Википедија:Избрана слика/2021/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2021 година.


1 ноември 2021 2 ноември 2021
Nizhny Novgorod Stadium asv2019-05.jpg
Стадионот „Нижни Новгород“ во истоимениот град, Русија.
Flatid leaf bugs and nymphs (Phromnia rosea).jpg
Лисни бубачки (Flatida rosea) и нивните нимфи, Мадагаскар.
3 ноември 2021 4 ноември 2021
Dülmen, Kirchspiel, ehem. Munitionslager Visbeck, Bunker -- 2020 -- 8874 (bw).jpg
Врата на бункер на американски склад за муниција во Дернекамп кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Mt Sefton massif, Aoraki - Mount Cook National Park, New Zealand.jpg
Масивот Сефтон, Национален парк Аораки/Кукова Планина, Нов Зеланд.
5 ноември 2021 6 ноември 2021
Carraca lila (Coracias caudata), parque nacional de Chobe, Botsuana, 2018-07-28, DD 30.jpg
Опашеста смрдиврана (Coracias caudata). Национален парк Чобе, Боцвана.
Dirt jump IMG 7609.jpg
Скокање по насипи на BMX.
7 ноември 2021 8 ноември 2021
Library of Congress, Washington, D.C. - c. 1902.jpg
Поглед на зградата „Томас Џеферсон“ во Вашингтон, околу 1902 г.
Schwetzingen - Schlossgarten - Großer Weiher - Westende mit Brücke im Herbst 2.jpg
Есенски поглед на Големото Езерце во паркот на замокот Швецинген, Германија.
9 ноември 2021 10 ноември 2021
2016 Phnom Penh, Pałac Królewski, Preah Tineang Phhochani (14).jpg
Павилјон на Кралскиот дворец во Пном Пен, Камбоџа.
Fulton Center skylight (91420).jpg
Светларник на сообраќајно-трговскиот центар „Фултон“ во Њујорк.
11 ноември 2021 12 ноември 2021
2014 Szczytna, fontanna.JPG
Фонтана во Шчитна, Полска.
Шпиці 3.jpg
Магливо утро на планината Шпици, Карпатски национален природен парк, Украина.
13 ноември 2021 14 ноември 2021
Valère et Haut de Cry.jpg
Утврдената базилика Валер на Бернските Алпи, Швацарија.
Delleboersterheide, natuurgebied van het It Fryske Gea. 25-12-2019. (actm.) 23.jpg
Бела бреза (Betula pendula) во природниот парк „Фриске Геја“, Фризија, Холандија.
15 ноември 2021 16 ноември 2021
SP KazanskyCathedral 2370.jpg
Казанската катедрала во Санкт Петербург, Русија.
Suricatos (Suricata suricatta), parque nacional Makgadikgadi Pans, Botsuana, 2018-07-30, DD 29.jpg
Група меркати (Suricata suricatta) во игра, Боцвана.
17 ноември 2021 18 ноември 2021
Beech Forest (AU), Great Otway National Park, Beauchamp Falls -- 2019 -- 1271.jpg
Водопадот Бошан во Националниот парк Грејт Отвеј, Австралија.
Riga Cathedral Nave, Riga, Latvia - Diliff.jpg
Коработ на Богородичната катедрала во Рига, Латвија.
19 ноември 2021 20 ноември 2021
Захід сонця на вершині скелі Соколине око.jpg
Карпата Соколово Око, Черновечка област, Украина.
Beilstein - Maad - Schmidbachtal mit altem Feldweg am Nonnenwald im November.jpg
Селска патека во есенско руво кај Бајлштајн, Виртемберг, Германија.
21 ноември 2021 22 ноември 2021
Senf-Variationen.jpg
Разни облици на сенф (горчица).
Peanuts (Arachis hypogaea) - in shell, shell cracked open, shelled, peeled.jpg
Кикиритка во разни состојби на излупеност.
23 ноември 2021 24 ноември 2021
TR Pamukkale White Terraces asv2020-02 img16.jpg
Травертинските тераси во Памуккале, Турција.
Historical stylization — Slavic of the 12-13th centuries, Karoling Club Ruza.jpg
Подготовки за историскиот фестивал на XII и XIII век околу градот Руза, Московска област.
25 ноември 2021 26 ноември 2021
2019 - Caritasbrønden om aftenen.jpg
Фонтаната „Каритас“ во Копенхаген, Данска.
Urban two-storey wooden house.png
Типична дрвена градба во рускиот град Перм од почетокот на XX век
27 ноември 2021 28 ноември 2021
Vliegenzwam (Amanita muscaria). Locatie De Famberhorst. 27-09-2020 (d.j.b.).jpg
Мувоморка (Amanita muscaria) во Фризија, Холандија.
Potsdam 50 Pfennig 1921 Mehlsäcke.jpg
Вонредна банкнота (50 фенинзи) од германскиот град Потсдам, 1921 г.
29 ноември 2021 30 ноември 2021
Museum of the History of Polish Jews in Warsaw Main exhibition Gwoździec synagogue.jpg
Таваница од синагогата од Гвожѓец, денес во Музејот на историјата на полските Евреи во Варшава.
Souk Al Milh, Sana, Yemen (4324865585).jpg
Кајенски пипер во Сана, Јемен.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец ноември 2021 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот