Области во Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Руската Федерација се дели на 85 субјекти, од кои 46 се области:

Oblasts of Russia.png

1. Амурска
2. Архангелска
3. Астраханска
4. Белгородска
5. Брјанска
6. Челјабинска
7. Читинска
8. Иркутска
9. Ивановска
10. Калининградска
11. Калушка
12. Кемеровска
13. Кировска
14. Костромска
15. Курганска
16. Курска

17. Ленинградска
18. Липецка
19. Магаданска
20. Московска
21. Мурманска
22. Нижегородска
23. Новгородска
24. Новосибирска
25. Омска
26. Оренбуршка
27. Орловска
28. Пензенска
29. Псковска
30. Ростовска
31. Рјазанска
32. Сахалинска

33. Самара
34. Саратовска
35. Смоленска
36. Свердловска
37. Тамбовска
38. Томска
39. Тверска
40. Тулска
41. Тјуменска
42. Улјановска
43. Владимирска
44. Волгоградска
45. Вологодска
46. Воронешка
47. Јарославска