Википедија:Избрана слика/2021/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2021 година.


1 октомври 2021 2 октомври 2021
Duna en Sossusvlei, Namibia, 2018-08-06, DD 002.jpg
Огромна песочна дина во Сосусфлај, Намибија.
Peterborough (AU), Port Campbell National Park, Worm Bay -- 2019 -- 0863.jpg
Залив во Националниот парк „Порт Кемпбел“, Австралија.
3 октомври 2021 4 октомври 2021
Variegated golden frog (Mantella baroni) Ranomafana.jpg
Шарена златна жаба (Mantella baroni) во Националниот парк „Раномафана“, Мадагаскар.
Лежка моржей на острове Нортбрук.jpg
Моржови на островот Нортбрук. Архипелаг Земја на Франц Јосиф, северна Русија.
5 октомври 2021 6 октомври 2021
View towards Mons Sex Millia from Garnet Peak, New Zealand.jpg
Поглед на Секс Милија во венецот Попларс. Регион Кантербери, Нов Зеланд.
Yom Kippur War. XXXVII.jpg
Израелскиот генералштаб за време на Јомкипурската војна која започнала на денешен ден во 1973 г.
7 октомври 2021 8 октомври 2021
Thuringia Eisenach asv2020-07 img23 Wartburg Castle.jpg
Познатиот замок Вартбург во Ајзенах, Германија, прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
Island of Prvić (Krk).jpg
Островот Првиќ гледан од островот Крк, Хрватска.
9 октомври 2021 10 октомври 2021
Japanese white-eye in Sakai, Osaka, February 2016.jpg
Јапонска белоочка (Zosterops japonicus) во Осака.
Facades of Handelskade, Willemstad, Curaçao - February 2020.jpg
Поглед на Вилемстад, главен град на карипскиот остров Курасао.
11 октомври 2021 12 октомври 2021
Eggs in basket 2020 G1.jpg
Кошница со кокошкини и препеличини јајца во Украина.
Harlingen. Spiraalveren oude treinwagon 12-07-2021. (actm.).jpg
Пружини на стар холандски железнички вагон NS D 6066.
13 октомври 2021 14 октомври 2021
Пагорби над Дністром. Панорама.jpg
Реката Днестар кај с. Нагорјани. Черновечка Област, Украина.
Lissajous-Figur -- 2020 -- 7766.jpg
Светлински траги кои образуваат Лисажуови фигури.
15 октомври 2021 16 октомври 2021
Convolvulus hawk-moth (Agrius convolvuli) 2.jpg
Повиен самрачник (Agrius convolvuli) со долга сурла кај Рилскиот манстир, Бугарија.
Lago Pippin, Copper Center, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-22, DD 115-118 PAN.jpg
Езерото Пипин кај Копер Сентер, Алјаска.
17 октомври 2021 18 октомври 2021
Eik met uitgebroken kroon. Locatie, Kroondomein Het Loo. 25-12-2020 (d.j.b.) 02.jpg
Даб со скршена крошна во Гелдерланд, Холандија.
Porta westfalica inauguration dinner 1896 (3).jpg
Столна карта од банкетот по повод пуштањето на Споменикот на царот Вилхелм во Порта Вестфалија, Германија на 18 октомври 1896 г.
19 октомври 2021 20 октомври 2021
Aix galericulata (Linnaeus 1758).jpg
Патка мандаринка (Aix galericulata, мажјак) во Хановерската зоолошка градина, Германија.
A591 road, Lake District - June 2009 Edit 1.jpg
Пат помеѓу Емблсајд и Грасмир во Езерскиот Крај, Англија.
21 октомври 2021 22 октомври 2021
Khost children in 2009.jpg
Деца во покраината Хост, Авганистан, 2009 г.
Ivanovo Obl Palekh asv2018-08 img21.jpg
Црквата „Воздвижение на Чесниот Крст“ во Палех, Ивановска Област, Русија.
23 октомври 2021 24 октомври 2021
Stata Center (05689p)2.jpg
Центарот „Стата“ при Масачусетскиот технолошки институт, дело на Френк Гери.
Löwenstein - Wolfertsberg - Weinberge und Waldrand im Oktober.jpg
Есенска квечерина над лозови насади кај Левенштајн, Германија.
25 октомври 2021 26 октомври 2021
Sweet mangosteen.jpg
Пресечен плод на мангостан (Garcinia mangostana).
Kalvarienberg Frauenkirchen DSC 4847w.jpg
Калвариска Богородична црква (1685) во покраината Градиште, Австрија.
27 октомври 2021 28 октомври 2021
Skylight in the abandoned City Hall Station (32155).jpg
Светларник во некогашната метростаница „Сити Хол“, Њујорк.
Statue of Saints Cyril and Methodius on Radhošť.jpg
Споменик на Кирил и Методиј на планината Радхошт, Чешка.
29 октомври 2021 30 октомври 2021
46-233-0009 Svirzh Castle RB.jpg
Свиршкиот замок во Лавовската Област, Украина.
Abtei Seckau Basilika Innenraum 06.jpg
Базиликата во Зекау (Секава), Австрија.
31 октомври 2021
Wahkeena Falls October 2019.jpg
Водопадот Вахкина (73 м) во клисурата на реката Колумбија, Орегон, САД.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2021 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот