Википедија:Избрана слика/2024/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2024 година.


1 март 2024 2 март 2024

Камергартенските павилјони во градините на дворецот Шенбрун во Виена, главна летна резиденција на Хабсбурговците.

Суво дрво во националниот парк Јелоустоун, Вајоминг, САД.
3 март 2024 4 март 2024

Насловна страница од програма на првата парада за право на глас на жените во Америка.

Глава на белоопашест орел (Haliaeetus albicilla) во Кинцхајм, Франција.
5 март 2024 6 март 2024

Замокот Зигмаринген од северозапад.

Поглед на Канари Ворф, Лондон.
7 март 2024 8 март 2024

Жена како изработува накит во Индија.

Дете облечено како богот Шива. Денес е празникот Махашиваратри.
9 март 2024 10 март 2024

Залез над островот Фернандо де Нороња, Пернамбуко, Бразил.

Моу Коп — божемни урнатини на замок изградени во XVIII век на границата помеѓу Чешир и Стафордшир, Англија.
11 март 2024 12 март 2024

Некогашниот хотел „Палата Китадиња“ во Петрополис, Бразил.

Отворена пупка на мечкин лук (Allium ursinum).
13 март 2024 14 март 2024

Ураганот Флоренс сликан од Меѓународната вселенска станица.

Фосил на изумрената острига Gryphaea arcuata од црната јура.
15 март 2024 16 март 2024

Внатрешна фасада на Боруџердскиот дворец, историски музеј-дом во Кашан, Иран.

Певници и олтар на црквата „Св. Јаков“ во селцето Ведерн кај Дилмен, Германија.
17 март 2024 18 март 2024

Детаљ од витраж во црквата „Св. Патрик“. Село Џанкшон Сити, Охајо, САД.

Скулптури на полна и слаба жена на морскиот брег во Холверд, Холандија.
19 март 2024 20 март 2024

Неоготскиот градски дом во Колобжег (Полска), дело на Карл Фридрих Шинкел.

Соцветие на Neillia affinis
21 март 2024 22 март 2024

Прускиот крал Фридрих Велики на насловна страница на неделникот Die Woche по повод на Денот на Потсдам (21 март 1933) — свеченоста на повторното отворање на Рајхстагот.

Тврдината Сан Фелипе дел Моро, Порторико.
23 март 2024 24 март 2024

Црквата „Св. Архангел Михаил“‎ во Манила, Филипини.

„Пиперка бр. 30“ — фотографија на Едвард Вестон од 1930 г.
25 март 2024 26 март 2024

Предел во Лахаул, Химачал Прадеш, Индија.

Човек на говорница во меѓународниот аеродром на Монтреал, Канада.
27 март 2024 28 март 2024

Бурманец како пуши виткан тутун.

Поглед на островот Видринец во Малото Преспанско Езеро од с. Л’нки, Егејска Македонија.
29 март 2024 30 март 2024

Чингова окатка (Pseudochazara cingovskii) кај Плетвар, Прилепско.

Скулптурата „Ерусалим како центар на светот“ во паркот „Теди Колек“, Ерусалим.
31 март 2024

Наколни живеалишта на реката Меконг во Лаос.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2024 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот