Википедија:Избрана слика/2018/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2018 година.


1 март 2018 2 март 2018
Naghsh-e rostam, Irán, 2016-09-24, DD 20-24 PAN.jpg
Широк поглед на некрополата Какш-е Рустам со гробници на древните персиски кралеви околу 12 км северозападно од Персеполис, Иран.
Rolltreppe Zeche Zollverein.JPG
Показни простории на некогашниот јагленокопен завод „Цолферајн“ кај Есен, западна Германија. На сликата е подвижна патека кон рудомијалниот погон.
3 март 2018 4 март 2018
Entrance on Sonnenstrasse, Munich, February 2017.jpg
Влез во зграда на ул. „Зоненштрасе“ бр. 15 во Минхен, Германија.
Melanitis leda-Kadavoor-2017-04-26-001.jpg
Обична вечерна кафеница (Melanitis leda)
5 март 2018 6 март 2018
Fuente en Baku, Azerbaiyán, 2016-09-26, DD 227-229 HDR.jpg
Фонтана во Стариот град во Баку, Азербејџан.
Finkenstein Faak am See Kreisverkehr Rosental Strasse Bikermonument 20022016 0601.jpg
Челична статуа на Харли-Дејвидсон во Финкенштајн на Фачкото Езеро (Бекштањ), Корушка, Австрија.
7 март 2018 8 март 2018
Сказка,Мечта,Красавица.jpg
Три врва на Чујските Алпи. Алтајски Планини, Тува, Русија.
Veiled in Red.jpg
Денес се одбележува Меѓународниот ден на жената.
9 март 2018 10 март 2018
C-17 test sortie.jpg
Боинг C-17 Глоубмастер III T-1 на американското воено воздухопловство над Калифорнија.
Marabou stork (Leptoptilos crumenifer) head.jpg
Марабу (Leptoptilos crumenifer) во Уганда.
11 март 2018 12 март 2018
Lori Berd, Armenia, 2016-09-30, DD 63-65 HDR.jpg
Остатоци од Лориската тврдина (XI век). Покраина Лори, Ерменија.
Tursiops truncatus 01.jpg
Клунест делфин (Tursiops truncatus) по реката Банана кај Вселенскиот центар „Кенеди“.
13 март 2018 14 март 2018
RhB Ge 4-4 III UNESCO Weltkulturerbe auf Landwasserviadukt.jpg
Воз RhB Ge 4/4 III на правецот Санкт Мориц - Кур како поминува преку Ландвасерскиот вијадукт, Швајцарија.
Microwaved disks-cover fractal trees-scann PNr°0050.jpg
Фрактални пукнатини на ДВД ставено во микробранова печка.
15 март 2018 16 март 2018
Kammergericht, Berlin-Schöneberg, Treppenhalle (1), 160809, ako.jpg
Влезна сала на вишиот суд („Камергерихт“) во Шенеберг, Берлин.
General Staff Building Eastern Wing.jpg
Источно крило на Главниот штаб во Санкт Петербург.
17 март 2018 18 март 2018
Iglesia de San Juan el Real, Calatayud, España, 2017-01-08, DD 25-27 HDR.jpg
Црквата „Св. Јован Кралски“ во центарот на Калатајуд, Шпанија.
Hand and power stone bracelets.jpg
Рака со белегзии и кутија за кадење.
19 март 2018 20 март 2018
The spectacular star-forming Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope.jpg
Спектакуларната ѕвездообразбена маглина Кобилица гледана од Параналската опсерваторија.
A Brouhot car in Paris, 1910.jpg
Автомобил од марката „Бруо“ во Париз, 1910 г.
21 март 2018 22 март 2018
Southern warthog (Phacochoerus africanus sundevallii) male.jpg
Брадавичеста свиња (Phacochoerus africanus sundevallii) во резерватот Цвалу Калахари, ЈАР.
Mallnitz Stappitzer See Wasseroberfläche 02.jpg
Денес е Светски ден на водата.
23 март 2018 24 март 2018
Kazan River port area 08-2016 img3.jpg
Хидроглисер на Волга во градот Казањ, Русија.
Vista de Tiflis, Georgia, 2016-09-29, DD 52-55 PAN.jpg
Панорама на Тбилиси од тврдината Нарикала.
25 март 2018 26 март 2018
Jaguar head shot-edit2.jpg
Јагуар (Panthera onca) во зоолошката градина во Милвоки, Висконсин.
San Francisco Bay Bridge Western Span at night.jpg
Заливскиот мост помеѓу Сан Франциско и Оукленд, Калифорнија.
27 март 2018 28 март 2018
NASA spacecraft comparison.jpg
Илустрација на вселенските летала „Меркјури“, „Џемини“ и „Аполо“ со нивните ракети.
ADAC-Zentrale, Munich, March 2017-04.jpg
Седиштето на Општиот германски автомобилски клуб (ADAC) во Минхен.
29 март 2018 30 март 2018
Constantin Hansen, Et selskab af danske kunstnere i Rom, 1837, KMS3236, SMK.jpg
Дружина дански уметници во Рим (1837) од Константин Хансен.
Maria Laach Kirche Flügelaltar Sonntagsseite 02.jpg
Крилест олтар во црквата во Марија Лах на Јауерлинг, Долна Австрија. Непознат мајстор, 1480 г.
31 март 2018
View to Moscow river from Bolshoy Moskvoretsky Bridge.jpg
Панорама на Големиот московорецки мост и Московскиот Кремљ.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот