Проституција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Проститутка, 1890

Проституција претставува дејност или пракса на ангажирање во сексуална активност во замена за одреден надомест во пари или во производи.[1][2] Проституцијата се опишува како сексуални услуги или комерцијален секс, а колоквијално се нарекува курвање. Исто така, таа се опишува со примена на еуфемизмот „најстариот занает“.[3][4] Лицето кое се занимава со проституција се нарекува проститутка или сексуален работник (работничка), а колоквијалниот израз е „курва“.

Проституцијата како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Prostitution – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary“. Merriam-Webster. Посетено на 19 септември 2013.
 2. „Prostitution Law & Legal Definition“. US Legal. Посетено на 19 март 2013.
 3. Flowers 1998, стр. 5.
 4. Forrest Wickman (6 March 2012). „Rush Limbaugh calls Sandra Fluke a "prostitute": Is prostitution really the world's oldest profession?“. Slate Magazine. Посетено на 4 февруари 2016.
 5. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 17-37.
 6. „Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 127-143.
 7. „Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 7-58.
 8. „Пристаниште“ во: Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 308-320.
 9. „Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 59-98.
 10. DISCOGS, Tom Waits ‎– Blue Valentine (пристапено на 21 септември 2021)
 11. DISCOGS, The Stranglers – The Raven (пристапено на 24.4.2021)
 12. Discogs, Janes Addiction* ‎– Janes Addiction (пристапено на 14.12.2020)