Википедија:Избрана слика/2020/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2020 година.


1 октомври 2020 2 октомври 2020
Korfu (GR), Agii Douli, Olivenhain -- 2018 -- 1284-8.jpg
Маслинарник кај Агии Дули на островот Крф, Грција.
München 1 Milliarde 1923.jpg
Вонредна банкнота (милијарда марки) од Баварија, Германија, 1923 г.
3 октомври 2020 4 октомври 2020
Beach, New Brighton, New Zealand 06.jpg
Плажа во Њу Брајтон, Нов Зеланд.
Río Matanuska, Palmer, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-22, DD 55-59 PAN.jpg
Свиок на реката Матануска кај Палмер, Алјаска.
5 октомври 2020 6 октомври 2020
Kaliningrad 05-2017 img29 Wrangel Tower.jpg
Врангеловата кула во Калининград (поранешен Кенигсберг), Русија.
ET Afar asv2018-01 img58 Dallol.jpg
Хиперсоленото езерце Гаетале во Данакилската Котлина, регион Афар, Етиопија.
7 октомври 2020 8 октомври 2020
James Hetfield with Metallica -- 7 October 2004.jpg
Гитаристот Џејмс Хетфилд од групата „Металика“ на концерт во Отава, 2004 г.
De Rotterdam, September 2019 - 02.jpg
Дел од фасадата на зградата „Де Ротердам“ во Ротердам, најголемата зграда во Холандија.
9 октомври 2020 10 октомври 2020
Vista de Puno y el Titicaca, Perú, 2015-08-01, DD 53-54 PAN.JPG
Поглед на градот Пуно крај езерото Титикака, југоисточно Перу.
Plain tiger (Danaus chrysippus chrysippus) male underside.jpg
Африкански монарх (Danaus chrysippus chrysippus) во Керала, Индија.
11 октомври 2020 12 октомври 2020
Poppies bouquet 2017 G1.jpg
Вазна со булки (Papaver orientale).
Waaierbuisjeszwam (Polyporus varius) op een dode lijsterbes (Sorbus). Locatie. Natuurterrein De Famberhorst. 08-07-2019. (d.j.b). 03-05.jpg
Габа пастрмка (Polyporus varius) на мртво стебло од оскоруша. Парк во Фризиските Езера, Холандија.
13 октомври 2020 14 октомври 2020
2019-07-31-Lough Hyne-0828.jpg
Приморското езеро Лох Хајн во грофовијата Корк, Ирска.
Osteolaemus tetraspis - Karlsruhe Zoo 01.jpg
Џуџест крокодил (Osteolaemus tetraspis) во зоолошката градина на Карлсруе, Германија.
15 октомври 2020 16 октомври 2020
Musentempel im Herbst, 1710150958, ako.jpg
„Храмот на музите“ во паркот во Маркклеберг, Саксонија, Германија.
Ermita de San Bartolomé, Parque Natural del Cañón del Río Lobos, Soria, España, 2017-05-26, DD 11-16 PAN.jpg
Испосницата „Св. Вартоломеј“ во клисурата на Лобос, Сорија, Шпанија.
17 октомври 2020 18 октомври 2020
AIDAperla in Rotterdam - September 2019.jpg
Патничкиот крстосувач „АИДАперла“ во Ротердам, Холандија.
Lauenstein Burg 9302266-Pano.jpg
Замокот Лауенштајн во Горна Франконија, Германија.
19 октомври 2020 20 октомври 2020
Dülmen, Wildpark -- 2015 -- 8894-8.jpg
Паркот на дивината кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Acropoclipse.jpg
Збир од постапни слики од затемнувањето на Месечината над Акрополот во Атина.
21 октомври 2020 22 октомври 2020
Wroclaw- Uniwersytet i Kosciol Uniwersytecki.jpg
Поглед на Вроцлавскиот универзитет од реката Одра. Универзитетот е основан на денешен ден во 1702 г.
Parque Nacional Bahía del Glaciar, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-19, DD 10-15 PAN.jpg
Поглед на Националниот парк Леднички Залив во Алјаска.
23 октомври 2020 24 октомври 2020
Clanculus pharaonius 01.JPG
Јагоден морски полжав (Clanculus pharaonius) од потплимниот појас на тропската Индотихоокеанска област.
Eldridge Street Synagogue (42773).jpg
Внатрешност на Синагогата на улицата Елдриџ, во Њујорк, изградена во 1887 г.
25 октомври 2020 26 октомври 2020
Schwetzingen - Schlossgarten - Moschee - Ansicht über den Moscheeweiher im Herbst 1.jpg
Таканаречената „Црвена џамија“ при дворецот Швецинген. Изградена е помеѓу 1779 и 1796 г. но никогаш не била вистинска џамија.
Rosa 'Rosengräfin Marie Henriette' (actm).jpg
Роза од сортата „Розенгрефин Мари Хенриет“.
27 октомври 2020 28 октомври 2020
Münster, Schlossplatz, Frühjahrssend -- 2019 -- 4208.jpg
Панаѓурот „Зенд“ во Минстер, Германија.
Vista de Alicante, España, 2014-07-04, DD 67-70 PAN.JPG
Широк поглед на градот Аликанте, Шпанија.
29 октомври 2020 30 октомври 2020
Скала Англичанка 2.jpg
Карпата „Англичанка“ — споменик на природата во Бурјатија, Русија.
Northern masked weaver (Ploceus taeniopterus) female.jpg
Северен маскиран ткајач (Ploceus taeniopterus, женка) кај езерото Баринго, Кенија.
31 октомври 2020
Hallstatt evangelische Kirche 20180206.jpg
Лутеранска енориска црква во Халштат, Горна Австрија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2020 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот