Приволшки федерален округ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположбата на Приволжскиот федерален округ во рамките на Русија
Местоположбата на Приволжскиот федерален округ во рамките на Русија

Приволшкиот федерален округ (руски: Приволжский федеральный округ) е еден од осумте федерални окрузи на Русија. Се наоѓа во југозападниот дел на европска Русија. Населението брои 31.154.744 според пописот од 2002, а површината изнесува 1.038.000 км2. Григориј Рапота е полномошен претставник на претседателот од (назначен 12 мај 2008).

Составните делови (кои уживаат голема автономија) се обележани со ѕвездичка:

 1. Башкортостан*
 2. Чувашија*
 3. Кировска област
 4. Мариј Ел*
 5. Мордовија*
 6. Нижегородска област
 7. Оренбуршка област
 8. Пензенска област
 9. Пермски крај
 10. Самарска област
 11. Саратовска област
 12. Татарстан*
 13. Удмуртија*
 14. Уљјановска област

Поделба на Привожскиот федерален округ

External link[уреди | уреди извор]