Википедија:Избрана слика/2022/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2022 година.


1 декември 2022 2 декември 2022
Iglesia de La Compañía, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 125-127 HDR.JPG
Главен олтар на Исусовската црква во Кито, Еквадор.
Murga La Corre y Vuela en Encuentro de Murgas de Mujeres y Mujeres Murguistas edited.jpg
Карневалски настап (мурга) во театарот „Верано# во Монтевидео, Уругвај.
3 декември 2022 4 декември 2022
The geologic map of the Moon at 1-2.5M scale.png
Геолошка карта на Месечината во размер 1:2.500.000.
Tachileik Myanmar Kayan-People-Woman-03.jpg
Кајанка со вратни прстени како ткае на разбој во Тачилеик, Мјанмар.
5 декември 2022 6 декември 2022
Aurora in Abisko near Torneträsk.jpg
Поларна светлина над Националниот парк Абиску кај езерото Турнетреск, Шведска.
Preparing and slicing carrots.jpg
Моркови насечени со помагало од марката „Мулинекс“.
7 декември 2022 8 декември 2022
Berlin Opera UdL asv2018-05.jpg
Државната опера во Берлин.
Alcatraz recreation yard, NW view.jpg
Разонодниот двор на поранешниот затвор „Алкатраз“ кај Сан Франциско.
9 декември 2022 10 декември 2022
Вигляд на Розточчя згори.jpg
Биосферниот резерват „Розточја“ во Лавовската Област, Украина.
Waterloopbos. Koelwatervijver Maasvlakte centrale model M1193.M1217 001.jpg
Водоразладен провод кај шумата Ватерлопбос, Холандија.
11 декември 2022 12 декември 2022
Koppie foam grasshopper (Dictyophorus spumans spumans) nymph.jpg
Млад пенлив скакулец (Dictyophorus spumans spumans) во Родепорт, ЈАР.
Nile monitor lizard (Varanus niloticus) head.jpg
Нилски варан (Varanus niloticus) во Кенија.
13 декември 2022 14 декември 2022
Don Puay river bank landscape at sunset.jpg
Квечерина над реката Меконг во Си Пан Дон, Лаос.
Dülmen, Hausdülmen, Distel -- 2021 -- 5079.jpg
Мраз нафатен на магарешки трн кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
15 декември 2022 16 декември 2022
Basílica de Nuestra Señora de Licheń, Stary Licheń, Polonia, 2016-12-21, DD 39-41 HDR.jpg
Базиликата „Пресвета Богородица Лихењска“ во Лихењ Стари кај Коњин, Полска. Со нејзините монументални димензии, таа е една од најголемите цркви во светот
Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi in Hazrat-e Turkestan, Kazakhstan.jpg
Мавзолејот на Хоџа Ахмед Јасави во градот Туркестан, Казахстан. Прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
17 декември 2022 18 декември 2022
Morena pimienta (Gymnothorax griseus), parque nacional Ras Muhammad, Egipto, 2022-03-27, DD 185.jpg
Сива мурена (Gymnothorax griseus) во Црвеното Море кај Египет.
Warszawa - synagoga z Gwoźdźca 2.JPG
Таваница од синагогата од Гвожѓец, денес во Музејот на историјата на полските Евреи во Варшава.
19 декември 2022 20 декември 2022
European praying mantis (Mantis religiosa) green female Dobruja.jpg
Богомолка (Mantis religiosa, женка).
Alouatta seniculus Global.jpg
Череп на црвен дрекавец (Alouatta seniculus) од Француска Гвајана.
21 декември 2022 22 декември 2022
AucklandPano MC.jpg
Широк поглед на градот Окленд, Нов Зеланд.
Apophysis 3D fractal ball.jpg
Поплочена топка — фрактална уметност изработена со сметачка графика.
23 декември 2022 24 декември 2022
Bloem van een kerstroos (Helleborus niger) 16-12-2021. (d.j.b) 02.jpg
Цвет на црн кукурек (Helleborus niger).
Tübingen - Altstadt - Stiftskirche - Sakristei - Gewölbe mit Marien-Schlussstein - Detail.jpg
Клучен камен со Богородица со Младенецот на готски свод во црквата „Св. Ѓорѓи“, Тибинген, Германија.
25 декември 2022 26 декември 2022
Росочка Река 2.jpg
Водотекот на Росочка Река во областа Долна Река, западна Македонија.
2011-08-02 15-07-48 Switzerland Diavolezza 11vl.jpg
Бернинските Планини и ледникот Мортерач. Кантон Граубинден, Швајцарија.
27 декември 2022 28 декември 2022
Banco de peces trompeta (Macroramphosus scolopax), islas Azores, Portugal, 2020-07-27, DD 38.jpg
Јато трубарки (Macroramphosus scolopax) кај Азорите.
Flooded Albizia Saman (rain tree) in the Mekong.jpg
Дождовно дрво (Samanea saman) при низок водостој на реката Меконг во Лаос.
29 декември 2022 30 декември 2022
Elzenproppen (kegels zonder zaad). 15-01-2021. (actm.) 01.jpg
Исушени реси на евла.
PK Truck on N-5 near Thatta asv2020-02 img2.jpg
Украсен камион во Синд, Пакистан.
31 декември 2022
SonyCenterAtNight.jpg
Центарот „Сони“ во Берлин навечер.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец декември 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот