Еуфимизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Еуфемизмот е еден вид на метонимија и со него се означува ублажување на премногу острите или груби изрази така што зборот со непријатна, погрдна или опасна конотација се заменува со некој попријатен, поблаг или побезопасен збор кој го означува истиот предмет или поим (на пример умира - испушта душа; заминува на оној свет и сл).