Мордовија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Республика Мордовия
Мордовия Республикась
Република Мордовија
Знамето на Мордовија
Знамето на Мордовија
Грбот на Мордовија
Грбот на Мордовија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Приволшки
Површина: 26.159 км2
Население: 856.833 (2006.)
Главен град: Саранск
Густина на население: 33 жит./км2
картата на Мордовија

Мордовија (рус. -Республика Мордовия, мокшански, ерзјански - Мордовия Республикась) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Географија[уреди | уреди извор]

Републиката е сместена во источниот дел на Источното Европско плато на Руската Федерација. Западниот дел на републиката е сместен на платото Ока Дон, додека источниот и централниот дел се сместени на Волшката Висорамнина.

Часовен појас[уреди | уреди извор]

Мордовија е сместена во московскиот часовен појас (MSK/MSD). UTC+03:00 (MSK)/+0400 (MSD).

Реки[уреди | уреди извор]

Течат околу 114 реки во Мордовија, од кои најголеми се:

Езера[уреди | уреди извор]

Во Мордовија има околу 500 езера.

Природни богатства[уреди | уреди извор]

Најголеми природни ресурси има на: тресет, минерална вода, и др.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата е претежно континентална.

 • Просечна јануарска температура е: −11 °C
 • просечна јулска температура е: +19 °C
 • Дождови: ~500 mm

Демографија[уреди | уреди извор]

 • Популација: 888,766 (2002)
  • Урбана: 531,478 (59.8%)
  • Рурална: 357,288 (40.2%)
  • Maжи: 408,556 (46.0%)
  • Жени: 480,210 (54.0%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,175
 • Просечна старост: 38.7 г
  • Урбана: 36.8 г
  • Средина: 41.3 г
  • Maжи: 35.9 г
  • Жени: 41.2 г
 • Домаќинства: 332,995 (со 866,749 ж)
  • Урбани: 197,923 (со 525,808 ж)
  • Рурални: 135,072 (со 340,941 ж)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 7,394 (8.6)
  • Умитања: 14,823 (17.2)
 • Етнички групи

Мордовијците се народ од финската група на народи кои се делат на две јазични групи, мокшански и ерзјански. Овие два јазика се слични, но некаде се сметаат само како дијалекти. Според последниот попис во Русија (2002), Русите се околу 60.8% од вкупното население. Етничките Мордовијанци се само 31.9%.

попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Мордовијанци 405,031 (34.1%) 357,978 (35.8%) 364,689 (35.4%) 338,898 (34.2%) 313,420 (32.5%) 283,861 (31.9%)
Руси 719,117 (60.5%) 590,557 (59.0%) 606,817 (58.9%) 591,212 (59.7%) 586,147 (60.8%) 540,717 (60.8%)
Татари 47,386 (4.0%) 38,636 (3.9%) 44,954 (4.4%) 45,765 (4.6%) 47,328 (4.9%) 46,261 (5.2%)
Украинци 7,586 (0.6%) 6,554 (0.7%) 6,033 (0.6%) 5,622 (0.6%) 6,461 (0.7%) 4,801 (0.5%)
Други 8,884 (0.7%) 6,468 (0.6%) 7,069 (0.7%) 8,012 (0.8%) 10,148 (1.1%) 13,126 (1.5%)

Галерија[уреди | уреди извор]