Википедија:Избрана слика/2022/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2022 година.


1 септември 2022 2 септември 2022
Dead Vlei, Sossusvlei, Namibia, 2018-08-06, DD 101-104 PAN.jpg
Широк поглед на пустелијата Дедфлај во Намибија.
Dülmen, Kirchspiel, Börnste, Felder und Bäume -- 2017 -- 3160-6.jpg
Изгрев над Бернсте кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 септември 2022 4 септември 2022
Snowy-bellied hummingbird (Amazilia edward niveoventer) 1.jpg
Беломево колибри (Amazilia edward niveoventer) во Панама.
Isdera Autobahnkurier Classic-Gala 2021 1X7A0228.jpg
Издера Аутобанкурир 116i.
5 септември 2022 6 септември 2022
Wroclaw- Most Grunwaldzki.jpg
Грунвалдскиот мост во Вроцлав, изграден во 1907 г.
Taipei 101 2009 amk.jpg
Облакодерот „Тајпеј 101“ во Тајпеј, Тајван.
7 септември 2022 8 септември 2022
Shtandart (ship, 1999), Sète cf02.jpg
Руската фрегата „Штандарт“ закотвена во Сет, Франција.
Male northern cardinal in Central Park (52612).jpg
Црвен кардинал (Cardinalis cardinalis, мажјак) во Централниот парк на Њујорк.
9 септември 2022 10 септември 2022
Portrait of King Yeongjo - Chae Yong Shin (蔡龍臣 1850-1941) Cho Seok-jin (趙錫晉 1853-1920) et (cropped).jpg
Портрет на корејскиот крал Јенгчо (1694 - 1776).
Moscow Brateevo Floodplain asv2018-08 img4.jpg
Реката Москва во реонот Братеево, Москва.
11 септември 2022 12 септември 2022
Tongerense Heide, (Veluwe). 30-08-2021. (actm.) 06.jpg
Расцветан врес со бел бор (Pinus sylvestris).
A02 Mavrovo - Horses on a tiny lake.jpg
Коњи на езерце во Националниот парк Маврово.
13 септември 2022 14 септември 2022
Chimney Rock Trail Point Reyes December 2016 panorama 2.jpg
’Ртот Рејес во Калифорнија, САД.
Iceland's Mid-Atlantic Ridge during snow.jpg
Прелет над венецот Рејкјанес во Исланд предизвикан од Средноатлантскиот Гребен.
15 септември 2022 16 септември 2022
Cataratas Victoria, Zambia-Zimbabue, 2018-07-27, DD 16-20 PAN.jpg
Широк поглед на Викториините Водопади на реката Замбези.
Agapanthus -- 2021 -- 3928.jpg
Африкански лилјан (Agapanthus)
17 септември 2022 18 септември 2022
Nibelungenlied manuscript-c f1r.jpg
Прва страница од „Песна за Нибелунзите“, ракопис од 1230 г.
Atmosphere composition diagram mk.svg
Приказ на еволуцијата и циклусите на разните елементи од кои е составена Земјината атмосфера.
19 септември 2022 20 септември 2022
Карпа „Мома“ - Прилеп (лево 2).JPG
Карпата „Мома“ на Селечка Планина над с. Селце, Прилепско.
Thuringia Suhl asv2020-07 img06 Cross Church.jpg
Барокен олтар во црквата „Св. Крст“ во Зул, Тирингија, Германија.
21 септември 2022 22 септември 2022
Hortus Haren. ‘10 jaar Kunst in de Hortus’, 09-10-2020 (d.j.b.) 02.jpg
Дрвената скулптура „На ветрот“ во Харен, Холандија.
Nettle tree (Libythea celtis) Bulgaria.jpg
Коприварче (Libythea celtis) на нане во Бугарија.
23 септември 2022 24 септември 2022
Mount Ararat and the Yerevan skyline.jpg
Градот Ереван со планината Арарат во позадината.
Churchrock nivici.JPG
Пештерната цркваПресв. Богородица Елеуса“ од 1373 г. во преспанското село Нивици, Егејска Македонија.
25 септември 2022 26 септември 2022
Cedar waxwing in Green-Wood Cemetery (55650).jpg
Кедрова свиларка (Bombycilla cedrorum) во Бруклин, Њујорх.
Tapija za lozje, od 1879 godina.jpg
Тапија за лозје во с. Барешани, Битолско, издадена во 1879 г.
27 септември 2022 28 септември 2022
Adenium Seed Pappus Black Uthandi Aug21 D72 20862.jpg
Семе на пустинска роза (Adenium obesum) со две пувки во Ченај, Индија.
Balmoral Castle panorama 20211026.jpg
Замокот Балморал во Шкотска, омилен на Кралица Викторија.
29 септември 2022 30 септември 2022
Hue Vietnam Thien-Mu-Temple-and-Pagoda-03.jpg
Будистички послушник на Пагодата на Небесната Дама во Хуе, Виетнам.
Sea caves Cape Greco 2.jpg
Морски пештери на ’ртот Греко, Кипар.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец септември 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот