Википедија:Избрана слика/2008/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2008 година. Изборот на најдобра слика е започнат на 24 јуни 2007.


1 декември 2008 2 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
3 декември 2008 4 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
5 декември 2008 6 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
7 декември 2008 8 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
9 декември 2008 10 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
11 декември 2008 12 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
13 декември 2008 14 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
15 декември 2008 16 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
17 декември 2008 18 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
19 декември 2008 20 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
21 декември 2008 22 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
23 декември 2008 24 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
25 декември 2008 26 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
27 декември 2008 28 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
29 декември 2008 30 декември 2008
Избрана слика/2008/декември Избрана слика/2008/декември
31 декември 2008
Избрана слика/2008/декември

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец декември 2008 година.
  • Листата на слики кои се користат на оваа страница, може да се копира од тука.

Параметри[уреди извор]

  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот