Википедија:Избрана слика/2009/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2009 година.


1 октомври 2009 2 октомври 2009
Wendelstein 20090320 SK 002.jpg
Црквичка на врвот на планината of Венделштајн во Баварија, Германија.
Gonepteryx rhamni - Citron-1.jpg
Лимонова пеперутка (Gonepteryx rhamni) на виолетова метилка (Lythrum salicaria)
3 октомври 2009 4 октомври 2009
The Crypte.jpg
Гробница под Богородичната црква во Брисел
Aerogelflower filtered.jpg
Цвет на парче аерогел над бунсенова ламба.
5 октомври 2009 6 октомври 2009
Michele Merkin 1.jpg
Американскиот модел и водителка Мишел Меркин.
Saturn during Equinox.jpg
Поглед на планетата Сатурн за време на рамноденица.
7 октомври 2009 8 октомври 2009
Yarlong Tsangpo.jpg
Реката Јарлунг Цангпо во Тибет. Во Индија реката се проширува многу повеќе и се нарекува Брамапутра.
Ornamental Alphabet - 16th Century.svg
Орнаментална латиница од XVI век, без буквите J, O, W, X и Z.
9 октомври 2009 10 октомври 2009
Sydney Opera House - Dec 2008.jpg
Сиднејската опера, гледана од Сиднејскиот заливски мост (фотографија со здружена исложеност).
Idea leuconoe Weiße Baumnymphe.jpg
Бела хартиена пеперутка (Idea leuconoe)
11 октомври 2009 12 октомври 2009
Sitruunaperhonen (Gonepteryx rhamni).JPG
Лимонова пеперутка (Gonepteryx rhamni).
ZB Interregio mit HGe 101 bei Niederried.jpg
Магистрален меѓурегионален воз долж крајбрежјето на езерото Бриенчкото Езеро, близу Нидерајд, Швајцарија.
13 октомври 2009 14 октомври 2009
African boy transporting fodder by bicycle edit.jpg
Момченце на велосипед во Танзанија носи дома сточна храна за говедата.
Kew Gardens Palm House, London - July 2009.jpg
Поглед на градините и стакленикот за палми во Кралските ботанички градини во Кју, во Лондон, Англија
15 октомври 2009 16 октомври 2009
ComputerHotline - Chalcolestes viridis (by).jpg
Смарагдна момичка (Chalcolestes viridis).
Coat of arms of Mexico.svg
Грбот на Мексико.
17 октомври 2009 18 октомври 2009
Acanthodoris lutea laying eggs 1.jpg
Голич (Acanthodoris lutea) несе јајца во крајбрежен карпест вир во Калифорнија.
Vulcanian Eruption-numbers.svg
Шематски приказ на вулканска ерупција.
19 октомври 2009 20 октомври 2009
Dendrobates azureus (Dendrobates tinctorius) Edit.jpg
Сина жаба-стрелка (Dendrobates azureus)
Woman worker in the Douglas Aircraft Company plant1942.jpg
Работничка во авионската фабрика Даглас (октомври, 1942). Фотографирал: Алфред Т. Палмер
21 октомври 2009 22 октомври 2009
Pharyngeal jaws of moray eels-mk.svg
Фарингeална вилица кај јагулите-мурени
Tanzania map-mk.svg
Карта на Танзанија на македонски.
23 октомври 2009 24 октомври 2009
Water mill Rosenmühle in Lower Saxony, Germany.jpg
Магловита вечер кај некогашната воденица „Розенмиле“ на реката Халер во Аденсен, Нордштемен, во Долна Саксонија, Германија.
XO-Beta1-mikemcgregor-2.jpg
Детски преносен компјутер „XO“, Бета 1 машина.
25 октомври 2009 26 октомври 2009
E-2C VAW-115 CV-63 2007.JPEG
Метеоролошки извиднички авиони на американската морнарица во ескадрила кај планината Фуџи, Јапонија, на 9 мај 2007.
L-Assemblee-Nationale-Gillray.jpeg
„Национално собрание“ ; — или — „Големиот кооперативен состанок кај Сент Енс Хил.“ — Со почит посветено на обожувачите на „управа со широки задници“. На графиката е прикажан приемот во организација на Чарлс Џејмс Фокс и сопругата за разни групи пријатели на принцот од Велс, сите против владата. Карикатурист: Џејмс Гилреј, 1851.
27 октомври 2009 28 октомври 2009
720th Special Tactics Group airmen jump 20071003.jpg
Американски падобранци од Специјалната тактичка група скокаат од авион C-130J Херкулес во морски спасувачки вежби во Флорида на 3 октомври 2007.
Albino Alligator 2008.jpg
Американски алигатор-албино во Калифорниската академија на науките
29 октомври 2009 30 октомври 2009
Three chiefs Piegan p.39 horizontal.png
Три поглавици на индијанскиот народ Црноношци во 1900 г.
Second Severn Crossing pano 1.jpg
Вториот премин на реката Северн со автопатот M4 помеѓу југозападна Англија и јужен Велс.
31 октомври 2009
Buchenwald Slave Laborers Liberation.jpg
Евреи на робија во концентрациониот логор Бухенвалд близу Јена (16 април 1945)

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот