Википедија:Избрана слика/2021/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2021 година.


1 јули 2021 2 јули 2021
Ostankino Tower.jpg
Останкинската кула во Москва.
Duisburg, Landschaftspark Duisburg-Nord -- 2020 -- 7780.jpg
’Рѓосана цевка во Дујсбург, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 јули 2021 4 јули 2021
Sacristía Mayor, Catedral de Sevilla, Sevilla, España, 2015-12-06, DD 112-114 HDR.JPG
Таваница на Големиот ѓаконик во Севиљската катедрала, Шпанија. Храмот е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
Illuminated facade of a 3-storey restaurant with Japanese signs and red paper lanterns, Chiyoda, Tokyo.jpg
Осветлена фасада на трикатен ресторан во Чијода, Токио.
5 јули 2021 6 јули 2021
Lake Clearwater, Canterbury, New Zealand 02.jpg
Езерото Клирвотер и планината Потс (2.184 м) во Кантербери, Нов Зеланд.
French marigold garden 2009 G1.jpg
Разложена кадифка (Tagetes patula) во Украина.
7 јули 2021 8 јули 2021
NH505 Spiti Kaza Losar Jun18 D72 7797.jpg
Десниот брег на реката Спити во Химачал, Индија.
Eastern screech owl rehabilitated after eye injury (44333).jpg
Источен врескав орел (Megascops asio) во Њујорк.
9 јули 2021 10 јули 2021
African buffalo (Syncerus caffer caffer) male with cattle egret.jpg
Африкански бивол (Syncerus caffer) во друштво на чапја говедарка. Национален парк Чобе, Боцвана.
Tjasker Zandpoel, windmolen bij Wijckel. Friesland. 10-06-2020 (actm.) 02.jpg
Водоцрпна ветерница (тјаскер) кај Вајкел во Фризија, Холандија.
11 јули 2021 12 јули 2021
Anna Bilińska-Bohdanowiczowa - Black girl - MP 5531 - National Museum in Warsaw.jpg
Црнка од Ана Билињска, 1884 г. Збирка на Националниот музеј во Варшава.
BennyTrapp Chamaeleo chamaeleon Samos Griechenland.jpg
Обичен камелеон (Chamaeleo chamaeleon) на островот Самос, Грција.
13 јули 2021 14 јули 2021
Baobab (Adansonia digitata), parque nacional Makgadikgadi Pans, Botsuana, 2018-07-30, DD 03-08 PAN.jpg
Баобаб (Adansonia digitata) — типична глетка во солницата Макгадикгади, Боцвана.
126 - Toronto - Panorama - Septembre 2009.JPG
Вечерен поглед на градот Торонто.
15 јули 2021 16 јули 2021
P1170085 Coenonympha glycerion.jpg
Оросена костенлива нимфа (Coenonympha glycerion).
Münster, Hafen, ehem. Schüttvorrichtung -- 2020 -- 8064.jpg
Поранешен наливник („Слон“) на речното пристаниште во Минстер, Германија.
17 јули 2021 18 јули 2021
Hue Vietnam Citadel-of-Huế-21.jpg
Врати од Царскиот дворец во Хуе, Виетнам.
2014 Fields Swaledale Gunnerside.jpg
Сувоѕидани огради меѓу имоти кај селото Ганерсајд во Јоркшир, Англија.
19 јули 2021 20 јули 2021
Bergtocht van S-charl naar Alp Sesvenna. 10-09-2019. (d.j.b) 25.jpg
Планинска прошетка во кантонот Граубинден, Швајцарија.
2018 - Christiansborg from the Marble Bridge.jpg
Влез на дворецот Кристијансборг во Копенхаген, Данска.
21 јули 2021 22 јули 2021
Lilium martagon Tauerntal 01.jpg
Буков крин (Lilium martagon) кај Малниц. Високи Таури, Корушка, Австрија.
Vladimir asv2019-01 img10 Water Tower.jpg
Скалиште на водокулата во Владимир, Русија.
23 јули 2021 24 јули 2021
SL Bundala NP asv2020-01 img11.jpg
Јавански корморан (Microcarbo niger) во Националниот парк Бундала, Шри Ланка.
Kefermarkt Kirche Flügelaltar Christophorus 03.jpg
Свети Христофор на олтарот црквата во Кефермаркт, Горна Австрија. Непознат мајстор, ~1497 г.
25 јули 2021 26 јули 2021
Among the branches of a potted jade plant.jpg
Гранки на јајчест дебелец (Crassula ovata) во саксија.
Clementines (01014)s.jpg
Две клементини — излупена и нелупена.
27 јули 2021 28 јули 2021
Common lionfish at Shaab El Erg reef.JPG
Риба-лав (Pterois miles) во Црвеното Море кај египетското крајбрежје.
Тавче Гравче.jpg
Тавче-гравче традиционално послужено со феферонки.
29 јули 2021 30 јули 2021
Palestine sunbird (Cinnyris osea osea) male.jpg
Палестинска нектарница (Cinnyris osea) во Јордан — национална птица на Палестина.
Türlersee panosphere 20200730.jpg
Сферна панорама на Тирленското Езеро, јужно од Цирих, Швајарија.
31 јули 2021
House wren in JBWR (50039).jpg
Домашно палче (Troglodytes aedon) излезено од гнездило во Квинс, Њујорк.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јули 2021 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот