Википедија:Избрана слика/2022/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2022 година.


1 март 2022 2 март 2022
Noordhoek, Sudáfrica, 2018-07-23, DD 127-133 PAN.jpg
Поглед на Нордхук, предградие на Кејптаун, ЈАР.
Common Blackbird (Turdus merula mauritanicus) female.jpg
Обичен кос (Turdus merula mauretanicus, женка) во Мароко.
3 март 2022 4 март 2022
Scarlet darter (Crocothemis erythraea) female Bulgaria.jpg
Црвено вилинско коњче (Crocothemis erythraea, женка) во Бугарија.
View from McQueens Pass towards Lyttelton Harbour, New Zealand.jpg
Поглед на заливот Литлтон во Кантербери, Нов Зеланд.
5 март 2022 6 март 2022
Dülmen, Kirchspiel, Bauerschaft Börnste -- 2021 -- 4406 (bw).jpg
Дрворед меѓу полиња во Бернсте кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Pont de Caylus.jpg
Мост на Јужниот Канал во Вилнев ле Безје, Франција.
7 март 2022 8 март 2022
Mosbach - Altstadt - Marktplatz - Palmsches Haus - Südostfassade - Mittelteil.jpg
Фасада на Палмовата куќа, пример за бондручната градба „фахверк“ од 1610 г. во Мосбах, Германија.
Monument afsluitdijk en omgeving 28-06-2019. (actm.) 33.jpg
Насипот Афслаутдајк и диреци на Ајселското Езеро, Холандија.
9 март 2022 10 март 2022
Anémona de mar común (Anemonia viridis), Parque natural de la Arrábida, Portugal, 2020-07-21, DD 07.jpg
Кафена морска саса (Anemonia viridis) во водите на Португалија.
2018.03.03.-10-Mannheim-Vogelstang--Halsbandsittich-Weibchen.jpg
Мал александар (Psittacula krameri, женка).
11 март 2022 12 март 2022
Vilnius Modern Skyline At Dusk, Lithuania - Diliff.jpg
Самрак над Вилнус, Литванија.
Green heron in PP (14296).jpg
Зелена чапја (Butorides virescens) како лови во Бруклин, Њујорк.
13 март 2022 14 март 2022
2014 Bardo, most gotycki, 10.JPG
Камен мост во Бардо, Полска.
Narcissus 'Ice Follies' 02.jpg
Бел нарцис.
15 март 2022 16 март 2022
Elefantes africanos de sabana (Loxodonta africana), parque nacional de Chobe, Botsuana, 2018-07-28, DD 25.jpg
Африкански савански слончиња (Loxodonta africana) во Националниот парк „Кругер“, ЈАР.
01 Calanche Piana.jpg
Пјанските Каланки во јужна Корзика.
17 март 2022 18 март 2022
Covid-19 San Salvatore 02.jpg
Маргерита Ламбертини, хирург во итното одделение на болницата „Сан Салваторе“ во Пезаро, Италија на крајот на смената за време на пандемијата на КОВИД-19 на 19 март 2020 г.
Dülmen, Merfeld, Feldweg am Mühlenbach -- 2021 -- 4347-51.jpg
Иње во Мерфелд кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
19 март 2022 20 март 2022
PK Karachi asv2020-02 img69 New Memon Mosque.jpg
Внатрешност на Новата мемонска џамија во Карачи, Пакистан.
SL Bundala NP asv2020-01 img08.jpg
Синоопашеста пчеларка (Merops philippinus) во Националниот парк Бундала, Шри Ланка.
21 март 2022 22 март 2022
2014.03.29.-08-Mannheim Neckarau Waldpark-Wiesen-Schaumkraut.jpg
Ливадска пенливка (Cardamine pratensis)
2014 Kłodzko, starówka 12.jpg
Стариот дел на Клоѕко, југозападна Полска.
23 март 2022 24 март 2022
Abandoned Train at Janakpur station, Nepal Railways--IMG 7925.jpg
Напуштен воз во Џанакпур, Непал.
Miaoli-County Taiwan Quanhua-Temple-03.jpg
Будистичкиот храм „Ќуенхуа“ на планината Лавовска Глава, Тајван.
25 март 2022 26 март 2022
Mother and baby sperm whale.jpg
Кашалоти (мајка со младо) кај Маврициус.
Four ladies wearing a yukata in front of the North Gate of Kiyomizu-dera temple Kyoto Japan.jpg
Жени облечени во јукати пред порта на храмот „Кијомизу-дера“ во Кјото, Јапонија.
27 март 2022 28 март 2022
Зимний Таганай.jpg
Откликној Гребен од венецот Таганај, Чељабинска област, Русија.
1794 Samuel Dunn Wall Map of the World in Hemispheres - Geographicus - World2-dunn-1794.jpg
Карта на двете Земјини полутопки од Семјуел Дан, 1794 г.
29 март 2022 30 март 2022
Brown thrasher in CP (02147).jpg
Кафена потсмевалка (Toxostoma rufum) во Менхетн, Њујорк.
Blackberries (Rubus fruticosus).jpg
Капини (Rubus fruticosus)
31 март 2022
13-08-31-Kochtreffen-Wien-RalfR-N3S 7849-024.jpg
Пет вида пекарски земички од Виена.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот