Удмуртија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Удмуртская Республика
Удмурт Республика
Република Удмуртија
Знамето на Удмуртија
Знамето на Удмуртија
Грбот на Удмуртија
Грбот на Удмуртија
Знаме Грб
Местоположба во Русија
Местоположба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Приволшки
Површина: 42.100 км2
Население: 1.552.800 (2005)
Главен град: Ижевск
Густина на население: 37 жит/км2
Ижевск
Поглед на Воткинско Езеро

Удмуртија е автономна република во составот на Руската Федерација.

Географија[уреди | уреди извор]

Удмуртија е сместена во источниот дел на Источноевропската Плоча, помеѓу реките Кама и Вјатка.

Ласовен појас[уреди | уреди извор]

Удмуртија се наоѓа во самарскиот часовен појас (SAMT/SAMST) со часовно отстапување од +0400 (SAMT)/+0500 (SAMST).

Реки[уреди | уреди извор]

Најголеми реки се:

Езера[уреди | уреди извор]

Бидејќи нема поголеми езера во републиката, Воткинско Езеро е сместено во ова подрачје.

Природни богатстсва[уреди | уреди извор]

Урмутија има големи резерви на нафта, тресет, минерална вода, и др. Во 2002 г. нафтените резерви изнесувале 820 милиони тони. Најголемиот дел од нафтата се извезува.

Шумите прекриваат повеќе од 40% од територијата.

Клима[уреди | уреди извор]

Удмуртија има континентална клима, со топли лета и ладни зими богати со вржени од снег.

 • Просечна јануарска температура: −14,5 °C
 • Просечна јулска температура: 18,3 °C
 • Дождови: 400–600 мм

Демографија[уреди | уреди извор]

 • Население: 1.570.316 (2002)
  • Урбана: 1,094,338 (69,7%)
  • Рурална: 475,978 (30,3%)
  • мажи: 725,075 (46,2%)
  • Жени: 843,241 (53,7%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,160
 • Просечна старост: 35,8 г.
  • Урбана: 35,6 г
  • Рурална: 36,1 г
  • Mажи: 32,8 г
  • Жени: 38,4 г
 • Број на домаќинства: 552.862 (со 1.548.762 жители)
  • Урбани: 395.200 (со 1.084.281 жител)
  • Рурални: 157.662 (со 464.481 жител)
 • наталитет (2005)
  • Раѓања: 17.190 (11,1)
  • Умирања: 24.006 (15,5)
 • Етнички групи

Според рускиот попис од (2002), Русите се 60,1% од населението, етничките Удмурти сочинуваат само 29,3% од вкупното население. Други народи се Татари (7,0%), Украинци (11.527, или 0,7%), Мари (8.985, или 0.6%), и други помали групи со 0,5%. 2.957 жители (0,2%) не се изјасниле.

попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Удмурти 395.607 (52.3%) 480.014 (39,4%) 475.913 (35,6%) 484.168 (34,2%) 479.702 (32,1%) 496.522 (30,9%) 460.584 (29.3%)
Бесермани 9.200 (1,2%) 2.998 (0,2%)
Руси 327.493 (43,3) 679.294 (55,7%) 758.770 (56,8%) 809.563 (57,1%) 870.270 (58,3%) 945.216 (58,9%) 944.108 (60,1%)
Татари 19.248 (2,5%) 40.561 (3,3%) 71.930 (5,4%) 87.150 (6,1%) 99.139 (6,6%) 110.490 (6,9%) 109.218 (7,0%)
Други 4.716 (0,6%) 19.481 (1,6%) 30.314 (2,3%) 36.794 (2,6%) 43.061 (2,9%) 53.435 (3,3%) 53.408 (3,4%)