Википедија:Избрана слика/2021/август

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец август 2021 година.


1 август 2021 2 август 2021
Lagopus muta japonica Mount Tsubakuro.jpg
Алпска бела еребица (Lagopus muta japonica) во летно руво на планината Цубакуро, Јапонија.
Parque estatal Chugach, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-22, DD 52.jpg
Ледник во Државниот парк Чугач, Алјаска.
3 август 2021 4 август 2021
Stockholm August 2020 - Kastellet, Vasa Museum, and Nordic Museum.jpg
Поглед на Стокхолм и неговите знаменитости.
View from Mt Fyffe, Kaikoura Ranges, New Zealand.jpg
Поглед од планината Фајф во венецот Каикоура, Нов Зеланд.
5 август 2021 6 август 2021
Dülmen, Kirchspiel, ehem. Sondermunitionslager Visbeck, Bunker der US Army -- 2020 -- 8388.jpg
Брава на американски бункер на муницискиот склад во селцето Дернекамп кај Дилмен, Севера Рајна-Вестфалија, Германија.
Macierzynstwo 1905.jpg
Мајчинство“ (1905) од Станислав Виспјањски. Национален музеј во Краков, Полска.
7 август 2021 8 август 2021
TR Izmir asv2020-02 img57 Salepçioğlu Mosque.jpg
Внатрешност на џамијата „Салепџиоглу“ во Измир, Турција.
Coronavirus. SARS-CoV-2.png
Атомски модел на вирусот SARS-CoV-2 одговорен за КОВИД-19. Секое „топче“ е атом.
9 август 2021 10 август 2021
Bosc's fringe-toed lizards (Acanthodactylus boskianus asper) love bite.jpg
Ресопрсти гуштери (Acanthodactylus boskianus asper) пред парење. Биосферен резерват Дана, Јордан.
Desna river Vinn meadow 2016 G9.jpg
Мугри над реката Десна, притока на Јужен Буг во Виничкиот реон, Украина.
11 август 2021 12 август 2021
Papierkanten -- 2020 -- 9535.jpg
Осветлени рабови од хартија (апстрактна фотографија).
Panorámica esférica de San Andrés, Calatayud, España, 2014-12-29, DD 01-176 HDR PAN.JPG
Топчеста панорама во црквата „Св. Андреја“ во Калатајуд, Шпанија.
13 август 2021 14 август 2021
Log Pod Mangrtom und Rombon 10032015 0593.jpg
Селото Лог под Мангарт во општината Бовец на Јулиските Алпи, Словенија.
Three Volcanoes-ElizovskyDistrict-Russia.jpg
Поглед на вулканите Авачински, Корјакски и Козелски на полуостровот Камчатка, источна Русија.
15 август 2021 16 август 2021
105 Polish Air Force MiG-29A Fulcrum ILA Berlin 2016 10.jpg
МиГ-29А на Полското воздухопловство на аеромитинг во Берлин, 2016 г.
1665 Girl with a Pearl Earring.jpg
Девојка со бисерна обетка“ (o. 1665) од Јоханес Вермер.
17 август 2021 18 август 2021
Bourtzi castle harbour Karystos Euboea Greece.jpg
Замокот Бурѕи крај брегот на Каристос. Остров Евбеја, Грција.
Ruïne Casti Munt Sogn Gieri Waltensburg (actm) 17.jpg
Остатоци од замокот Мунт Сорн Ѓери во Валтенсбург/Вуорц, Швајцарија.
19 август 2021 20 август 2021
55 Cancri e Final 1 30.png
Туристички плакат на НАСА кој ја промовира посетата на планетата 55 Рак e.
Spitzkoppe Rock Arch Panorama with even sky.jpg
Карпестиот Лак — природна гранитна образба кај планината Шпицкопе, Намибија.
21 август 2021 22 август 2021
Malachite kingfisher (Corythornis cristatus cristatus) Namibia.jpg
Малахитно рибарче (Corythornis cristatus) кај Дивава, на границата меѓу Намибија и Боцвана.
Steam-boiling green asparagus.jpg
Варење на шпаргли во лонец.
23 август 2021 24 август 2021
2018 FIM Ice Speedway Gladiators World Championship - GP 7 Niedermaier-5563.jpg
Макс Нидермајер како вежба за финалето на Светското првенство во мотокрос на мраз 2018 во Инцел, Германија.
2018 - Комплекс Києво-Печерської лаври.jpg
Киевско-печерската лавра во Киев. Денес е Ден на независноста на Украина.
25 август 2021 26 август 2021
Coast with Dome Hotel, Kyrenia, Northern Cyprus 03.jpg
Крајбрежен хотел во Киренија, Северен Кипар.
Ессентуки 4.JPG
Микрокристали во минерална вода.
27 август 2021 28 август 2021
Вид на Эльбрус по пути в Джилы-Су.jpg
Националниот парк Приелбрусје, Централен Кавказ.
Gebarsten bolster van een paardenkastanje (Aesculus) 20-09-2020 (d.j.b.) 01.jpg
Распукана ежовка на див костен (Aesculus).
29 август 2021 30 август 2021
Bloem van een Rudbeckia fulgida. 02-09-2020 (d.j.b.) 01.jpg
Цвет на рудбекија (Rudbeckia fulgida).
За селом 2.jpg
Есенско утро во Карпатскиот биосферен резерват во околината на Рахов, Украина.
31 август 2021
SL Ussangoda NP asv2020-01 img06.jpg
Предел во Националниот парк Усангода, Шри Ланка.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец август 2021 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот