Самурај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оклопен самурај сликан во 1860-тите

Самурај (јапонски: , но најчесто 武士, буши) бил припадник на привилегирана војничка каста во феудална Јапонија која што го негувала култот на војната, што подоцна станало основа во идеологијата на јапонските милитаристи, наречен „бушидо“. Самурајската класа била една од четирите основни класи во Јапонија сè до периодот Мејџи т.е., 1868, највисоко биле самураите, па земјоделците, занаетчиите, а последни трговците.