Калмикија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Республика Калмыкия
Хальмг Таңһч
Република Калмикија
Знамето на Калмикија
Знамето на Калмикија
Грбот на Калмикија
Грбот на Калмикија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 76.100 км2
Население: 288.675 (2006.)
Главен град: Елиста
Густина на население: 3,9 жит./км2
Златниот храм во главниот град Елиста

Калмикија (рус Республика Калмыкия, калмички -Хальмг Таңһч) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Географија[уреди | уреди извор]

Часовен појас[уреди | уреди извор]

Калмикија е сместена во московската часовен појас (MSK/MSD). UTC разлика е +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Реки[уреди | уреди извор]

Најголеми реки се:

Езера[уреди | уреди извор]

Калмикија е сместена на Каспиското Море, но генерално гледано таа има само неколку езера:

Природни богатства[уреди | уреди извор]

Природните богатства на Калмикија се: јаглен, Нафта, и природен гас.

Клима[уреди | уреди извор]

Калмикија има континентална клима, со многу жешки и суви лета и ладни зими без зимски врнежи од снег.

  • Просечна јануарска температура: -7 °C
  • Просечна јулска температура: +24 °C
  • Врнежи: 170 mm (ист.дел) to 400 mm (зап.дел)

Население[уреди | уреди извор]

Вкупното население во Калмикија изнесува 288,700 жители. (2006) (289.9 — 2005). Густината на населението е: 3,9 жит./км2 (2006) (3,8 — 2005), а уделот на градското население е 44,2 % (2006) (44,2 % — 2005).

Народ Жители во 2002 год, во илјади. (* Архивирано на 26 јануари 2012 г.)
Калмици 155,9 (53,4 %)
Руси 98,1 (33,6 %)
Даргинци 7,3 (2,5 %)
Чеченци 6,0 (2,0 %)
Турки 3,1 (1,1 %)
Украинци 2,5
Авари 2,3
Германци 1,6
Татари 1,1
Корејци 1,0
не се прикажани народи чиј број е помал од 1000

Религија[уреди | уреди извор]

Населението во Калмикија се претежно Тибетски Будисти, но има исто така и Православни, а и значителен број на атеисти, што е карактеристично за Русија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]