агфа Клик-I“
Admiral Farragut2.jpg
Адмиралот Дејвид Фарагут.
17 февруари 2010 18 февруари 2010
Brachypelma smithi 2009 G03.jpg
Мексиканска црвеноколенеста тарантула (Brachypelma auratum)
Grant of arms2.jpg
Грб од матрикулата при облагородувањето на Алонзо де Меса и Ернандо де Меса од страна на шпанскиот крал Филип II.
19 февруари 2010 20 февруари 2010
360° Panorama Zitterklapfen.jpg
Панорамски поглед од 360° составен од повеќе слики. Се гледаат планините Цитерклапфен (2.403 m) долги 2 km во северниот дел на Северните Варовнички Алпи
Apollo 11 bootprint.jpg
Стапка на космонаутот Баз Олдрин од Аполо 11. Фотографирано на 20 јули, 1969 како дел од истражувањата на почвената механика на Месечината.
21 февруари 2010 22 февруари 2010
Hoverfly on flower edit.jpg
Шарена лебдечка мува (Sphaerophoria scripta) на цвет од јастребинка (Hieracium sp.)
Kaipan 57 1.8T.jpg
Кајпан 57 во 12-часовната трка „Ле Брно“.
23 февруари 2010 24 февруари 2010
M1 Abrams diagram num.svg
Тенк M1A2 со TUSK за борба во градски услови.
BMW Welt Night.jpg
Изложбениот салон „BMW Welt“ во Минхен, Германија
25 февруари 2010 26 февруари 2010
Phenakistoscope 3g07690d.gif
Фенакистоскоп: Двојка како игра валцер, изум на Едвард Мајбриџ
Bufotes balearicus female.jpg
Зелена крастава жаба (Bufo viridis), женка
27 февруари 2010 28 февруари 2010
Butterfly April 2008-2a.jpg
Дамчеста шумска пеперутка (Pararge aegeria).
Silver crystal.jpg
Чист (>99.95%) сребрен кристал, добиен со синтетичка електролиза со видлив дендритен состав. Маса: ≈11 гр.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец февруари 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот