Прејди на содржината

Википедија:Избрана слика/2023/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2023 година.


1 септември 2023 2 септември 2023

Панорама на градот Куско, Перу.

Опит со топчеста леќа и светлосно стапче.
3 септември 2023 4 септември 2023

Планините Лангкофел и Зајзер Алм во Јужен Тирол.

Товарен воз кај Ерстфелд, Швајцарија.
5 септември 2023 6 септември 2023

Надолен поглед на стадо овци со овчар во Кина.

Жолти поштари (Colias croceus) како се парат на планината Пирин.
7 септември 2023 8 септември 2023

Мени (предна страна) за гозба во чест на посетата на германскиот цар Вилхелм II и царицата Августа Викторија на 7 септември 1898 г. во Порта Вестфалика.

Зеленокрила ара (Ara chloropterus) во Пантанал, Бразил.
9 септември 2023 10 септември 2023

Жена како изработува ткаенина „батик“ во селото Вукрисари, Јогјакарта, Индонезија.

Новата национална галерија во Берлин.
11 септември 2023 12 септември 2023

Светла во Њујорк во спомен на нападите од 11 септември 2001 г.

Истек на реката Флем од Брајлското Езеро, Швајцарија.
13 септември 2023 14 септември 2023

Запустената црква во опатијата „Паулцинела“ кај Кенигзе, Германија.

Седефни облаци над поларната станица „Мекмердо“ на Антарктикот.
15 септември 2023 16 септември 2023

Синобока гаталинка (Agalychnis annae) во Ередија, Костарика.

Разрушена црква во Лориската тврдина (XI век). Покраина Лори, Ерменија.
17 септември 2023 18 септември 2023

Шанец со дрва на изгрев во Бернсте кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.

Поглед на клисурата Рајнешлухт во Граубинден, Швајцарија.
19 септември 2023 20 септември 2023

Фасада на Богородичната црква во Париз. Се гледаат порталите на Богородица, Страшниот суд и Света Ана. Над нив се статуи на 28 библиски цареви.

Маварска барска змија (Natrix maura) во Екстремадура, Шпанија.
21 септември 2023 22 септември 2023

Вонредна банкнота (100 милиони марки) од Трир, Германија, 1923 г.

Поглед на Франкфурт на Мајна, Германија.
23 септември 2023 24 септември 2023

Внатрешност на црквата „Св. Павле“ во Луцерн, Швајцарија.

Главната купола на Салцбуршката катедрала, Австрија.
25 септември 2023 26 септември 2023

Јаболка од сортата „златен делишес“.

Ветерница кај Небел на севернофризискиот остров Амрум, северна Германија.
27 септември 2023 28 септември 2023

Планината Рејнир (4.394 м) во Вашингтон, САД. Важи за еден од најопасните вулкани на светот.

Северната страна на Монт Еверест гледана од патеката до базниот логор.
29 септември 2023 30 септември 2023

Таванска фреска „Архангел Михаил го поразува Сатаната“ во Брухзал, Баден-Виртемберг, Германија.

Шарен грав.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец септември 2023 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот