Зелена крастава жаба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зелена крастава жаба
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Зелена|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зелена крастава жаба
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Зелена
Вид: Зелена крастава жаба
Научен назив
Зелена крастава жаба
European green toad
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Amphibia
Order: Anura
Family: Bufonidae
Genus: Bufotes
Species:
B. viridis
Binomial name
Bufotes viridis

(Laurenti, 1768)
Synonyms[1]
  • Bufo viridis

Laurenti, 1768

  • Pseudepidalea viridis

Frost et al., 2006

Mating call of the European green toad

Зелена крастава жаба ( Bufotes viridis ) е вид на крастава жаба која се наоѓа во степи, планински области, полупустини, урбани области и други живеалишта во континентална Европа, кои се движат од далечна источна Франција и Данска до Балканот и Западна Русија. Како што историски е дефинирано, видовите се движеле на исток преку Блискиот Исток и Средна Азија до западна Кина, Монголија и северозападна Индија и јужно преку Италија и средоземните острови до Северна Африка. Следејќи ги генетските и морфолошките прегледи, 14 популации (сите во голема мерка или целосно азиски, освен африканските и балеарските зелени жаби ) сега се сметаат за посебни видови. Овие видови и европската зелена жаба се ставаат во нивниот род Буфотес, но тие биле вклучени во Буфо .[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Дамките на грбот варираат од зелена до темнокафеава, а понекогаш се појавуваат и црвени дамки. Долната страна е бела или многу лесно обоена. Европската зелена жаба ќе ја смени бојата како одговор на промените на топлината и светлината. Женските се поголеми од машките и можат да положат од 9000 до 15 000 јајца истовремено.

Може да достигне максимална големина (должина на главата и телото) од 10 сантиметри, но растот до оваа големина е редок.[3]

Во Европа овој вид е распространет во централниот и југоисточен дел на континентот. Нејзини типични хабитати се култивирани степи, иако не ги избегнува и шумските комплекси. Овој вид покажува значајна еколошка пластичност. Зелената крастава жаба е главно ноќен вид, иако понекогаш е активна и преку ден, особено на пролет. Периодот на парење започнува од март до мај. За мрестење претпочита плитки, темпорални води. Овој вид хибернира (презимува) надвор од водната средина (на земја). Таа е главно низински вид, со просечна вертикална дистрибуција до 1.000 m. Во рамките на Национален парк Галичица, зелената крастава жаба е регистрирана во различни хабитатни типови, од езерските брегови до височина од 2.000 m.[4]

Диета[уреди | уреди извор]

Зелената крастава жаба јаде различни инсекти и безрбетници, главно штурци, црви од оброци, мали пеперутки, дождовни црви, молци, бубачки и гасеници . Има пријавено и напад врз лилјак.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Bufotes viridis ". Amphibian Species of the World 6.0, an Online Reference. American Museum of Natural History. research.amnh.org/vz/herpetology/amphibia.
  2. Dufresnes, C.; и др. (2019). „Fifteen shades of green: The evolution of Bufotes toads revisited“. Molecular Phylogenetics and Evolution. 141: 106615. doi:10.1016/j.ympev.2019.106615. PMID 31520778.
  3. Arnold EN, Burton JA (1978). A Field Guide to the Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. London: Collins. 272 pp. ISBN 0 00 219318 3. (Bufo viridis, p. 74 + Plate 8 + Map 33).
  4. НП Галичица
  5. Mikula P (2015). „Fish and amphibians as bat predators“. European Journal of Ecology. 1 (1): 71–80. doi:10.1515/eje-2015-0010.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

  • Лауренти Ј.Н. (1768). Медицина на примерок, изложува репциум синопсин со експерименти околу вена и антидота рептилиум австриакум . Виена: „anоан. Том. Ноб де Тратнерн ". 214 стр. + Плочи IV. ( Буфо виридис, нови видови, стр. 27 + Плоча I, слика 1). (на латински).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]