Википедија:Избрана слика/2016/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2016 година.


1 јули 2016 2 јули 2016
Lobo marino (Zalophus californianus wollebaeki), Punta Pitt, isla de San Cristóbal, islas Galápagos, Ecuador, 2015-07-24, DD 12.JPG
Галапагоски морски лав (Zalophus californianus wollebaeki) на островот Сан Кристобал, Галапагос.
Sacsayhuamán, Cusco, Perú, 2015-07-31, DD 28-30 PAN.JPG
Поглед на тврдината Саксајваман северно од Куско — престолнината на Царството на Инките, денес во Перу. Изработена е од прецизно изделкани камења, без никаков врзивен материјал.
3 јули 2016 4 јули 2016
Donbas U500 2012 G1.jpg
Бродот „Донбас“ на Украинската воена морнарица во Севастополскиот Залив.
Traunsteinera globosa Mitterbach 01.JPG
Топчеста орхидеја (Traunsteinera globosa) во Долна Австрија.
5 јули 2016 6 јули 2016
Amari Agia Anna Fresco 02.JPG
Византиска фреска на Апостол Андреја во црквата „Св. Ана“ на Крит. Ова е најстарата фреска со позната старост на островот.
Iglesia de San Pedro de los Francos, Calatayud, España, 2014-12-29, DD 046-050 HDR.JPG
Олтар на црквата „Св. Петар Франконски“ во Калатајуд, Арагон, Шпанија
7 јули 2016 8 јули 2016
C-petra-0869-roof.jpg
Сводот во црквата на митрополитот Петар во Переслављ, Русија.
Palacio de Buckingham, Londres, Inglaterra, 2014-08-11, DD 192.JPG
Предната фасада на Бакингемската палата во Лондон.
9 јули 2016 10 јули 2016
Monasterio de la Oliva, Carcastillo, Navarra, España, 2015-01-06, DD 10-12 HDR.JPG
Кораб на манастирската црква „Пресв. Богородица Маслинова“ во Каркастиљо, Навара, Шпанија.
Iguana marina (Amblyrhynchus cristatus), Las Bachas, isla Santa Cruz, islas Galápagos, Ecuador, 2015-07-23, DD 23.jpg
Морска игуана (Amblyrhynchus cristatus) на островот Балтра, Галапагос.
11 јули 2016 12 јули 2016
Iglesia de Santo Domingo, Lima, Perú, 2015-07-28, DD 52-54 HDR.JPG
Сводот на црквата „Св. Доминик“ (Санто Доминго) во центарот на Лима, Перу.
Argynnis adippe auf Centaurea jacea 01.jpg
Шумска седефка (Argynnis adippe).
13 јули 2016 14 јули 2016
Souq Waqif, Doha, Catar, 2013-08-05, DD 107.JPG
Чаршијата (сук) „Вакиф“ во Доха, Катар, поранешен сточен пазар.
Pluto-01 Stern 03 Pluto Color TXT.jpg
Високоразделна слика на Плутон направена на 14 јули 2015 г. од вселенското летало „Нови хоризонти“ (New Horizons) на НАСА.
15 јули 2016 16 јули 2016
Black-bellied whistling ducks (Dendrocygna autumnalis).jpg
Црномевни дрвни патки (Dendrocygna autumnalis) во Тобаго.
Monasterio de Santa María de Huerta, Santa María de Huerta Soria, España, 2015-12-28, DD 28-30 HDR.JPG
Скалиште и говорница на трпезаријата цистерцитскиот манастир „Пресв. Богородица Нивска“ (Санта Марија де Уерта) во Кастиља и Леон, Шпанија.
17 јули 2016 18 јули 2016
Sillustani, Perú, 2015-08-01, DD 108-112.JPG
Панорама на езерото Умајо и ајмарската гробница Силустани (кулите најдесно).
Garza azulada (Ardea herodias), Las Bachas, isla Santa Cruz, islas Galápagos, Ecuador, 2015-07-23, DD 12 ver II.jpg
Голема сина чапја (Ardea herodias) во потрага по риби на островот Балтра, Галапагос.
19 јули 2016 20 јули 2016
Catedral de Santa María, Sigüenza, España, 2015-12-28, DD 129-131 HDR.JPG
Врата на Благовештенската капела на Богородичната црква во Сегвенса, Кастиља-Ла Манча, Шпанија.
Stift Altenburg Bibliothek Fresko Nordkuppel 01.JPG
Живопис на северната купола во библиотеката на Алтенбуршката опатија во Долна Австрија.
21 јули 2016 22 јули 2016
Paisaje junto a Castillo de Lerés, Huesca, España, 2015-01-07, DD 02.JPG
Замрзнато лозје кај Кастиља де Лерес во Арагон, Шпанија.
Puy de Dôme - 136.jpg
Северната падина на вулканската планина Пиј де Дом во Оверњ, Франција.
23 јули 2016 24 јули 2016
Buzón en Correos y Telégrafos, Lima, Perú, 2015-07-28, DD 106.JPG
Сандаче на главната пошта во Лима, Перу.
Laguna de Salinas, Arequipa, Perú, 2015-08-02, DD 16-19 PAN.JPG
Соленото езеро Салинас во регионот Арекипа, Перу, кое пресушува во сувиот период, оставајќи само солена кора.
25 јули 2016 26 јули 2016
Torre de San Saturniño, Cambados, Pontevedra, España, 2015-09-23, DD 29.jpg
Остатоци од крајбрежната одбранбена кула „Сан Сатурнињо“ од X век во Камбадос, Галиција, Шпанија.
Vista de Tarazona, España, 2015-01-02, DD 07.JPG
Поглед на градот Тарасона во Арагон, Шпанија.
27 јули 2016 28 јули 2016
Ermita de Nuestra Señora de Jerusalén, Artajona, Navarra, España, 2015-01-06, DD 09.JPG
Базиликата „Пресв. Богородица Ерусалимска“ во Артахона, Навара, Шпанија.
Kanariku järv 2015 10.jpg
Езерото Канарику во округот Виру, Естонија.
29 јули 2016 30 јули 2016
Lennusadam 2015.jpg
Хидроавионското пристаниште и хангарите во Талин, Естонија, со мразокршачот „Сур Тил“.
Chalkhill blue butterflies (Polyommatus coridon) mating 1.jpg
Сребрено-зелени бакарни пеперутки (Polyommatus coridon) како се парат.
31 јули 2016
Wagrain Grießenkareck N-Panorama 20160130.JPG
Панорама од планината Грисенкарек кај Ваграјн, во покраината Салцбург, Австрија.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јули 2016 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот