Википедија:Избрана слика/2022/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2022 година.


1 јуни 2022 2 јуни 2022
Dead Vlei, Sossusvlei, Namibia, 2018-08-06, DD 041-049 PAN.jpg
Поглед над солницата Сосусфлај, Намибија.
Dülmen, Hausdülmen, Baumwurzel -- 2021 -- 7057.jpg
Пенушка од црешово дрво кај Дилмен, Севена Рајна-Вестфалија, Германија.
3 јуни 2022 4 јуни 2022
Thomisus onustus with Apis mellifera.jpg
Раковиден пајак (Thomisus onustus) и медоносна пчела (Apis mellifera) во Донецк, Украина.
Town hall, Christchurch City, New Zealand.jpg
Градскиот дом на Крајстчерч, Нов Зеланд.
5 јуни 2022 6 јуни 2022
2019 - Nationalpark Jasmund - 01.jpg
Националниот парк Јазмунд на островот Риген, северна Германија.
Staraya Russa asv2018-07 various45 Railway station.jpg
Железничката станица во Стараја Руса, Новгородска област, Русија.
7 јуни 2022 8 јуни 2022
Trier Quant Marktkreuz.jpg
Гравура на Трговишниот крст во Трир, Германија.
Monastyr Karmelitiv Bosykh panorama.jpg
Кармелитскиот манастир во Бердичев, Украина.
9 јуни 2022 10 јуни 2022
Georges Rochegrosse - Poster for the prèmiere of Claude Debussy and Maurice Maeterlinck's Pelléas et Mélisande.jpg
Плакат за праизведбата на операта „Пелејас и Мелизанда“ од Клод Дебиси и Морис Матерлинк на 30 април 1902 г.
Oriental honey buzzard Mudumalai Mar21 DSC01405.jpg
Цуцулест осојад (Pernis ptilorhynchus, женка) во Индија.
11 јуни 2022 12 јуни 2022
Стара обсерваторія Білий слон на горі Піп Іван Чорногорський.jpg
Старата опсерваторија на врвот Поп Иван, Карпати, Украина.
Слегувањето на Светиот Дух во Св. Димитриј Битолски.png
Духовден (Педесетница): икона на слегувањето на Светиот Дух од црквата „Св. Димитриј“ во Битола
13 јуни 2022 14 јуни 2022
Neues Schloss Bensberg, June 2021.jpg
Дворецот Бенсберг во Бершки Гладбах, Германија.
Aragonite crystal - Los Molinillos, Ceunca, Spain - 4x3.6x3.5cm 100g.jpg
Арагонит од покраината Куенка, Шпанија.
15 јуни 2022 16 јуни 2022
Vista general del Kremlin, Moscú, Rusia, 2016-10-03, DD 18-19 HDR.jpg
Вечерен поглед на Московскиот кремљ.
Ground agama (Agama aculeata) in water.jpg
Бодликава агама (Agama aculeata) како плива во вода. Резерват Цвалу Калахари, ЈАР.
17 јуни 2022 18 јуни 2022
Dülmen, Kreuzkapelle, Bänke -- 2021 -- 7365.jpg
Предница на клупа во капелата „Св. Крст“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Red fishing huts in Rågårdsdal.jpg
Рибарски колиби во Рогордсдал, Општина Лисешил, Шведска.
19 јуни 2022 20 јуни 2022
Patent-Motorwagen Nr.1 Benz 2.jpg
Benz Patent-Motorwagen од 1886 г. — првиот практичен и сериски автомобил во историјата.
Ящірка прудка скрутилась.jpg
Планинска гуштерица (Lacerta Agilis)
21 јуни 2022 22 јуни 2022
Reftinsky reservoir of Sverdlovsk region.jpg
Вештачкото Рефтинско Езеро во Свердловската област, Русија.
Horodkivka Catholic Church RB.jpg
Црквата „Св. Клара“, Житомирска Област, Украина
23 јуни 2022 24 јуни 2022
Cincinnati Union Terminal Ceiling.jpg
Свод и таваница на Железничката станица во Синсинати, Охајо.
Church of light.jpg
Поларна светлина над црквата во Вик и Мирдал, Исланд.
25 јуни 2022 26 јуни 2022
Bohinjsko jezero 2.jpg
Бохињското Езеро во Националниот парк Триглав, Словенија.
Amber mountain rock thrush (Monticola sharpei erythronotus) male 2.jpg
Килибарен дрозд (Monticola sharpei erythronotus, мажјак) на Мадагаскар.
27 јуни 2022 28 јуни 2022
TR Pamukkale Laodicea asv2020-02 img11.jpg
Рушевини од стариот фригиски град Лаодикија кај Денизли, Турција.
Naghsh-e rostam, Irán, 2016-09-24, DD 12.jpg
Победата на персискиот крал Шапур I над римскиот цар Валеријан. Релјеф во Персеполис, Иран.
29 јуни 2022 30 јуни 2022
Church of the Redeemer, Toronto, Canada.jpg
Црквата „Св. Спас“ во Торонто, Канада.
Baffled LIGO Scientists.jpg
Научници како решаваат проблем во опсеваторијата за гравитациски бранови LIGO.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јуни 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот