Википедија:Избрана слика/2009/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2009 година.


1 јули 2009 2 јули 2009
Mantis Ephestiasula sp Luc Viatour.jpg
Индиска богомолка, (Ephestiasula sp)
Beskid Śląsko-Morawski - panorama 2.jpg
Моравско-Шлеските Бескиди (Чешка) зиме
3 јули 2009 4 јули 2009
Laufwasserkraftwerk Muehltal.jpg
Хидроелектраната „Милтал“ близу Минхен, Германија. Годишно производство: 70 милиони KWh.
Wildpferde Tripsdrill.jpg
Диви коњи во забавниот парк Ерлебниспарк Трипсдрил, близу Клеброн, Германија.
5 јули 2009 6 јули 2009
Firehole river at Upper Geyser Basin-2008-june.jpg
Клифскиот гејзер и реката Фајрхол во басенот Блек Сенд во Горниот гејзерски басен во националниот парк Јелоустоун, САД.
Chrysomya albiceps eating.jpg
Мува месарја од видот Chrysomya albiceps, јаде скапано месо. Сликано во Дар ес Салам, Танзанија.
7 јули 2009 8 јули 2009
Sunflower macro wide.jpg
Сончоглед (Helianthus annus capitulum) со кружни цветни редови. Ова соцветие се создава спирално, од најмали, најгусти редови во внатрешноста до најголемите жолти делови на краевите од сликата. Во средиштето на цветот лежи пеперуткина ларва.
Juppentracht 08a.JPG
Мајка и ќерка во Брегенцервалдска облека.
9 јули 2009 10 јули 2009
Thomas Bresson - Agrion élégant (by).jpg
Синоопашеста момичка (Ischnura elegans).
Calidris alba group edit.jpg
Јато жалари (Calidris alba).
11 јули 2009 12 јули 2009
Prostitute tj.jpg
Проститутка во Тихуана, Мексико.
Carrots of many colors.jpg
Разнобојни моркови
13 јули 2009 14 јули 2009
Anime Girl.svg
Цртеж на подразголена девојка „Ситатија“ со типични елементи од манга и аниме како илустрирација на поимот „ечи“.
Citrus Swallowtail Papilio demodocus.jpg
Агрумна ластовичарка (Papilio demodocus). Сликано во Дар ес Салам, Танзанија.
15 јули 2009 16 јули 2009
Gustave Doré - Dante Alighieri - Inferno - Plate 65 (Canto XXXI - The Titans).jpg
Титани и други џинови заробени во пеколот на илустрација од Гистав Доре на делото „Божествена комедија“ од Данте Алигиери
Mt Uluguru and Sisal plantations.jpg
Полјоделец оди низ плантажа на сизал во периферијата на градот Морогоро, Танзанија. Танзанија е вториот најголем произведувач на сизал во светот. Во позадината се гледааат Улугурските Планини.
17 јули 2009 18 јули 2009
Doorknob buddhist temple detail amk.jpg
Квака на храмот Лиан Шан Шуанг Лин во Сингапур, во облик на младо змејче
Cocacola-5cents-1900 edit1.jpg
„Пијте Кока-Кола 5¢“, рекламен постер од 1890-тите со богато облечена жена како пие Кока-Кола. Моделот е Хилда Кларк (1872-1932).
19 јули 2009 20 јули 2009
Tessellated Pavement Sunrise Landscape.jpg
Изгрејсонце со природно „поплочен“ брег во Иглхок Нек на полуостровот Тасман во Тасманија, Австралија.
Alligator mississippiensis yawn.jpg
Американски алигатор (Alligator mississippiensis) се проѕева. Грофовија Колиер, Флорида, САД
21 јули 2009 22 јули 2009
Land on the Moon 7 21 1969-repair.jpg
Девојче држи издание на весникот „Вашингтон Пост“ од понеделник, 21 јули 1969 на кој стои „Орелот слета; Двајца одат по Месечината“
Homeless man, Tokyo, 2008.jpg
Бездомник во Токио
23 јули 2009 24 јули 2009
Blasting of a chimney at the former Henninger Brewery in Frankfurt am Main, Germany.jpg
Уривање на оџакот на поранешната пиварница Хенингер во Франкфурт, Германија.
John Opie - Winter's Tale, Act II. Scene III.jpg
Илустрација на Чин II, Сцена III од драмата „Зимска сказна“ од Вилијам Шекспир. Илустрирал: Џон Опи, 1793. Издавач: Бојделова Шекспировска галерија.
25 јули 2009 26 јули 2009
IrvingJohnstonAground.jpg
Едреникот „Ирвинг Џонсон“ лежи насукан на неколку метри од брегот, недалеку од приодот кон пристаништето на Окснард, Калифорнија, САД во месец март 2005 г.
Along the River 7-119-3.jpg
Крај реката за време на Ќингминг“ од прочуениот кинески сликар Џанг Ѕедуан. Репродукција од 1736 г. Национален дворски музеј, Тајван.
27 јули 2009 28 јули 2009
Rosabel Morrison - Carmen poster.png
Постер за американска продукција на операта „Кармен“ од Жорж Бизе од 1896 г. во главна улога на Розабел Морисон.
02.Trinidad (59).JPG
Улица во Тринидад, Куба. Градот е под заштита на УНЕСКО од 1988
29 јули 2009 30 јули 2009
Thomas Bresson - Libellula depressa-6 (by).jpg
Плоснато вилинско коњче (Libellula depressa).
Thomas Bresson - Calopteryx virgo-1 (by).jpg
Модра коњска смрт (Calopteryx virgo).
31 јули 2009
Thure de Thulstrup - H. Rider Haggard - Maiwa's Revenge - Fire, you scoundrels.jpg
Ловецот Алан Квотермејн, лик од делата на писателот Х. Р. Хагард илустриран во „Одмаздата на Мајва“ (1888) во издание на „Харперс Магазин“. Алан е јунакот во долга низа романи, од кои најверојатно најпознатиот е „Рудниците на Цар Соломон“. Илустратор: Туре де Тулструп.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јули 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот