Коми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Республика Коми
Коми Республика
Република Коми
Знамето Република Коми
Знамето Република Коми
Грбот на Република Коми
Грбот на Република Коми
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Северозападен
Површина: 416.800 км2
Население: 985.029 (2006)
Главен град: Ситкивкар
Густина на население: 2,3 жит./км2

Коми (руски: Республика Коми; коми: Коми Республика) е република во составот на Руската Федерација. Главен град е Ситкивкар. Претседател е Владимир Торлопов, додека Марина Истиховскаја е премиер.

Географија[уреди | уреди извор]

Республиката се граничи на запад со Урал, на северозапад Западно-Сибирската рамница, на крајниот североисток со европската страна на Руската Федерација во пределите Печорската низина и Мезењско-Вичегодската Низина, Средниот и Јужниот Тиман, западните страни на Урал (Северниот, Приполарниот и Поларниот Урал).

Часовен појас[уреди | уреди извор]

Коми е сместена во Московското време (MSK/MSD). UTC разлика е +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Реки[уреди | уреди извор]

Најголеми реки:

Езера[уреди | уреди извор]

Рудни богатства[уреди | уреди извор]

На территоријата на републиката има јаглен, нафта, земен гас, злато и дијаманти.

Клима[уреди | уреди извор]

Зимата е доволно долга и ладна, летото, кратко, но доста влажно

 • Средна температура во јануарi: −17 °C (на југ) и −20 °C (на север)
 • Средна температура во јули: +11 °C (на север) и +15 °C (на југ)
 • Врнежи: од 700 мм во год.

Население и демографија[уреди | уреди извор]

Во оваа република лесно може да се забележи како е вршено насилното раслелување на народи од страна на СССР. За во некои територии да не се создадат чисти етнички неруски заедници, таму биле носени руски семејства,а раселувани домородни семејства. Типичен пример во оваа република се Германците, Татарите,Украинците и Белорусите, кои пред 1920 г. воопшто ги немало во овие предели.

 • Население: 1 018 674 (2002)
  • Градско: 766 587 (75,3 %)
  • Селско: 252 087 (24,7 %)
  • Мажи: 488 316 (47,9 %)
  • Жени: 530 358 (52,1 %)
 • Жени на 1000 мажи: 1086
 • Средна возраст: 34,5 г
  • Градско население: 33,7 г
  • Селско население: 36,8 г
  • Мажи: 32,3 г
  • Жени: 36,8 г
 • Домаќинства: 381 626 (од 992 612 жители)
  • Градски: 289 854 (од 749 329 жители)
  • Селски: 91 772 (од 243 283 жители)
 • Статистика на наталитет (2005)
  • Родени: 10 975 (коефициент на раѓања 11,1)
  • Умрени: 15 074 (коефициент на смртност 15,2)
Припаднички на народот Коми
 • Етнички состав на населението
попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Коми 191245 (92,2 %) 231301 (72,5 %) 245074 (30,4 %) 276178 (28,6 %) 280798 (25,3 %) 291542 (23,3 %) 256464 (25,2 %)
Руси 13731 (6,6 %) 70226 (22,0 %) 389995 (48,4 %) 512203 (53,1 %) 629523 (56,7 %) 721780 (57,7 %) 607021 (59,6 %)
Украинци 34 (0,0 %) 6010 (1,9 %) 80132 (9,9 %) 82955 (8,6 %) 94154 (8,5 %) 104170 (8,3 %) 62115 (6,1 %)
Белоруси 11 (0,0 %) 3323 (1,0 %) 22339 (2,8 %) 24706 (3,1 %) 24763 (2,2 %) 26730 (2,1 %) 15212 (1,5 %)
Татари 32 (0,0 %) 709 (0,2 %) 8459 (1,0 %) 11906 (1,5 %) 17836 (1,6 %) 25980 (2,1 %) 15680 (1,5 %)
Германци 15 (0,0 %) 2617 (0,8 %) 19805 (2,5 %) 14647 (1,8 %) 13339 (1,2 %) 12866 (1,0 %) 9246 (0,9 %)
Други 2246 (1,1 %) 4810 (1,5 %) 40395 (5,0 %) 42207 (4,4 %) 49948 (4,5 %) 67779 (5,4 %) 52936 (5,2 %)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]