Јарем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дрвен плуг и околувратен јарем
Волови за влечење впрегнати во јарем за на глава

Јарем - дрвена направа во која се впрегнуваат два вола за орање или влечење запрега.[1] Јаремот се користел за впрегнување и на други животни, во Македонија и биволи, а во светот и други видови животни (зебу, муле...). Парот впрегнати волови се нарекува ѕевгар[2]

Постојат два вида јареми:

  • Јареми за на глава, и
  • Јареми за на гуша (околувратни)

При вјармувањето кај околувратните јареми се користел жегол[3] од надворешната страна на јаремот.

Во Македонија во употреба биле јаремите за на гуша.

Македонски поговорки[уреди | уреди извор]

Наведена гла јарем тргат.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „јарем“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „ѕевгар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „жегол“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „Македонски пословици“. Посетено на 16 мај 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]