Википедија:Избрана слика/2019/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2019 година.


1 октомври 2019 2 октомври 2019
Tower in Uptown, Saanich, British Columbia, Canada 05.jpg
Шестаголна фенерска кула врз лифт кон подземна гаража во Санич, Британска Колумбија, Канада.
Eurygaster maura MHNT.jpg
Житна стеница (Eurygaster maura)
3 октомври 2019 4 октомври 2019
Sunset in The Trossachs, Scotland.jpg
Залез над Националниот парк Лох Ломонд и Тросахс, Шкотска.
Hallstatt kath. Kirche Marienaltar 01.jpg
Богородичниот олтар во парохиската црква на Халштат, Горна Австрија. Дело на Линехарт Астл, 1510–1520 г.
5 октомври 2019 6 октомври 2019
Knapweed fritillary (Melitaea phoebe) underside Bulgaria.jpg
Различников шаренец (Melitaea phoebe)
Salar de Carcote, Chile, 2016-02-09, DD 54-58 PAN.JPG
Поглед на солницата Каркоте во северно Чиле, на надморска височина од 3.690 м.
7 октомври 2019 8 октомври 2019
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off.jpg
На денешен ден пред точно 170 години починал истакнатиот американски поет Едгар Алан По.
Tasman Lake panorama (03-05-06-07).jpg
Поглед на Тасмановото Езеро во Националниот парк Аораки/Кукова Планина, Нов Зеланд.
9 октомври 2019 10 октомври 2019
Praha Spanish Synagogue Dome 01.jpg
Свод на Шпанската синагога во Прага.
Helophilus pendulus MHNT Fronton.jpg
Блатна лебдечка мува (Helophilus pendulus) во Франција.
11 октомври 2019 12 октомври 2019
Desenka meadow 2016 G1.jpg
Утро кај Десенка, Виничка област, Украина.
Monumento de Guerra, Jardín del Patio, Múnich, Alemania, 2017-07-07, DD 03.jpg
Воениот паметник во Дворската градина (Хофгартен) пред Покраинската канцеларија во Минхен. Отворен е во 1924 г.
13 октомври 2019 14 октомври 2019
Baleine à bosse et son baleineau 2.jpg
Грбав кит (Megaptera novaeangliae) со младо кај островот Тахити, Француска Полинезија.
Turnau Hochanger - Hochschwab 20171014 01.jpg
Планината Хохшваб (2.277 м) кај Турнау во Штаерска, Австрија.
15 октомври 2019 16 октомври 2019
Erftstadt 10-2017 img07 Schloss Gracht.jpg
Мост на замокот Грахт во Ерфтштат, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Garden locust (Acanthacris ruficornis).jpg
Градинарски скакулец (Acanthacris ruficornis) во Гана.
17 октомври 2019 18 октомври 2019
Woman beggar.jpg
Просјачка на улица во Гванахуато, Мексико.
Catedral de María Reina del Mundo, Montreal, Canadá, 2017-08-12, DD 46-48 HDR.jpg
Катедралата „Богородица-Царица Светска“ во Монтреал, Канада.
19 октомври 2019 20 октомври 2019
Valley of Tasman River NZ 12.jpg
Долината на реката Тасман во Националниот парк Аораки/Кукова Планина, Нов Зеланд.
RUS-2016-SPB-Monument to Nicholas I of Russia.jpg
Споменикот на царот Николај I во Санкт Петербург.
21 октомври 2019 22 октомври 2019
ET Afar asv2018-01 img48 Dallol.jpg
Предел од сол, сулфур и топли извори околу вулканот Далол во Афар, Етиопија.
Doorgang in muur. Locatie, Chinese tuin Het Verborgen Rijk van Ming. Locatie. Hortus Haren 01.jpg
Кружен премин во кинеската градина во Харен, Гронинген, Холандија.
23 октомври 2019 24 октомври 2019
Мармалад од кајсии 2.jpg
Македонски мармалад од кајсии со кришки леб.
Anfiteatro de Pula, Croacia, 2017-04-17, DD 13-18 HDR PAN.jpg
Амфитеатарот во Пула, Хрватска, изграден на почетокот на нашата ера. Во него до денес се запазени сите три редови на римската архитектура.
25 октомври 2019 26 октомври 2019
M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg
Галаксијата Вртимушка
Münster, Send -- 2018 -- 1756.jpg
Висечка вртелешка на панаѓур во Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
27 октомври 2019 28 октомври 2019
Mongoose pile.jpg
Пругави мунгоси (Mungos mungo) на купче.
Los Dragos Gemelos - Breña Alta - La Palma 02.jpg
Крошна на змејско дрво (Dracaena draco). Ла Палма, Канарски Острови.
29 октомври 2019 30 октомври 2019
Women at work, Gujarat (cropped).jpg
Жени во оризарница кај Џунагад во Гуџарат, Индија.
Prag, Nationalmuseum, Brunnen -- 2019 -- 6841.jpg
Фонтаната на Националниот музеј во Прага.
31 октомври 2019
Northern part of Lake Wanaka with surrounding mountains, New Zealand.jpg
Северниот дел на езерото Ванака и околните планини во Отаго, Нов Зеланд.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот