Википедија:Избрана слика/2020/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2020 година.


1 јули 2020 2 јули 2020
Gare - couloir nord (Strasbourg) (2).jpg
Северниот ходник на железничката станица во Стразбур, Франција.
Cusheon Lake in the early morning, Saltspring Island, British Columbia, Canada.jpg
Езерото Кушон на островот Солт Спринг во Британска Колумбија, Канада.
3 јули 2020 4 јули 2020
Catedral de María Reina del Mundo, Montreal, Canadá, 2017-08-12, DD 61-63 HDR.jpg
Купола на катедралата „Богородица — Кралица на светот“ во Монтреал, Канада. Црквата е смалена верзија на базиликата „Св. Петар“ во Рим.
Common blue damselflies (Enallagma cyathigerum) mating composite.jpg
Две сини водени девици (Enallagma cyathigerum) како се парат.
5 јули 2020 6 јули 2020
Notgeld fritz quant 10 millionen mark.jpg
Вонредна банкнота (десет милиони марки) од 1923 г. со бакрорез од градот Трир во 1646 г.
Mute swan (Cygnus olor) looking for food in waves, Windermere, England.jpg
Црвеноклун лебед (Cygnus olor) како бара храна во езерото Виндермир, Англија.
7 јули 2020 8 јули 2020
Sossusvlei Dune Rippled cropped.jpg
Брановидни песочни дини кај Сосуфлај, Намибија.
Oberstenfeld - Burg Lichtenberg - Ansicht von WSW (2).jpg
Замокот Лихтенберг ие неговото лозје кај Оберстенфелд во Баден-Виртемберг, Германија.
9 јули 2020 10 јули 2020
Parque nacional y reserva Denali, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-30, DD 13-19 PAN.jpg
Предел во Националниот парк Денали, Алјаска.
Sun getting through fog in the New Zealand bush, Bryant Range.jpg
Самрак низ магла во шума на нискогорјето Брајант. Јужен Остров, Нов Зеланд.
11 јули 2020 12 јули 2020
Khalili Collections A Composite Imaginary View of Japan.jpg
Замислен поглед на Јапонија — насликана свила од периодот Мејџи.
Malva moschata Mitterbach 02.jpg
Мошусен слез (Malva moschata) во Долна Австрија.
13 јули 2020 14 јули 2020
30th Street Station Philadelphia July 2016 002 edit.jpg
Главната железничка станица во Филаделфија, 2016 г.
Pieris brassicae auf Centaurea jacea 01.jpg
Голем зелкар (Pieris brassicae) на цвет од различник (Centaurea jacea), Долна Австрија.
15 јули 2020 16 јули 2020
Fuente Wittelsbacher, Plaza Lenbach, Múnich, Alemania, 2015-07-04, DD 07-09 HDR.JPG
Монументалната Вителсбаховска фонтана во Минхен.
Perchtoldsdorf Pfarrkirche Türkenfenster 01.jpg
Црковен прозорец во Перхтолдсдорф, Долна Австрија. На него е прикажано опустушувањето на гратчето од Османлиите при Опсадата на Виена во 1683 г.
17 јули 2020 18 јули 2020
Amberboom (Liquidambar styraciflua). Detail. 31-03-2020 (d.j.b.).jpg 07.jpg
Семена чаура на американски ликвидамбар (Liquidambar styraciflua).
Egyptian food Koshary.jpg
Кошари — едно од најпознатите јадења во египетската кујна.
19 јули 2020 20 јули 2020
Ivanovo Obl Vichuga asv2018-08 img02.jpg
Влез на црквата „Воскресение Христово“ украсен со мајолика. Почеток на XX век. Вичуга, Ивановска област, Русија.
Agence Rol, L’éclipse, gare Saint-Lazare, 1921.jpg
Три парижанки како го набљудуваат затемнувањето на сонцето на 8 април 1921 г. пред железничката станица „Сен-Лазар“.
21 јули 2020 22 јули 2020
Río Copper, Glennallen, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-22, DD 114.jpg
Поглед на реката Копер во Гленален, Алјаска.
ISS034E016601 - Stratocumulus Clouds - Pacific Ocean.jpg
Стратокумулусни облаци над северозападниот дел на Тихиот Океан.
23 јули 2020 24 јули 2020
SL Colombo asv2020-01 img10 National Museum.jpg
Националниот музеј во Коломбо, Шри Ланка.
Evgenia Kanaeva RUS Olympiasiegerin.JPG
Двократниот олимписки првак Евгенија Канаева (Русија) како изведува ритмичка гимнастика на натпревар во Австрија, 2012 г.
25 јули 2020 26 јули 2020
Ksiaz - zamek 01.jpg
Замокот Кшонж во Валбжих, Полска — најголем замок во цела Шлеска.
Sunsets of Umm al-Fahm6.JPG
Залезен оцрт на џамиите во Ум ел-Фам, Израел.
27 јули 2020 28 јули 2020
Monasterio de la Monjía, Golmayo, Soria, España, 2017-05-26, DD 89.jpg
Утврдениот манастир „Ла Монхија“ во Фуентетоба кај Голмајо во покраината Сорија, Шпанија.
Beautiful demoiselle (Calopteryx virgo) male 3.jpg
Син блескавец (Calopteryx virgo, мажјак) во Англија.
29 јули 2020 30 јули 2020
Mallnitz Christkönigskirche Innenraum 01.jpg
Внатрешност на енориската црква во Малниц, Корушка, Австрија.
Vulpes vulpes Mallnitz 01.jpg
Црвена лисица (Vulpes vulpes) кај Малниц. Национален парк Високи Таури, Корушка, Австрија.
31 јули 2020
Yawning Infant, August 2018.jpg
Женско новороденче како се проѕева.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јули 2020 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот