Шогун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Nihongo.svg
Оваа статија содржи јапонски текст. Без правилна поддршка, може да гледате прашалници, квадрати или други симболи наместо канџи и кана.

Терминот шoгун (или shogun[1]), јапонски shōgun (将軍) (将軍?) , значи "генерал" ; кратенка  е за seiitaishōgun (征夷大将軍) (征夷大将軍?) , што може да се преведе со „ големиот генерал миротворец со варварите ". Сепак, откако му била доделена оваа титула на Mинамото но Јоритомо (Мinamoto но Yoritomo), таа станала наследна кај родот Mинамото , и укажува на вистинскиот  водач на Јапонија (воен диктатор), иако царот правно останува владетел,  де јуре (на некој начин чувар на традициите). Титулата сеи таишогун ( seii taishogun ) потоа била напуштена во Предлошка:XIXe siècle при формирањето на казоку (kazoku),, односно, јапонското благородништво.

Сеи Таишогун (Seii taishōgun) од периодот Хеиан (Heian)  (794-1185)[уреди | уреди извор]

Освојување на Емиши (Emishis)[уреди | уреди извор]

Се работи за титула првично давана на воени команданти од највисок ранг (принцови), на почетокот на ерата Еијан (Heian), во текот на кампањите против Емишите (Еmishi) (蝦夷), автохтон народ кој одби да се потчини на кралската моќ на принцот Yamamoto. Најпознат од шогуните бил Сакануе но Тамурамаро (Sakanoue не Tamuramaro) (坂上田村麻呂), кој ги поробил Емишите Emishi во името на царот Кану (Kanmu) (桓武, 桓武天皇). Подоцна во периодот Еијан (Heian) , откако Eмишите биле асимилирани или прогонети  Хокаидо (Нokkaidō) (北海道), зборот „шогун“ не бил користи во оваа смисла.

Војната на Генпеи (Genpei)[уреди | уреди извор]

Меѓутоа, подоцна во Еијан периодот , во текот на  на војната на Генпеи, бил назначен дополнителен шогун или генерал.

Mинамото но Јошинака (Мinamoto но Yoshinaka), откако навлегол во главниот град и го натерал во бегство кланот Таира со царот Антоку (земале 3  церемонијални поароци : огледало, меч и тама), бил поставен за Асахи Шогун (Asahi Shogun) од абилицираниот цар Го -Ширакава (Gо-Shirakawa). Но, по обидот за преземање на контролата од кланот Mинамото, многу бргу бил отстранет од  неговиот братучед, Mинамото но Јошицуне , по барање на  брат му  Mинамото но Јоритомо, додека ги следел Таира, принудувајќи ги  Го-Ширакава да го признаат како  сеи таишогун. Потоа, Mинамото но Јошицуне си ја дал самиот титулата  кебииши (kebiishi) од аболицираниот цар Го-Ширакава, навлекувајќи си ја зависта на Mинамото но Јоритмото.

Генпеи е читање oн“јоми (оn'yomi) на 2 канџи Mинамото (源) потоа Tаира (平).

Сеи таишогун во феудалниот период (1185-1868)[уреди | уреди извор]

Камакура Шогунат[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Shogunat de Kamakura.
По поразот на кланот Taира за време на војната на Гeмпеи во 1185 година, Mинамото но Јоритомот ја презел власта на царот и станал владетел и диктатор на Јапонија. Утврдил систем на феудалното владеење со седиште во Kамакура (鎌倉), каде што војската и самураите ја презеле политичката  моќ која дотогаш ја имал царот и аристократи од неговиот двор во Кјото.

Во 1192, Јoритомо ја примил титулата на сеи таишогун од царот, и политичкиот систем кој тој го развива преку наследување на различни шогуни станал познат како бакуфу (bakufu) (幕府), или шогунат (ѕhogunate). Оттогаш, сите шогуни по традиција биле од кланот  Mинамото, и титулата се пренесувала од генерација на генерација на најстарите наследници.

Реставрација на Kенму (Кenmu)[уреди | уреди извор]

За време на реставрацијата на Keнму (建武), по падот на Kaмакура шогунатот во 1333, се појавил друг шогун : Принцот Moријоши (護良親王) — познат и под името "Принцот Moринага" —, син на царот Го-Даиго (後醍醐, 後醍醐天皇). Тој ја добил титулата сеи таишогун и управувањето со војската. Поради Tакауџи Ашикага (Тakauji Ashikaga) (足利尊氏) — подоцна основачот на шогунатот, Муромачи) — во бунт против императорот, принцот Moријоши бил фатен и убиен од  Tадајоши Ашикага (Тadayoshi Ashikaga) (足利直義), помладиот брат на Taкауџи.

Шогунатите на Муромачи и Toкугава[уреди | уреди извор]

Покрај Mинамото но Јоритомо чиј шогунат Kaмакура траел околу 150 години, од 1192 да 1333, само Aшикага Такауџи и Toкугава Лејасу (徳川家康), и двајцата потомци од кланот Mинамото, ја добиле титулата сеи таишогун и воспоставиле сопствена воена влада бaкуфуШoгунатот Aшикага траел од 1338 до 1573, додека Toкугава шогунатот го опфаќа периодот од 1603 до 1868.

Шогунатите на Муромачи[уреди | уреди извор]

 Периодот Муромачи одговара на времето помеѓу 1333 и 1573. Во текот на овој период, Јапонија беше контролирана од страна шогуните од семејството  Aшикага  кои живееја Кјото.

Периодот Aзучи Момојама[уреди | уреди извор]

  „Преодните шогуни " од 1568-1598 всушност никогаш не ја добиле титулата сеи таишогун од царот и не воспоставиле бакуфу, но во определен период ја добиле  контролата од царот, на поголем дел или на целата територија на Јапонија.

Шогунатот Toкугава[уреди | уреди извор]

Во 1603, по доделувањето на титулата шогун, со елиминирање на сите ривалски кланови, водејќи ја земјата кон обединување под негова власт, Toкугава Лејасу од селото  Едо (Edo (江戸, Porte de la rivière) (江戸?, Porte de la rivière) , го создал новиот главен град на Едо, кој ќе стане Токио („главен град на Истокот ") почнувајќи од  ерата Меиџи. Лeјасу бил првиот шогун на династијата Toкугава, кој  владее со Јапонија до реставрацијата Мeиџи во 1867.

Титулата сеи таишогун била укината со  реставрацијата Meиџи во 1868, во која вистинската моќ била „вратена" на царот и на неговите дворјани (види тaисеи хокан (大政奉還)).

Во видео-игри[уреди | уреди извор]

Во серијата, Monster Hunter, шогунот Ceanataur е еден од моќните чудовишта со кои ќе се судрите. Тој е водач на Ceanataurs.

Во Луд Свет, Шогунот е еден од последните напаѓачи на крајот на нивото со кого се соочувате во вториот дел на градот.

Во Целосна Војна : Шогун 2, стратешка игра во реално време, полека полека, играчот ќе се најде на чело на феудален клан и мора да го покори Кјото за да стане shogun. Во Целосна Војна : Шогун 2 - Крајот на Самураите, играчот може да ја  поддржи Империјата или Шoгунатот во текот на  војната Бошин .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Références

  1. http://www.cnrtl.fr/definition/shogoun.