Википедија:Избрана слика/2009/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2009 година.


1 мај 2009 2 мај 2009

Отсјај во око, гледајќи во таванот на Бахаи образовниот центар во Хобарт, Тасманија, Австралија

Морето гледано од полуостровот Стад во општината Селје, Норвешка
3 мај 2009 4 мај 2009

Јуриш за водство: Њујоршките „Летачи“ на снегот. Литографија од Кариер & Ајвс, 1867

Костенлив врган (Xerocomus badius), В‘дечки пејзажен парк, Полска
5 мај 2009 6 мај 2009

Ластовичини опашки на цвеќе

Модра коњска смрт (Calopteryx virgo) крај Босовиот Поток близу Биси Сен Мартен, Франција
7 мај 2009 8 мај 2009

Градот Бруклин, Њујорк. Картографија: Кариер & Ајвс, 1879

Приказ на составот на едно бубрежно телце
9 мај 2009 10 мај 2009

Провлакот на островот Бруни во Тасманија, Австралија

Планинар ги прави последните чекори (6.189 m) на врвот Имџа Це („Островски Врв“) во Непал
11 мај 2009 12 мај 2009

Тигар во вода

Дел од витражот во црквата Св. Варвара во Кутна Хора, Чешка. На него е прикажан австрискиот цар Франц Јосиф I
13 мај 2009 14 мај 2009

Сагуаро кактус во пустината Соноран, Мексико

Замрзнат водопад со мразулци во Партнахклам, Гармиш Партенкирхен, Германија
15 мај 2009 16 мај 2009

Средината на измазнета кришка од скаменето дрво од Аризона. Со зголемување на сликата може да се видат дупнатини од инсекти кои живееле пред околу 230 милиони години, во доцниот тријас

Голожабреник (Nembrotha lineolata) положува спирала со јајца врз плаштар (Polycarpa aurata) близу Метинаро, Источен Тимор
17 мај 2009 18 мај 2009

Сина крпачка (Aeshna cyanea)

За малку избегнатиот судир на галаксиите NGC 2207 и IC 2163 гледано низ вселенскиот телескоп Хабл на NASA/ESA
19 мај 2009 20 мај 2009

Млада матица оса-хартијарка (Polistes dominula) основа нова колонија

Изгрејсонце кај паркот Норт Поинт, Милвоки, Висконсин, САД
21 мај 2009 22 мај 2009

Главниот влез на градскиот трговски центар „Шлеска“ во Катовице, Шлеска, Полска

Царско морско ракче на морска краставица (Bohadschia argus)
23 мај 2009 24 мај 2009

Египетска богомолка (Miomantis paykullii)

„Рју шо тен“ („Змеј се издига кон небесата“), укијо-е печатена графика, дел од „Погледите на планината Фуџи“ од сликарот Огата Геко. Тука е прикажан змеј како се издига од чад близу планината Фуџи, искачувајќи се кон небото
25 мај 2009 26 мај 2009

Панорама на центарот на градот Берген и околината. Зад него се наоѓа островот Аскеј

Сива чапја во лет (Ardea cinerea)
27 мај 2009 28 мај 2009

Дел од витражот на катедралата Св. Вит во Прага, Чешка

Поглед на Црното Море и селото Гаспра од планината Ај Петри, Крим.
29 мај 2009 30 мај 2009

Фасадата на светски познатата концертна сала Концертгебау во Амстердам, Холандија навечер

Кокошки на пазар во Мазатлан, Синалоа, Мексико
31 мај 2009

Мотоциклистичка акробација

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец мај 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот