Википедија:Избрана слика/2020/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2020 година.


1 ноември 2020 2 ноември 2020
Münster, St.-Paulus-Dom, Alter Chor -- 2019 -- 3789-93.jpg
Старата певница на катедралата „Св. Павле“ in во Минстер, Германија.
Garzweiler surface mine, October 2018, -01.jpg
Рудникот за лигнит „Гарцвајлер“ во Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 ноември 2020 4 ноември 2020
Cañón Miles, Yukón, Canadá, 2017-08-26, DD 130-132 PAN.jpg
Поглед на реката Јукон недалеку од Вајтхорс во Јукон, Канада.
Panoramaweg tussen Waltensburg-Vuorz en Breil-Brigels (actm) 10.jpg
Пат пробиен низ карпа помеѓу Валтенсбург/Вуорц и Брајл/Бригелс, Швајцарија.
5 ноември 2020 6 ноември 2020
Isidor Kaufmann - The Kabbalist (c. 1910-20).jpg
Кабалист (1910-20) од Исидор Кауфман.
Speyer - Altstadt - Altpörtel - Blick auf Domfassade und Kirchtürme mit Abendsonne.jpg
Поглед на Шпајерската катедрала во Шпајер, Германија.
7 ноември 2020 8 ноември 2020
Heap of cans South Korea Pavilion Expo 2015.JPG
Конзерви кај јужнокорејскиот павилјон на саемот „Експо 2015“.
Taipei Taiwan Taipei-101-Tower-01.jpg
Поглед на Тајпеј, Тајван.
9 ноември 2020 10 ноември 2020
Cordillera de Alaska desde Tok, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-29, DD 16-19 PAN.jpg
Поглед на Алјаскиот Венец од Ток, Алјаска.
Perchtoldsdorf Pfarrkirche Innenraum 01.jpg
Внатрешност на енориската црква во Перхтолдсдорф, Долна Австрија.
11 ноември 2020 12 ноември 2020
De Fer Trier 1692.jpg
Карта на Трир и околината. Никола де Фер, 1692 г.
Dülmen, Wildpark -- 2018 -- 1417-21.jpg
Утро во парк на дивината кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
13 ноември 2020 14 ноември 2020
2019-07-20-Dingle Lighthouse-0673.jpg
Светилникот кај Дингл во Кери, југозападна Ирска.
Istanbul asv2020-02 img19 Topkapı Palace.jpg
Свод во одаите на султановата мајка во харемот на Топкапи-сарај, Истанбул.
15 ноември 2020 16 ноември 2020
Iglesia de San Juan Bautista, Ágreda, Soria, España, 2018-03-29, DD 43-45 HDR.jpg
Внатрешност на црквата „Св. Јован Крстител“ во Агреда, Сорија, Шпанија. Капелата е изградена во 1697 г. преуредувајќи ја дотогашната средновековна градба.
Stift Wilhering Kirche Orgel 01.jpg
Оргули во црквата на Вилхериншкиот манастир. Вилхеринг, Горна Австрија.
17 ноември 2020 18 ноември 2020
Paddyfield pipit (Anthus rufulus rufulus).jpg
Оризова треперка (Anthus rufulus rufulus). Национален парк Кана, Мадја Прадеш, Индија.
Gletsjerpad naar de Morteratschgletsjer 12-09-2019. (d.j.b) 28.jpg
Камен расцепен од мраз кон крајот на ледникот Мортерач, Швајцарија.
19 ноември 2020 20 ноември 2020
Christ's Entry into Brussels in 1889.jpg
Христовото влегување во Брисел во 1889 година (1888) од белгискиот сликар Џејмс Енсор.
2013.05.18.-32-Kirschgartshaeuser Schlaege Mannheim-Braune-Krabbenspinne-Weibchen.jpg
Обичен раков пајак (Xysticus cristatus, женка) со плен.
21 ноември 2020 22 ноември 2020
Parque estatal Chugach, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-22, DD 77.jpg
Поглед на ледник во Државниот парк Чугач, Алјаска.
Black Hole Outflows From Centaurus A.jpg
Леќестата галаксија Кентаур A.
23 ноември 2020 24 ноември 2020
Spb 06-2017 img19 Moskovsky railway station.jpg
Московската железничка станица во Санкт Петербург, Русија.
Brown rock chat (Oenanthe fusca).jpg
Кафеаво камењарче (Oenanthe fusca) во Утар Прадеш, Индија.
25 ноември 2020 26 ноември 2020
Shinjuku Gyoen National Garden and NTT DoCoMo Yoyogi Building, Tokyo, Japan.jpg
Сончев ден во паркот Шинџуку Гјо-ен, Токио.
Anfiteatro de Pula, Croacia, 2017-04-16, DD 01-06 PAN.jpg
Широк поглед во внатрешноста на римскиот амфитеатар во Пула, Хрватска.
27 ноември 2020 28 ноември 2020
Winter in Trossachs, Scotland.jpg
Поглед на ридот Монивреки во пределот Тросахс, Шкотска.
Apple cake with vanilla ice cream 2.jpg
Колач од јаболка со ванилин сладолед во Шведска.
29 ноември 2020 30 ноември 2020
Sunset by Wapta Falls.jpg
Квечерина над водопадот Вапта. Национален парк Јохо, Канада.
Wroclaw - Biblioteka Uniwersytecka i Kosciol NMP na Piasku 01.jpg
Песочниот Остров во Вроцлав, Полска. Прикажан е поранешниот августински манастир, денес унверзитетски институт за еврејски студии и црквата „Пресв. Богородица Песочна“.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец ноември 2020 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот