Википедија:Избрана слика/2010/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2010 година.


1 септември 2010 2 септември 2010
20100213 Zlatograd Bulgaria 3.jpg
Градот Златоград, Бугарија.
Danaus plexippus (7).jpg
Пеперутка монарх (Danaus plexippus) во Франција.
3 септември 2010 4 септември 2010
Jungle Palace Hanover with Aix galericulata.jpg
Отсјај на „Дворецот на џунглата“ во зоолошката градина во Хановер, со мандаринска патка како плови.
Saint-Maimbœuf church.jpg
Внатрешноста на црквата Сен-Мембеф, (19 век) во Монбелјар, Франција.
5 септември 2010 6 септември 2010
Chiang Kai-shek memorial amk.jpg
Гробницата на Чанг Кај-шек во Тајпеј (Тајван)
Kloster Ebrach BW 5.JPG
Розетен прозорец во црквата на Ебрашката опатија во Баварија.
7 септември 2010 8 септември 2010
Bamberg Altes Rathaus BW 1.JPG
Стариот градски дом крај реката Регниц во Бамберг, Баварија.
San Alipio facade door of Saint Mark's Basilica of Venice.jpg
Саналпинската влезна врата во базиликата Св. Марко во Венеција.
9 септември 2010 10 септември 2010
Famine in India Natives Waiting for Relief in Bangalore.jpg
„Глад во Индија: Мештани чекаат помош во Бангалор“. Од весникот Illustrated London News, 20 октомври 1877 г.
Culex pipiens diagram en.svg
Приказ на анатомијата на еден комарец (Culex pipiens)
11 септември 2010 12 септември 2010
FEMA - 5399 - Photograph by Andrea Booher taken on 09-28-2001 in New York.jpg
Рушевини од Светскиот трговски центар по терористичките напади од 11 септември 2001 г.
Mandel zoom 11 satellite double spiral.jpg
Делумен приказ на Манделбротовото множество.
13 септември 2010 14 септември 2010
August 2010 CME SDO Multi-Wavelength.jpg
Приказ на активностите на Сонцето при неговото избувнување на 1 август 2010 г.
FEVE Valencia 15.jpg
Стара теснолинејка на железничка станица во Валенсија, Шпанија, 1987 г.
15 септември 2010 16 септември 2010
Boletus in Finnish forest.jpg
Вргањ на островот Хејнесари, езеро Сајма во Лапенранта, Финска
Geneva mechanism 6spoke animation.gif
Анимација на Малтешки механизам во движење
17 септември 2010 18 септември 2010
Calocoris affinis.jpg
Полска бубачка (Calocoris affinis) на полско белоградниче (Knautia arvensis).
Supermarine Spitfire Mk XVI NR.jpg
Авион Supermarine Spitfire XVI во Даксфорд.
19 септември 2010 20 септември 2010
Scandium sublimed dendritic and 1cm3 cube.jpg
Кристали на скандиум (чистота: 99,998) со скандиумска коцка со 1 cm3 за споредба.
San francisco in fog with rays.jpg
Поглед на мостот Голден Гејт во Сан Франциско во магла со самрачни зраци.
21 септември 2010 22 септември 2010
Gallinago delicata Nicolet.jpg
Вилсонова бекасина (Gallinago delicata) во Квебек, Канада
Cheyenne dance4.jpg
Шајенски сончев танц
23 септември 2010 24 септември 2010
STS115 Atlantis undock ISS edit2.jpg
Шатлот „Атлантис“ по оттргнувањето од Меѓународната вселенска станица на 17 септември 2006 г.
Mercury, Venus and the Moon Align.jpg
Спојувањето (конјункцијата) на Меркур и Венера над Месечината, гледно од Параналската опсерваторија
25 септември 2010 26 септември 2010
Tarangire Warzenschwein1.jpg
Брадавичеста свиња (Phacochoerus africanus) во националниот парк Тарангире
Back-scattering crepuscular rays panorama 1.jpg
Назадно-распрснати самрачни зраци.
27 септември 2010 28 септември 2010
Lambis truncata 01.JPG
Школки на Lambis truncata - Џиновски пајачест морски полжав (должина: 32 cm), од Индискиот Океан, Мозамбик.
Grooming monkeys.jpg
Маслинест бабун (Papio anubis) пошти младо во резерватот Нгоронгоро, Танзанија
29 септември 2010 30 септември 2010
Dead Vlei 4.jpg
Исушени акации во Дед Флеј, Намибија
Jak-18 Płock.JPG
Авион Јаковлев Јак-18 на Плоцкиот воздухопловен излет 2010, Полска

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец септември 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот