Нагината

Од Википедија — слободната енциклопедија
Самурај со нагината

Нагината (јапонски: なぎなた, 長刀 или 薙刀), — оружје на стап, кое го користеле јапонските воини самураи. Се состои од дрвен стап на чиј врв се наоѓа закривена острица, нагината е слична на европаското оружје наречено глејв. Вештината на ракувањето се нарекува нагината-џицу (naginata-jutsu).

Нагината, како и многу други оружја, може да биде направено во различни големини како највеќе му одговарало на корисникот. Генетално нагинатата била долга од 1,5 до 2,1 метри. Острицата воглавно била искривена. Како и јапонските мечеви и нагината имала исклучително квалитетна острица, дури некои нагинати биле рециклирани од познатите катани. Нагината исто така на спротивниот крај од острицата имала метално засилување (воглавно во вид на копје) што ја правело нагинатата поефикасно оружје од која било страна да се биде завртена.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]