Пиштол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
CZ 999, полуавтоматски пиштол

Пиштол е мало огнено оружје конструирано да се ракува со една рака. Името можеби го добил по градот Пистој во Италија, каде што рачните пиштоли биле направени најрано во XV век. Бил изворно оружје на коњаницата. Автоматските пиштоли имаат механизам што се подвижува со повратната енергија, која доаѓа од полнењето во магацинот (лежиштето на куршумот) пред цевката.[1]

Видови на пиштоли[уреди | уреди извор]

Пишолите обично се делат на:

Пиштолот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • Каде е пиштолот?“ - драма на унгарскиот писател Габор Ѓореј.[2]
 • „Набљудување на буренцето на пиштолот“ (англиски: Looking Down The Barrel Of A Gun) - песна на американската хип-хоп група „Бисти бојс“ (Beastie Boys) од 1989 година.[3]
 • „Среќата е жежок пиштол“ (Happiness is a Warm Gun) - песна на „Битлси“ од 1968 година.[4]
 • „Сонце, пиштол, бегај“ (Sun, Gun, Run) - песна на американската група „Бордомс“ (Boredoms) од 1990 година.[5]
 • „Џејмс и студениот пиштол“ (James And The Cold Gun) - песна на англиската пејачка Кејт Буш (Kate Bush) од 1978 година.[6]
 • „Пиштол“ (Gun) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1974 година.[7]
 • „Пиштолите од Брикстон“ (The Guns Of Brixton) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1979 година.[8]
 • „Пиштол што чади“ (Smoking Gun) - песна на американскиот блуз-музичар Роберт Креј (Robert Crey) од 1986 година.[9]
 • „Пиштол за Педи Гарсија“ (A Pistol for Paddy Garcia) - песна на ирската рок-група „Поугс“ (The Pogues) од 1985 година.[10]
 • „Пиштол“ (The Gun) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1982 година.[11]
 • „Под пиштолот“ (Under the Gun) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]