Пругав мунгос

Од Википедија — слободната енциклопедија
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Мунгос
Мунгоси во Борис Џупарк во 2008 година
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Научна класификација
Царство: Животни (Animalia)
Колено: Хордати (Chordata)
Класа: Цицачи (Mammalia)
Ред: Ѕверови (Carnivora)
Семејство: Herpestidae
Род: Мунгос (Herpestes)
Вид: M. mungo
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Научен назив
Mungos mungo
Гмелин, 1788

Пругав мунгос (Mungos mungo) е животно со долго тело, остра и кратка муцка и кратки уши.

Особености[уреди | уреди извор]

Опашката му е долга, подебела во коренот, а се стеснува кон врвот. Има кратки петпрсни нозе со канџи што не може да ги вовлекува. Покриено со остро, кратко, сивокафеаво крзно. Телото е долго околу 53 cm, а опашката околу 45 cm. Живее во области обраснати со шума и грмушки. Главно е ноќно животно, но често е активен дење. Многу е брз и вешт. Се храни ловејќи инсекти и змии, мали птици и нивните јајца. Се пари во почетокот на годината и окотува до 4 младенчиња кои стануваат самостојни по 3 месеци, а полово зрели се по 9 месеци. Живее во Индија, Блискиот Исток, Северна Африка, јужна Шпанија, а на Јадранските острови Млет и Корчула каде е пренесен 1909 година за да ги истреби отровните змии. Денес на тие острови не се среќава често.