Википедија:Избрана слика/2010/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2010 година.


1 декември 2010 2 декември 2010
Bangkok Night Wikimedia Commons.jpg
Бангкок ноќе.
Berliner Olympiastadion night.jpg
Панорамски поглед на Oлимпискиот стадион во Берлин за време на XII Светско првенство во атлетика.
3 декември 2010 4 декември 2010
14-20-22-fort-mont-bart.jpg
Касарната на тврдината Мон Бар, Франција.
Inkerman cave monastery 2009 G1.jpg
Инкерманскиот пештерски манастир „Св. Климент“ на Крим
5 декември 2010 6 декември 2010
Another Place3 edit2.jpg
Скулптурната група „Друго место“ од Ентони Гормли на плажата во Крозби, Британија.
Nofretete Neues Museum.jpg
Биста на египетската кралица Нефертити, откриена во Амарна на денешен ден во 1912 г.
7 декември 2010 8 декември 2010
Przełęcz Karkonoska - panorama.jpg
Карконошки Премин, Полска
Joseph Martin Kronheim - The Sunday at Home 1880 - Revelation 22-17.jpg
Илустрација на Откровение Јованово 22:17 од Јозеф Мартин Кронхајм (1880).
9 декември 2010 10 декември 2010
Molybdenum crystaline fragment and 1cm3 cube.jpg
Макрокристален фрагмент на молибден (чистота: 99,99 %), со молибденска коцка (чистота: 99,999 % - 5N) од 1 cm3 за споредба.
Dundasite and Crocoite.jpg
Дундазит (бело) и крокоит (црвено-портокалово) од Дандас, Тасманија.
11 декември 2010 12 декември 2010
Chicoreus ramosus 001.jpg
Разгранет мурекс (Chicoreus ramosus). Должина: 18 cm.
Ardea alba; 3 chicks, Morro Bay Heron Rookery 2 - by Mike Baird.jpg
Гнездо на голема бела чапја (Ardea alba) со три млади.
13 декември 2010 14 декември 2010
Eastern Screech Owl.jpg
Северноамериканска кукумјавка (Megascops asio)
Loc7798 R01 alt.jpg
Дизел-локомотива бр. 7798 на белгиските државни железници.
15 декември 2010 16 декември 2010
ESO - The Carina Nebula (by).jpg
Маглината Карина.
Giant's Causeway (14).JPG
Шестаголни базалти во Северна Ирска.
17 декември 2010 18 декември 2010
Schwappender Wein.jpg
Фотографија на мртва природа, без фотомонтажа. Направена со турнување на масата, користејќи лепило и обоен желатин (во бокалот)
Samurai with sword.jpg
Самурај со меч и бодеж.
19 декември 2010 20 декември 2010
Steam Phase eruption of Castle geyser with double rainbow.jpg
Гејзер во националниот парк Јелоустоун, САД.
FullMoon2010.jpg
Вечерва е последната полна месечина за 2010 г..
21 декември 2010 22 декември 2010
NorthBeach WillingaPoint Bawley.jpg
Плажа кај местото Боли Поинт во Нов Јужен Велс, Австралија. Денес е летната рамноденица на јужната полутопка, и затоа плажите се доста посетени.
Pointe 228.2 La Tourasse (3).jpg
Орудие од Азилската култура (северна Шпанија и јужна Франција).
23 декември 2010 24 декември 2010
Yttrium sublimed dendritic and 1cm3 cube.jpg
Дендритни кристали на итриум (чистота: 99,99 %) и итриумска коцка од 1 cm3 (чистота: 99,9 %) за споредба.
14-33-29-ouv-schoenenbourg.jpg
Подземни простории на тврдината Шененбург во департманот Долна Рајна, Франција.
25 декември 2010 26 декември 2010
Christmas flood 1717.jpg
Божиќната поплава“ - северозападна бура, што ги погодила крајбрежните предели на Холандија, Германија и Скандинавија на Божиќ 1717 г. Во поплавата се удавиле вкупно 14.000 лица.
Agraulis vanillae 1.jpg
Мексиканска шарена пеперутка (Agraulis vanillae).
27 декември 2010 28 декември 2010
Lady in Bundi, Rajasthan.JPG
Жена во Бунди, Раџастан, Индија.
Grubenlampe, Halde Rheinpreußen, Blaue Stunde, 2010-10-09, I.jpg
„Рударска ламба“ - 30-метарски споменик кај Мерс, Германија.
29 декември 2010 30 декември 2010
Juglans regia 2009 G2.jpg
Неузреани плодови на обичен орев (Juglans regia).
Liverpool Metropolitan Cathedral at dusk (reduced grain), corrected perspective.jpg
Ливерпулската митрополска катедрала на квечерина.
31 декември 2010
Njommelsaska i Lappland by Carl Svantje Hallbeck.jpg
Водопадот Харспронгет во Шведска на поларна светлина. Хромолитографија од 1856 г.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец декември 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот