Википедија:Избрана слика/2019/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2019 година.


1 март 2019 2 март 2019
Kopenhagen (DK), Nationalmuseum -- 2017 -- 1473-9.jpg
Аркади во Националниот музеј во Копенхаген.
High Court of Australia, ACT - perspective controlled 1.jpg
Врховниот суд на Австралија во Канбера. Изграден е во 1980 г. во бруталистички стил.
3 март 2019 4 март 2019
The Love of Paris and Helen by Jacques-Louis David.jpg
Љубовта на Парис и Елена (1788) од Жак-Луј Давид.
Subduction-mk.svg
Приказ на геолошкиот процес на субдукција.
5 март 2019 6 март 2019
London Bees v Millwall Lionesses, 15 April 2017 (062) (cropped).jpg
Фудбалерката Џо Вилсон — напаѓач од екипата „Лондонски пчели“ на подготовка во март 2017 г.
Cancillería Federal, Berlín, Alemania, 2016-04-21, DD 37-39 HDR.JPG
Вечерен поглед на Сојузната канцеларија во Берлин. Изградена е во постмодерен стил и отворена во 2001 г.
7 март 2019 8 март 2019
Magpie moth (Abraxas grossulariata).jpg
Огроздна земјомерка (Abraxas grossulariata) во Оксфордшир, Англија.
Santorin (GR), Ia -- 2017 -- 2698.jpg
Ограда со цвеќе во Санторини, Грција.
9 март 2019 10 март 2019
Paul-Löbe-Haus, Westseite, Berlin-Mitte, 151223, ako.jpg
Домот „Паул Лебе“ во Берлин, здание во состав на Сојузното собрание (Бундестагот). Дело на архитектот Штефан Браунфелс, изграден помеѓу 1997 и 2002 г.
ET Afar asv2018-01 img06 Lake Karum area.jpg
Караван од камили како превезува сол од езерото Карум во регионот Афар, Етиопија.
11 март 2019 12 март 2019
Frauenkirche Munich, March 2018.jpg
Богородичната црква во Минхен — главно обележје на градот.
Iglesia sumergida de San Nicolás, lago Mavrovo, Macedonia del Norte, 2014-04-17, DD 11.jpg
Зимски поглед на црквата „Св. Никола Летен“ во Маврово, изградена во 1850 г. и потопена при изградбата на во Мавровското Езеро во 1953 г.
13 март 2019 14 март 2019
Kloster St. Trudpert - Gesamtsicht1.jpg
Поранешниот манастир „Св. Трудперт“ кај Минстертал во Шварцвалд, Германија.
Butorides striata javanica @ Kuala Lumpur, Malaysia (1).jpg
Глава на стриеста чапја (Butorides striata javanica) во Куала Лумпур, Малезија.
15 март 2019 16 март 2019
ADAC-Zentrale, Munich, March 2017-03.jpg
Седиштето на Автомобилскиот сојуз на Германија (ADAC) во Минхен.
Ugandan kobs (Kobus kob thomasi) female and calf.jpg
Угандски блатни јарци (Kobus kob thomasi, женка и младо) во резерватот Семлики, Уганда.
17 март 2019 18 март 2019
Airborne by Christopher Klein, Munich, February 2017 -2.jpg
Во воздухот (Airborne, 2008) — уметничка инсталација на Кристофер Клајн во облик на молекула од гас. Поставена е пред седиштето на хемиското претпријатие „Линде“ во Минхен.
Curonian Spit NP 05-2017 img17 aerial view at Epha Dune.jpg
Прелетна слика на Курскиот Провлак во Калининградската Област, Русија.
19 март 2019 20 март 2019
Persépolis, Irán, 2016-09-24, DD 64-68 PAN.jpg
Поглед на древниот град Персеполис, на 60 км североисточно од Шираз, Иран. Основан е во 515 г. пр. н.е. и служел како церемонијална престолнина на Персиското Царство во времето на Ахеменидите.
Kreta - Europastraße75 1.jpg
Европскиот пат Е75 низ Крит.
21 март 2019 22 март 2019
Silja Serenade in Stockholm.jpg
Патничкиот крстосувач „Силја серенејд“ во архипелагот на Стокхолм.
Sunset Toronto Skyline Panorama Crop from Snake Island.jpg
Квечерина над градот Торонто.
23 март 2019 24 март 2019
Vents du Sud - Le Grau-du-Roi 04.jpg
Едреник во Ле Гро ди Роа, јужна Франција.
Freistadt Pfarrkirche Nothelferaltar 01.jpg
Олтар на црквата „Св. Катерина“ во Фрајштат, Горна Австрија. Непознат мајстор од Дунавската школа, ~ 1520 г.
25 март 2019 26 март 2019
Casa histórica de Abbasi, Kashan, Irán, 2016-09-19, DD 75.jpg
Едно од шесте дворишта на Абасискиот дом (XVIII в.) во Кашан, Иран.
Regierungsviertel, Berlin-Mitte, 170325, ako.jpg
Рајхстагот (лево) и Домот „Паул Лебе“ (десно) во Берлин, со реката Шпре во преден план.
27 март 2019 28 март 2019
Obernberg am Inn Adlerwarte Rotmilan-0136.jpg
Црвена луња (Milvus milvus) кај Обернберг на Ин, Австрија.
Hubble Peers into the Storm (29563971405).jpg
Маглината N159 во Големиот Магеланов Облак.
29 март 2019 30 март 2019
Ida Husted Harper photograph by Aime Dupont.jpg
Ајда Хастед Харпер (1851 - 1931) — американска писателка, новинарка и поборник за правото на глас на жените.
Attacus taprobanis-Kadavoor-2018-07-13-001.jpg
Молец од видот Attacus taprobanis (женка), припадник на семејството на пауновците (Saturniidae).
31 март 2019
Monasterio Hercegovacka Gracanica, Trebinje, Bosnia y Herzegovina, 2014-04-14, DD 14-16 HDR.jpg
Нагорен поглед во манастирската црква во Херцеговинска Грачаница над Требиње, Република Српска. Претставува верна копија на познатиот манастир Грачаница (1321) на Косово.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот