Гејзер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гејзерот Строкир во Исланд

Во некои области подземни езера, реки и извори се загреваат од стопените карпи под нив. Жешката вода вриејќи се пробива кон површината како извори и формира езерца или може да се пробива нагоре под голем притисок формирајќи гејзер. Гејзер е жежок извор од кој, под внатрешен притисок, повремено се исфрла млаз вода во височина во вид на водоскок. Гејзери има на Исланд, во Северна Америка и во нов Зеланд.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]