Вестерн

Од Википедија — слободната енциклопедија


Џон Вејн во филмот од 1961 година, Команчероси

Вестерн (англиски: Western, букв. „западен“) — правец на кинематографијата што го обработува секојдневниот живот на луѓето во средновековни САД и останатите држави на Северна Америка. Овој жанр е популарно познат и по борбата помеѓу каубојци и индијанци, главните виновници за настанување на овој жанр. Филмовите се инспирирани од населувањето на европските доселеници на американскиот континент, особено населувањето од исток кон запад.