Бурјатија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Республика Бурятия
Буряад Улас
Република Бурјатија
Знамето на Бурјатија
Знамето на Бурјатија
Грбот на Бурјатија
Грбот на Бурјатија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Сибирски
Површина: 351.300 км2
Население: 981.238 (2002.)
Главен град: Улан Уде
Густина на население: 2,8 жит./км2

Бурјатија (рус. -Республика Бурятия, бурјатски -Буряад Улас) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Географија[уреди | уреди извор]

Бурјатски предел јужно од Улан Уде

Бурјатија е сместена во јужно-централните предели на Сибир и од источната страна на Бајкалското Езеро.

Часовен појас[уреди | уреди извор]

Бурјатија е сместена во Иркутската вренена зона (IRKT/IRKST). UTC разлика од +0800 (IRKT)/+0900 (IRKST).

Реки[уреди | уреди извор]

Најголеми реки се:

Езера[уреди | уреди извор]

Планини[уреди | уреди извор]

Преку 80% од територијата на Бурјатија е сместена во планински масив, т.н. бајкалски планини.

природни богатства[уреди | уреди извор]

бурјатија е богата со злато, волфрам, цинк, ураниум и др.

Клима[уреди | уреди извор]

 • Просечна годишна температура: -1.6 °C
 • Просечна јануарска температура: -22 °C
 • просечна јулска температура: +18 °C
 • Дождови: 244 mm

Историја[уреди | уреди извор]

Во 17 век русите ја колонизараа оваа територија, пред сè поради големите природни богатства. Во 1926 Бурјатско-Монголстата АССР ја вклучуваше Бурјатија, Уст-Орда Бурјатија и Дистриктот Олхон. Во 1937 овие територии беа трансферирани во Чита и Иркутск областа.

Демографија[уреди | уреди извор]

 • Популација: 981,238 (2002)
  • Урбана: 584,970 (59.6%)
  • Рурална: 396,268 (40.4%)
  • Maжи: 467,984 (47.7%)
  • Жени: 513,254 (52.3%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,097
 • Просечна старост: 31.6 г
  • Урбана: 31.2 г
  • Рурална: 32.2 г
  • Maжи: 29.4 г
  • Жени: 33.9 г
 • Домаќинства: 322,289 (со 958,402 жители)
  • Урбани: 197,651 (со 566,755 жители)
  • Рурални: 124,638 (со 391,647 жители)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 13,551 (14.0)
  • Умирања: 15,144 (15.7)
 • Етнички групи

Според рускиот попис (2002),етнички Руси има околу 2/3 од вкупната популација,додека етнички Бурјати се само 27.8%. Други помали групи се Украинци (1.0%), Татари (0.8%).

попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Бурјати 214,957 (43.8%) 116,382 (21.3%) 135,798 (20.2%) 178,660 (22.0%) 206,860 (23.0%) 249,525 (24.0%) 272,910 (27.8%)
Сојоти 161 (0.0%) 2,739 (0.3%)
Руси 258,796 (52.7%) 393,057 (72.0%) 502,568 (74.6%) 596,960 (73.5%) 647,785 (72.0%) 726,165 (69.9%) 665,512 (67.8%)
Украинци 1,982 (0.4%) 13,392 (2.5%) 10,183 (1.5%) 10,769 (1.3%) 15,290 (1.7%) 22,868 (2.2%) 9,585 (1.0%)
Татари 3,092 (0.6%) 3,840 (0.7%) 8,058 (1.2%) 9,991 (1.2%) 10,290 (1.1%) 10,496 (1.0%) 8,189 (0.8%)
Евенци 2,808 (0.6%) 1,818 (0.3%) 1,335 (0.2%) 1,685 (0.2%) 1,543 (0.2%) 1,679 (0.2%) 2,334 (0.2%)
Други 9,440 (1.9%) 17,277 (3.2%) 15,384 (2.3%) 14,186 (1.7%) 17,630 (2.0%) 27,519 (2.7%) 19,969 (2.0%)

Галерија[уреди | уреди извор]