Википедија:Избрана слика/2010/април

Од Википедија — слободната енциклопедија


2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец април 2010 година.


1 април 2010 2 април 2010
Vitrail Chartres 210209 07.jpg
Витраж „Тајната вечера“ во Богородичната црква во Шартр.
360 degrees fogbow.jpg
Бела ѕуница во полн круг.
3 април 2010 4 април 2010
Epitonium scalare shell.jpg
Школка на скапоцен скалар (Epitonium scalare)
Burrow Mump.JPG
Рушевини на црквата Св. Михаил на ридот Бароу Мамп во Сомерсет, Англија.
5 април 2010 6 април 2010
Limnodromus scolopaceus.jpg
Долгоклуна блатарка (Limnodromus scolopaceus) во плитакот.
Zack Greinke on July 29, 2009.jpg
Американскиот безбол фрлач Зак Грајнке во акција.
7 април 2010 8 април 2010
The hidden fires of the Flame Nebula.jpg
Спектакуларниот ѕвездотворен предел наречен „Огнена маглина“, или NGC 2024, во соѕвездието Орион и неговото окружување. Познатата маглина Коњска Глава е долу-десно на сликата.
San Sebastian at night from Monte Urgull.jpg
Градот Сан Себастијан ноќе, гледан од планината Монте Ургул.
9 април 2010 10 април 2010
CygneVaires.jpg
Црвеноклун лебед (Cygnus olor)
Early light heron fishing.jpg
Сива чапја (Ardea cinerea) на изгрејсонце во Јужен Девон, Англија.
11 април 2010 12 април 2010
Krokusse violett.jpg
Качунки со затворени пупки
Great Wave off Kanagawa2.jpg
Големиот бран кај Канагава
13 април 2010 14 април 2010
Zlin Żelazny Góraszka 2.JPG
Три авиона од типот Zlin Z-50LS на аеробатската екипа „Желазни“ на Гурашкиот аеромитинг.
Spilomyia-sayi-001.jpg
Две северноамерикански лебдечки муви (Spilomyia sayi) се парат близу езерото Милер, Онтарио.
15 април 2010 16 април 2010
Thomas Bresson - Creation-goutte-eau-redim (by).jpg
Исцедување на капки од сталактит во Салберската тврдина, Франција.
Macaca sylvanus feet and hands.JPG
Раце и стапала на магот (Macaca sylvanus), единствениот мајмун кој слободно живее во Европа (во Гибралтар)
17 април 2010 18 април 2010
Berninabahn zwischen Lagalb und Ospizio Bernina im Winter.jpg
Воз на локалната линија Бернина Експрес помеѓу планината Лагалб и преслапот Бернина, Швајцарија.
STS-130 exhaust cloud engulfs Launch Pad 39A.jpg
Облак од издувни гасови при кревањето на спејс шатлот „Ендевор“ околу лансирната рампа 39A во Вселенскиот центар „Кенеди“ на НАСА во Флорида, САД.
19 април 2010 20 април 2010
Leitz Prado BW 1.JPG
Слајд-проектор од марката Leitz Prado
Michael Gernhardt in space during STS-69 in 1995.jpg
Астронаутот Мајкл Гернхарт прицврстен за роботската рака на спејс шатлот „Ендевор“ во мисијата STS-69 (1995 г.) со Земјата во позадина.
21 април 2010 22 април 2010
Dirce Beauty Colobura dirce.jpg
Зебреста пеперуга (Colobura dirce) во Ботаничката градина во Михнен, Германија.
KunaWomanSellingMolas.jpg
Жена од народот Куна продава опшиени носии („мола“) во градот Панама во Панама.
23 април 2010 24 април 2010
CZE vs FRA (01) - 2010 European Men's Handball Championship.jpg
Европското ракометно првенство 2010. Натрпревар во групата Д: Чешка - Франција 20:21
AD2009Aug07 Natrix natrix 01.jpg
Белоушка (Natrix natrix)
25 април 2010 26 април 2010
Gaura lindheimeri Whirling Butterflies.jpg
Бела гаура (Gaura lindheimeri)
Sitta carolinensis CT.jpg
Белоград лазач (Sitta carolinensis) во Квебек, Канада.
27 април 2010 28 април 2010
Osmium crystals.jpg
Кристали на осмиум, чистота поголема од 99,99%, 2,2 гр. Добиено со хемиска транспортна реакција во хлорен гас.
Young wild boar.jpg
Дивото свинче по име Шнови близу Хановер, Германија
29 април 2010 30 април 2010
Ferris wheel Nice Dec 2008 a.jpg
Средиштето на панорамското тркало на плоштадот Масена во Ница, Франција
Türkenbund Lilie, Lilium martagon 2.JPG
Буков крин (Lilium martagon)

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец април 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот